PS Interview: Alan Braxe

Partyscene Redactie | 5 juli 2005
headlines




Tekst: Jesse Voorn

Je muziek is veel bekender dan je naam. Hoe komt dat toch?
Alan: “Pfoeh, gelijk een moeilijke vraag zeg. Ik denk omdat veel platen bij kleine en onafhankelijke labels zijn uitgebracht en er geen promotie voor gedaan is. Ik maak die nummers, maar hou verder niet zo van al die aandacht. Ik hou erg van het concept van house, zoals het ooit begonnen is. Toen werden er gewoon 12" Inches uitgebracht, puur voor de muziek en dan was het maar zien wat ermee gebeurde. Laat de muziek maar spreken.”

Wat is er zo interessant aan die beginperiode?
Alan: “Het was voor mij een enorme inspiratie en het was ook allemaal heel erg nieuw. Ik ontdekte zoveel nieuwe geluiden en dat was fantastisch. Ik kocht toen erg veel platen en dat doe ik nu helemaal niet meer. Ik koop sowieso geen house of techno, alleen maar popmuziek uit de jaren zeventig en tachtig.”

Zit je wederom weer een heleboel jaar terug?
Alan: “Tja, ik vind het leuk. Als je bovendien teveel naar nieuwe dance luistert, dan word je daar teveel door beïnvloed. Je moet daarom nooit teveel naar dezelfde soort muziek luisteren die je zelf maakt.”

Dan maak je bijna een kluizenaar van jezelf?
Alan: “Nou, dat valt ook wel weer mee. Ik heb alleen geen flauw idee wat er op dit moment allemaal gebeurt in de dance scene. Ik ga eigenlijk nooit uit, tenminste niet naar clubs. Ik heb dat vroeger wel heel veel gedaan, maar nu ben ik die binding verloren. Dat is gewoon gebeurt. Ik moet het maar weer eens wat vaker gaan doen, zeker nu mijn oren weer goed zijn. Die zijn door het jarenlange uitgaan teveel blootgesteld aan herrie. Ik heb er eigenlijk wel zin in om weer terug te gaan naar clubs, om te luisteren hoe de muziek over die grote geluidssystemen klinkt.”

Ben je fulltime producer of draai je ook?
Alan: “Op dit moment draai ik niet, maar misschien komen er volgend jaar wat dingen aan. Ik heb nog nooit gedeejayed trouwens, want het lijkt me erg moeilijk om een goede dj-set neer te zetten. Maar ik moet het toch eens proberen. Dat betekent wel dat ik toch weer platen moet gaan kopen, haha.”

Je maakt veel nummers met je vriend Fred Falke en ook met andere artiesten. Het lijkt wel alsof je nooit wat alleen maakt?
Alan: “Als je muziek maakt dan is het altijd goed om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Om je gevoelens met anderen te delen en ook het plezier van het muziek maken samen te delen. Maar ik doe ook veel dingen alleen hoor. Ik zit ook vaak alleen in m’n studio, op zoek naar nieuwe geluiden. Daarmee kan je jezelf namelijk blijven vernieuwen, want anders ga je misschien iets uitbrengen wat mensen niet goed vinden.”

Je luistert niet naar moderne dance. Waar haal je dan je inspiratie vandaan?
Alan: “Ik vind Snoop Dogg helemaal te gek. Die gast is zo vernieuwend en origineel. Verder luister ik wel veel naar Amerikaanse r&b, maar dus ook die oude bands. Misschien klinkt mijn muziek daarom soms zo retro.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws