PS Interview: Dave Clarke

Partyscene Redactie | 7 juni 2005
headlines


Tekst: Jesse Voorn

Je had wel een reputatie hoog te houden, want voorloper ‘World Service 1’ is door kenners uitgeroepen tot beste mixalbum ooit door een dj gemaakt?
Dave: “Daar ben ik niet echt mee bezig en toen ik dit album samen aan het stellen was heb ik er vooral ook niet aan gedacht. Het kan je namelijk alleen maar terughouden van wat je wilt doen. Bovendien ben ik niet zo arrogant om zoiets over mezelf te zeggen. Ik hoop wel dat ik er mensen mee beïnvloed heb.”

Ben je er tevreden over?
Dave: “Ja, uiteindelijk wel. Ik wilde het eerst nog wat rauwer maken, meer punky, maar daar voelde ik me uiteindelijk toch niet zo comfortabel bij. Het heeft me even gekost om de nummers uit te kiezen, maar toen dat klaar was, was het goed. Er staan behoorlijk wat lastige mixen op.”

Je hebt vorig jaar de draaitafels afgezworen. Ik neem aan dat je nu alles op cd gemixed hebt?
Dave: “Inderdaad en dat was een enorme stap vooruit. Het maakte de vertaalslag van clubs naar de studio een stuk makkelijker en bovendien zijn de mogelijkheden veel groter. Ik voel me veel meer op m’n gemak als ik met cd-spelers draai, maar de manier van mixen verandert wel behoorlijk. De eerste optredens die ik op die manier deed waren wel een beetje wennen, maar nu wil ik niet anders. Voor mij is de kwaliteit van het geluid er ook op vooruit gegaan.”

Heb je ‘World Service 2’ in verschillende delen opgenomen?
Dave: “Nee, ik beide cd’s in één take opgenomen. Anders heeft het voor mij ook geen zin om een mixalbum te maken. Anders kun je net zo goed een computer gebruiken en dat is bij mij niet eens aan de orde. Als ik het op een computer zou doen dat zou ik het gevoel hebben dat ik vals aan het spelen was. Ik heb er ook veel meer plezier in om te allemaal in één keer te doen, dat houdt het ook veel levendiger.”

Staan er daardoor foutjes op de cd’s?
Dave: “Nee, ik heb geen fouten gemaakt. Dat komt mede door die cd-spelers, daarmee heb je meer vrijheid. Je hebt alles digitaal en je schrijft gewoon op waar je een plaat wilt in mixen.”

Was je in een bepaalde stemming tijdens het samenstellen van de muziek?
Dave: “Ik was altijd enthousiast, maar heb er vrij lang over gedaan om de cd’s samen te stellen. Op de electro-kant wilde ik iets heel interessants doen, met veel vocalen en vieze electro. Ik ben altijd gefascineerd door electro, met name het werk uit de vroege jaren tachtig. Met de techno wilde ik de mensen gewoon recht in het gezicht slaan. Ik zelf ga er erg hard van rijden. Kan nog wel eens een dure cd voor me worden.”

Zijn je mixalbums een goede afspiegeling van wat je in clubs draait?
Dave: “Behoorlijk, maar dan vooral de techno-kant. Veel geluidssystemen in clubs zijn niet bestand tegen die electro die ik draai, dat is wel jammer.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws