Vijf jaar Awakenings Festival

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

...op het Westergasfabriekterrein en het Awakenings festival viert in 2005 al weer haar eerste lustrum. Op 2 juli staan in recreatiegebied Spaarnwoude weer de absolute toppers binnen de techno van dit moment. Van de meest groovy minimal tot het hardste sloopwerk, het hele spectrum komt aan bod. Nieuwe wereldsterren naast gevestigde topnamen, zo luidt het motto al vijf jaar. Organisator Rocco Veenboer kijkt terug en vooruit.

Het Awakenings concept onstaat in 1996, nu alweer tien jaar geleden. De scheiding van geesten binnen techno wordt halverwege de jaren negentig steeds duidelijker en Awakenings springt vol overgave in het gat dat tussen hardcore en mellow is ontstaan. Rocco: "Ik ging in die tijd wel eens naar Duitsland, waar die nieuwe techno al wat groter was. Er kwamen veel goede platen uit in die hoek en ik vond een mooie plek om die sound te brengen."

Het eerste Awakenings feest vindt plaats op 29 maart 1997 in de Amsterdamse Gashouder op het Westergasfabriekterrein. Een kale ton zonder akoestiek, toiletvoorzieningen, water, geluidinstallatie, licht of bars. Iedere avond levert de productie op van een klein festival, door Veenboer en vrienden steeds van de grond af opgebouwd. In het begin heel underground en spannend, met familie achter de kassa en buurvrouwen bij het toilet, maar met succes. De sfeer spreekt jonge en oudere techno liefhebbers aan. Vanaf dat moment zijn alle indoor edities, gemiddeld zo'n vijf per jaar, steevast uitverkocht.

Awakenings in de Gashouder wordt een begrip en geeft opkomende sterren als Adam Beyer en Umek een kans om in Nederlands te schitteren. "Veel mensen hebben gedebuteerd in Nederland en zijn daarna wereldwijd ook doorgebroken. Beste voorbeeld is Adam Beyer. Die was 22 en produceerde toen al supergoed. Dat is nu een hele grote jongen geworden." En hij komt nog steeds ieder jaar terug. "Met een aantal van die jongens en dames heb ik wel een band, die zijn erg loyaal. Anderen vallen af. Als je merkt dan het alleen maar over geld gaat, dan ben ik er al snel klaar mee. Kijk, wij hebben nooit sponsors, geen hoge entree. Ik verwacht dan ook nooit de hoofdprijs te betalen, qua fee. Ik wordt er wel makkelijker in, want Awakenings staat natuurlijk bekend om nieuwe namen. Je hebt altijd nog wel helden nodig, maar het is niet dat er anders geen hond komt. Niemand is onmisbaar meer."

Rocco is duidelijk in zijn kijk op de ontwikkeling van dansfeesten. "Het publiek dat wij hebben is heel kritisch, die zitten niet te wachten op banners met reclame. Ik heb er zelf ook altijd zo'n hekel aan gehad. En bovendien, als je het nooit gewend bent geweest om die extra inkomsten te hebben, dan weet je ook dan je het zonder kunt. Ik vind het ook totaal belachelijk wat er soms betaald wordt voor dj's. Door de hele vijandige sfeer tussen een aantal organisaties in Nederland zijn de prijzen ook enorm opgedreven. Daar doe ik dus niet aan mee. Op Awakenings draait het om de muziek. De liefhebbers en fijnproevers, iedereen zit daar. Er is veel meer beleving en sfeer en iedereen gaat uit de bol. Het zijn gewoon leuke mensen."

Eind 2000 gaat het slot op de deur van de vaste lokatie van Awakenings, in eerste instantie voor een jaar. Een belangrijk moment, want deze sluiting is de aanleiding om festival te beginnen. In Spaarnwoude wordt een lokatie gevonden voor in ieder geval 10.000 bezoekers. In drie tenten en 1 live area knalt het geluid op 25 augustus 2001 voor het eerst uit de speakers. "Het festival stond eigenlijk meteen als een huis, het was bovendien prachtig weer. We liepen al wel langer met de plannen rond, maar als het dan lukt om meteen het eerste jaar 10.000 man binnen te krijgen, dan kun je wel spreken van een succes."

In de afgelopen vijf jaar is het festival steeds iets gegroeid. "Er zijn per jaar zo'n 1500 man bijgekomen, maar we zitten met 15.000 nu wel op de max. Iedereen moet wel de ruimte hebben om zoch lekker te kunnen bewegen." Het buitenpodium is dit jaar volledig gevuld met Nederlandse artiesten. "Ieder jaar verschuif je wat accenten. Vorig jaar was de mainstage wat zonniger, wat meer tech-house. Dit jaar bouwen we op dat podium van minimal naar stevige techno. Maar ik hou eigenlijk niet van de term mainstage. Ieder podium is een hoofdpodium. Ik heb die artiesten tenslotte allemaal zelf geboekt!" Rocco kijkt zoals altijd vooral uit naar de debutanten op het festival. Als organisator heeft hij zijn blik naar voren gericht, dance muziek blijft tenslotte in beweging. "Dit jaar is 1/3e deel van de artiesten voor het eerst op Awakenings. Ik ben altijd heel benieuwd hoe dat uitpakt."

Hoe zou jij het Awakenings geluid omschrijven?
"Ik let zelf altijd op het aantal beats per minuut. Vanaf 1997 heeft het altijd rond de 140 beats geschommeld. Ik denk dat het daar toch nog steeds om draait. Het aantal beats bepaald hoe een zaal beweegt. Vijf jaar geleden, tijdens het eerste festival, was het nog veel meer 1 geluid. Het hardere werk is nog harder geworden, het housy werk nog minimaler. De tenten zijn daardoor specialistischer geworden. Mensen vinden het ook fijn om te weten: die tent is hard, die tent is minimal. Dat vind ik alleen maar prima. Soms stappen mensen in voor de harde sound, soms voor de minimal. En die breng je dan weer in contact met andere geluiden."

De sluiting van de Gashouder zou maar 1 jaar duren, maar dat worden uiteindelijk door bodemvervuiling en andere nare ongein 4 lange jaren. Begin 2005 keert Awakenings na lang wachten eindelijk terug op haar vetrouwde stek en pakte flink uit met nog betere visuals en een perfecte soundssystem. De thuiskomst moet gevierd worden. "Het was een goed moment om weer terug te keren. Je merkt nu dat de echte vibe er weer is, dat belooft veel goeds voor deze editie van het festival."

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws