PS Interview: Mylo

Partyscene Redactie | 24 mei 2005
headlines




Tekst: Jesse Voorn

Het werd een gekkenhuis hè, na ‘Drop The Pressure’?
Mylo: “Ja man, dat nummer was de aanzet tot alle gekte en het is met stip het belangrijkste nummer van het album. Sinds de plaat uitkwam ben ik erg druk, maar ik had nooit gedacht dat ik er nu nog mee zou toeren. We hebben erg veel gefeest en veel shows gedaan. Het liep allemaal een beetje uit de hand, maar ik ben het nu allemaal wat serieuzer gaan nemen.”

Deed je dat eerst niet dan?
Mylo: “Absoluut niet. Ik was er niet op voorbereid dat het album een succes zou worden. Ik heb het gemaakt in een tijd waarin niemand geïnteresseerd leek te zijn in electronische muziek en nieuwe dingen en daarom had ik er geen hoge verwachtingen van. Ik was al blij geweest met wat aardige recensies en een kleine verkoop. Daarna wilde ik weer een gewone baan gaan nemen. Ik wilde het niet serieus nemen totdat andere mensen dat wel deden. Dat deden ze en toen ben ik het ook serieus gaan nemen, voor nu in ieder geval. Voor mij is het nog steeds maar popmuziek, gewoon stomme popmuziek.”

Waarom is het stom?
Mylo: “Kom op zeg, ‘Motherfuckers gonna drop the pressure’, het is een suffe plaat. Ik zie het in ieder geval niet al seen serieuze plaat. Misschien dat ik in de toekomst nog wel een serieus album zal maken, maar deze moest gewoon grappig zijn.”

Is de simpelheid ervan misschien de verklaring voor het succes?
Mylo: “Ik denk het wel ja. Het is vreemd om te zeggen waarom iets een succes is. Het komt deels doordat ik niet veel wist van electronische muziek. Ik maakte het, maar was ver weg van die scene. Als je teveel weet van een bepaald genre, dan limiteert dat je ideeën om een bepaald geluid te maken. Het was voor mij dus een voordeel dat ik weinig wist van house en techno toen ik de plaat maakte. Nu weet ik er weer teveel van, dus mijn volgende album zal wel okay zijn, maar ik denk dat slechts duizend mensen het leuk zullen vinden.”

Ben je al bezig met nieuwe muziek?
Mylo: “Ik heb wel wat ideeën ja. Het probleem is, wanneer je eerste album een succes is dan kan een tweede vaak tegenvallen. Ik heb ook geen haast om een tweede album te maken, maar zolang ik denk dat het beter is dan de eerste dan breng ik het uit. Ik heb ook meer ervaring nu als producer en ‘Destroy Rock ’n Roll’ is behoorlijk slecht, dus het moet makkelijk zijn om een betere te maken, hahaa.”

Waarom is humor zo belangrijk in je muziek?
Mylo: “Electronische muziek is altijd grappig. Het is vreemd om te zien dat mensen het zo serieus nemen, maar ik lach me rot. Je maakt wat beats, gooit er wat geluiden overheen en je nummer is klaar. Het is zo makkelijk.”

Het is dus makkelijk om dance te maken?
Mylo: “Heel makkelijk. Daarom is er ook zoveel slechte dance muziek. Voor een rockplaat moet je een instrument kunnen bespelen, maar voor dance niet. Sommige mensen maken dance platen, zelfs hele bekende dj’s, die totaal geen muzikaal talent hebben.”

Hoe bedoel je?
Mylo: “Het is goed mogelijk om in dance muziek te overleven zonder enig muzikaal talent. Dat komt omdat je als dj kunt zien wat er werkt en de beats gelijk leren zetten is hetzelfde als leren fietsen. Als je een beroemde dj bent, dan weet eigenlijk niemand of je je platen zelf gemaakt hebt of dat een vriend of een studiotechnicus dat heeft gedaan. Die studiojongens zijn vaak heel verlegen en deejayen niet, maar hebben een geweldig muzikaal talent. Dan is er de beroemde dj, die totaal geen muzikaal talent heeft, maar al wel beroemd is. Die verlegen studiotechnicus maakt de platen voor de beroemde dj en iedereen is tevreden. Dat gebeurt echt heel vaak.”

Wat is jouw talent dan?
Mylo: “Ik heb niet een heel groot muzikaal talent misschien, maar ik weet wel wat goed klinkt. Als ik een melodie of een akkoord hoor, dan zie ik dat gelijk in m’n hoofd en kan ik het omzetten in muziek. Bij dj-sets ben ik altijd geïnteresseerd in die ene plaat waarvan mensen helemaal gek worden en die wou ik dan gemaakt willen hebben. Met ‘Drop The Pressure’ wilde ik gewoon iets maken waarvan mensen uit hun dak zouden gaan. Ik nam een lange break, wat samples, wat gevloek en het geluid van een opstijgend vliegtuig, voegde het samen en keek of het werkte. En het werkte.”

Mylo speelt op woensdag 8 juni in de Melkweg. Partyscene.nl mag 2x2 kaarten voor dit evenement weggeven. Check snel onze rubriek WINNEN.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws