PS Interview: Silicone Soul

Partyscene Redactie | 10 mei 2005
headlines




Tekst: Jesse Voorn

Het album is nu helemaal zelf gemaakt. Waarom wilden jullie dat zo graag?
Graeme: “We wilden deze keer eens geen samples gebruiken, want onze eerder nummers zijn allemaal rond samples gemaakt. We wilden de muziek nu echt helemaal zelf schrijven, zo goed en zo kwaad mogelijk. We hebben speciaal nieuwe apparatuur aangeschaft, zodat we de live muzikanten in de muziek konden verwerken. Daar hebben we eerst een jaartje mee lopen aanklooien. Het heeft een tijdje geduurd dus voordat het album klaar was, maar dat was het waard.”

Was het moeilijker om alles zelf te maken?
Graeme: “Als je een coole sample gebruikt dan weet je gewoon dat ie cool is, maar wanneer je zelf iets maakt, dan moet je het tijd geven om erachter te komen of het wel of niet cool is. Onze richtlijn was dat als het op een plaat van iemand anders zou staan en we zouden het samplen, dan hadden we iets goeds gemaakt. Samplen heeft op een gegeven moment toch z’n beperkingen en we wilden toch een stap verder komen. Dit zou wel eens ons laatste album kunnen zijn, dus je moet je best doen.”

Laatste album?
Graeme: “Zo moet je een nieuw album altijd benaderen, je weet het maar nooit. Ik heb er altijd van gedroomd om een plaat als deze te maken en dan moet je er echt helemaal voor gaan. Ik kan straks naar mijn hotelkamer gaan, daar in de douche vallen en dood gaan, hahaa. Dan hebben we in ieder geval een goede laatste plaat gemaakt.”

Het geluid is meer retro, maar het klinkt nog steeds als Silicone Soul. Hoe bewaken jullie je geluid?
Graeme: “Ik hoop dat het komt doordat wij de muziek maken. Dit is ons geluid en we zouden niet anders kunnen klinken. We proberen het wel eens hoor, maar het lukt nooit. Dan zitten we weer een hele tijd te spelen met geluiden, maar het komt altijd weer neer op wat je van ons gewend bent.”

Jullie hebben ook veel remixen gemaakt voor artiesten die jullie bewonderen. Dat is een rede dat deze plaat zo lang op zich liet wachten. Maar nu zitten jullie ook op dat niveau. Hoe is dat?
Graeme: “Zo zie ik dat niet en het maakt ons ook niet zoveel uit. Het was te gek om te remixen voor artiesten die ons geïnspireerd hebben en de druk was wel groot. Maar wij denken niet op die manier, we doen gewoon wat we leuk vinden om te doen. Vanuit mijn oogpunt is dat gewoon geluk en heeft het niets met succes te maken. Maar ik ben er wel blij mee en hoop dat we nog even op dezelfde voet door kunnen gaan.”

‘Staring Into Space’ is gemaakt met live muzikanten. Denken jullie er ook aan om live op te gaan treden?
Graeme: “Ik denk dat we voorlopig nog maar even blijven deejayen. Misschien dat we in de toekomst liveshows gaan doen, maar het kost enorm veel tijd om dat te organiseren. We willen het wel heel graag een keer live doen, maar dan moeten we er goed naar kijken. Misschien als we een volgende plaat maken, dat we een liveshow tegelijk gaan voorbereiden, anders duurt het te lang. We zijn een beetje langzaam, maar het is geen race en we nemen onze tijd.”

Het nummer ‘Who Needs Sleep Tonight’van Silicon Soul, zonder e, was het afgelopen jaar een behoorlijke hit. Goeie track…
Graeme: “Maar niet van ons. We worden wel vaker verward met andere Silicon(e) Souls. Er zijn nog drie andere groepen met die naam. Er is een punkband uit de jaren tachtig die zo heet, een industrial act uit Amerika en er is een Duitse Silicon Soul. Toen we begonnen hebben we niet echt over de naam nagedacht en dachten we dat we er zo mee aan de slag konden, maar nu denk ik dat het beter was geweest als we eerst even gekeken hadden of ie al gebruikt werd.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws