PS Interview: Carl Cox

Partyscene Redactie | 12 april 2005
headlines



Tekst: Jesse Voorn

Hoeveel verschilt je nieuwe album met je eerdere werk?
Carl: “Best veel. Het is veel diverser. Ik had geen druk om de plaat te maken en daardoor kon ik ook met veel andere artiesten werken. Ik moest een jaar wachten voordat ik met Norman Cook (Fatboy Slim, red) kon werken, maar het was de moeite waard. Ik heb de nummers ook als een dj-set aan elkaar gemixed en dat had ik ook nooit eerder gedaan. Ik ben er erg blij mee.”

Hoe belangrijk is het om je eigen platen in een set te draaien?
Carl: “Dat is heel belangrijk, want dan krijgen de mensen echt jouw geluid te horen. Ik wil ook dat het publiek mijn platen herkent als ik ze tussen die 60 andere door draai. Ik heb de dansvloer en het publiek iets te bieden, dat ik zelf gemaakt heb. Alle nummers op mijn nieuwe album zijn gebaseerd op ervaringen die ik heb gehad. Daarom moet ik ook albums maken, want ik kan mijn verhaal niet in één nummer vertellen.”

Wil je daarmee ook een muzikaal plaatsje verwerven in de geschiedenisboeken?
Carl: “Absoluut. Je moet een soort van erfenis achter laten van waar je je in je leven mee bezig gehouden hebt en hopelijk inspireer ik daar weer anderen mee. Als je een album maakt dan moet je je ervan bewust zijn waarom je het maakt. Ik had zo weer een recht-toe-recht-aan technoalbum kunnen maken, maar er is meer in het leven.”

Je doet dit al ontzettend lang. Hoe komt het dat je nog steeds zo enthousiast bent?
Carl: “Het gaat allemaal om de lol. Ik nog steeds erg veel plezier in het maken van muziek, het draaien en alles wat daarbij komt kijken. Ik doe de dingen die ik leuk vind en dat wil ik graag delen met andere mensen. Ik heb inmiddels een behoorlijke aanhang, mensen die mijn muziek kopen en naar shows komen. Die mensen kopen mijn platen omdat ze die mooi vinden. Het heeft misschien twee albums en een aantal jaren draaien gekost, maar het werpt nu zijn vruchten af. Ik ben een grote naam, dat weet ik, maar mijn muziek moet toch de tand des tijds kunnen doorstaan.”

Mensen moeten je muziek dus kopen omdat ze het goed vinden en niet omdat het gemaakt is door Carl Cox?
Carl: “Het is te gek als mensen geen flauw idee hebben wie ik ben. Als ze het album opzetten en het leuk vinden, dan is dat prima. Ik heb veel platen gekocht van artiesten die ik niet kende, maar omdat iemand me erover vertelde. Die bleken dan erg inspirerend. Op die manier moet je ook met muziek bezig zijn, anders wordt het saai.”

Is het een drang om muziek te maken?
Carl: “Zeker. Ik kan geen reden bedenken waarom ik geen muziek meer zou maken. Ik kan niet zomaar stilzitten en tv kijken. Er zitten een hoop geluiden in mijn hoofd. Dan hoor ik in mijn hoofd een vette baslijn en dan ren ik naar m’n studio om hem te maken. Dan zit ik weer even en dan hoor ik een string en dan moet ik weer. Zo ontstaan mijn nummers.”

Zou je niet eens een lekker dagje stilte in je hoofd willen?
Carl: “Zonder twijfel. Ik wil niet iedere keer denken aan de volgende kickdrum of hi-hat. Ik breng ook de nodige tijd met familie en vrienden door, maar muziek is nou eenmaal een belangrijk onderdeel van mijn leven. Het is als een zeurende pijn, ik kan het niet negeren. Voordat ik dj was, was ik danser en bouwvakker. In 1985 moest ik kiezen tussen draaien of dat andere werk. Ik denk dat ik een goede keuze gemaakt heb.”

Je bent nu een van de bekendste dj’s ter wereld. Hoe erg ben je je bewust van je status?
Carl: “Ik ben me daar nu erg bewust van, maar eerder was ik dat niet. Het is altijd moeilijk om te zeggen hoe groot je bent, want op clubavonden sta je meestal naast meerdere dj’s. Maar overal waar ik kom I rock the crowd en laat ze zien waar Carl Cox voor staat. Nu doe ik ook Carl Cox and Friends en komen er 10.000 mensen speciaal voor mij. Dat vind ik bijzonder. Het heeft me meer bewust gemaakt van wie ik ben en het heeft me ook meer zelfvertrouwen gegeven. Ik weet nu hoe populair ik ben en dat maakt me gelukkig. Ik ben blij dat ik nog steeds kan meedraaien in de top en dat ik nog nieuwe albums maak. Ik bevind me in een hele goede positie op dit moment en ik denk dat ik nu meer begrepen word dan ooit.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws