Glen's game review: Gran Turismo 4

Partyscene Redactie | 29 maart 2005
headlines





Polyphony Digital is een van de meest toegewijde spelontwikkelaars voor de PS2. Niet voor niets liet deze game al een hele tijd op zich wachten. Keer op keer werd de game uitgesteld omdat de ontwikkelaars toch niet helemaal tevreden waren. Maar de puntjes zijn op de spreekwoordelijke i gezet en het resultaat mag er zonder meer zijn!

Gran Turismo 4 herbergt maar liefst ruim 650 verschillende auto’s, ruim 50 uitdagende racetracks en diverse nieuwe spelvarianten waaronder speciale endurance races en races voor Europese en Amerikaanse automerken. Dat zijn toch wel behoorlijk indrukwekkend aantallen, of niet? Wederom draait het bij het spel voor het belangrijkste deel om Gran Turismo mode. Deze spelvariant is opnieuw zo enorm groot dat de gemiddelde gamer nooit het einde zal halen. De mogelijkheden om te racen, auto’s te kopen en te tweaken en speciale races bij te wonen zijn echt ongelofelijk uitgebreid. Maar Sony gaat met deze game niet voor het gemiddelde. GT4 is alleen bedoeld voor iedere gamer die de racegame de onvoorwaardelijke liefde heeft verklaard. Dat blijkt aan alles: aan de subtiele details in de sublieme graphics van game, de bijzonder realistische race-ervaring, de uiteindelijke overall feel van het spel en zo kan ik nog wel even doorgaan. Toch is er gelukkig ook weer een Arcade mode voor degenen die van tijd tot tijd even snel een rondje wil maken. Over het geheel gezien is GT4 bijzonder indrukwekkend en extreem vet. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de mogelijkheid om via een USB-printer je vetste bolides uit te printen... cool!

Naast al dit positivisme heb ik toch nog wel een paar kleine aanmerkingen. Wederom ontbreekt de schade aan auto’s. Bots je tegen de vangrail of een tegenstander, dan kun je nog steeds vrolijk verder racen zonder enige nadelige effecten. Jammer, in een simulatorgame van dit kaliber mag een goede schade-engine toch eigenlijk niet ontbreken. Ook het ontbreken van de veel besproken mogelijkheid om online te kunnen gamen, is toch wel erg jammer. Wellicht zien we beide opties terug in Gran Turismo voor de PS3?

Rest ons niets anders dan iedere PS2-bezittende raceliefhebber aan te sporen deze zeer brute game aan te schaffen. GT4 zal je absoluut niet teleurstellen…

Eindoordeel: 9

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws