Mimezine donderdag 31 maart in Panama

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Verwacht donderdag 31 maart tijdens het optreden van het Amsterdamse Mimezine een eclectisch product van drie eigenzinnige, creatieve en muzikale duizendpoten: vocaliste Vera van der Poel (ex-Beeswamp), drummer Baz Mattie (ex-Junkie XL & Shine) en bassist Marc Baronner (ex-Toy Factory & Shine). De songs van Mimezine zijn haast filmisch te noemen met stuwende beats, opvallende geluidsstructuren en catchy zanglijnen. Tegelijkertijd is Mimezine uiterst toegankelijk, opzwepend en opwindend. Mimezine stond al eerder op het podium van Onefour in Den Haag, tijdens La Nuit n'est pas un Chocolat en was te gast op Kink FM bij Jan Douwe Kroeske's 2 meter. Verder is Can't Get Enough op single uit. Het nummer behaalde onlangs al de eerste plaats in Kink FM's Outlaw Top 41. Feed the monkey is het tweede, langverwachte album dat eind vorig jaar is uitgekomen.

Feed the monkey staat voor een noodzaak, voor iets dat je moet doen, ongeacht de omstandigheden. In ons geval was dat het uitbrengen van een tweede album, ondanks de terugslag die we als band kregen nadat ons vorige label ophield te bestaan, aldus drummer Baz Mattie van Mimezine. Inmiddels heeft het trio uit Amsterdam onderdak gevonden bij het nieuwe Nederlandse label The Electric Co. Nu, drie jaar na het verschijnen van het met lovende recensies bekroonde debuut Indeep, is dat o zo noodzakelijke tweede album dan toch een feit. Feed The Monkey is minder op samples gericht en daardoor steviger, rauwer en puntiger dan het debuut.


Mimezine...

Mimezine laat zich graag benvloeden door velerlei stijlen, van ragga tot triphop en van electro tot 80s pop. Door het gebruik van oude analoge synthesizers en drumcomputers en de uitgekiende productie en eindmix van Baz leveren deze uiteenlopende stijlen toch een echte Mimezine-sound op. Daarnaast geven de blazers van de Amsterdamse Klezmer band, Zobers synth wizard Gertjan van der Weerd, toetsenist Reyn Ouwehand en Mimezines vaste live-gitarist Andreas Suntrop het sterke songmateriaal op Feed The Monkey nog eens een extra boost.
Hoewel een echte drie-eenheid, is vocaliste Vera een gezichtsbepalende factor binnen Mimezine, zowel op het podium als op de plaat. Met haar sensuele, intense, bijna bezwerende zang geeft zij warmte aan de elektronica. Opvallend is haar veelzijdigheid en brede bereik; ze klinkt als een echte femme fatale in het hypnotiserende Guess You Up en het stuwende Razorblade, zwoel en vol overgave in Let Me Have It All, beschouwend en dromerig in het transatlantische Travelling en subtiel en lieflijk in afsluiter Cocoon. Alle teksten van Mimezine komen uit haar pen, en die is soms aardig giftig, maar ook vol passie en humor. Haar observaties en obsessies, veelal over relaties, frustraties en de zoektocht naar geluk, laten veel ruimte aan een eigen interpretatie van de luisteraar, zonder aan zeggingskracht in te boeten.

Mimezine, genoemd naar een hallucinerend drugsdrankje uit de cyberpunk miniserie Wild Palms, werd in 1996 opgericht door Baz Mattie en Marc Baronner. Tijdens het remixen van enkele songs van Shine, de band waar ze beiden destijds deel van uitmaakten, ontdekten ze een gezamenlijke voorliefde voor sampling en computers. Nadat ze in Vera van der Poel de perfecte vocaliste hadden gevonden, bracht Mimezine vervolgens een aantal singles uit. In 2001 verscheen Indeep, het door Tom Holkenborg (JXL) medegeproduceerde debuut: een innovatieve mix van dance en pop die een breed publiek bleek aan te spreken. De plaat werd goed ontvangen en de band speelde al snel op gerenommeerde festivals als Lowlands en Parkpop. In 2002 kreeg Mimezine een Essent Award en datzelfde jaar speelden ze met Junkie XL, Groove Armada en Kosheen.


Donderdag 31 maart: Mimezine www.mimezine.nl
Zaal open: 21.00
Entree: 8,-

Kaarten zijn te koop / te reserveren bij AUB ticketshop (0900 0191) www.aub.nl, of bij Panama (van donderdag t/m zaterdag vanaf 14.00 uur) www.panama.nl/live

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws