Dance downloadsite van ID&T verkoopt onbeveiligde tracks

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Sinds 21 maart is Nederland een gespecialiseerde downloadwinkel rijker. Na de zich op indie muziek richtende youmakemusic.com, is er nu de in dance gespecialiseerde downloadshop van ID&T. Deze site biedt niet alleen losse dancesingles en albumtracks voor 99 eurocent per download aan, maar ook dj-sets van ID&T-evenementen. Opmerkelijk genoeg zijn de mp3's allemaal onbeveiligd.

Contentmanager Justin Tatipata van dance-tunes.com bevestigt dat de site geen gebruik maakt van digital right management (DRM), het elektronische watermerk dat bijvoorbeeld bijhoudt hoe vaak je tracks mag branden. "De grote platenmaatschappijen vragen er wel om, maar wij willen onze klanten geen limiet opleggen. Het is toch iets wat je koopt, waarmee je moet kunnen doen wat je wenst. Anders is het toch een soort van bedrog." ID&T werkt daarom vooralsnog alleen samen met de independents.

Naast losse dancetracks biedt dance-tunes de nodige extra's. Er komen te downloaden dj-sets op en ook bieden sommige labels als Technique hun tracks eerst exclusief als downloads aan op de site, nog voordat ze als vinyl in de dancezaken belanden. Mede door deze extra's is volgens Tatipata dance-tunes.com niet bang voor marktleider iTunes: "Wij zien iTunes niet als grote konkurrent. Eerder een buitenlands danceportal als Beatport."

De eerste verkrijgbare dj-set is van trance-dj Ferry Corsten, half februari opgenomen op het ID&T-evenement Trance Energy in de Utrechtse Jaarbeurs. Tatipata: "We hadden gemerkt dat er in het verleden veel sets van de radio opgenomen werden. Het publiek luistert liever naar de echte set dan een voorgemixte cd. De labels waren vrij enthousiast over dit idee, van de twaalf tracks uit zijn set hebben we van twee geen toestemming gekregen voor de rechten." De overgebleven tien tracks uit de set van Corsten, die in de grote hal overigens zes eigen nummers draaide, kosten 7,70 euro. "Dat moest een veelvoud zijn van 1,10 euro, het bedrag dat men per track betaalt als men per sms betaalt", licht Tatipata de prijsstelling toe.

Het is de bedoeling van ID&T om meer dj-sets van haar evenmementen zo snel mogelijk online aan te bieden. Volgens Tatipata is dat organisatorisch geen groot probleem. "De dj moet toch een lijst inleveren voor de Buma/Stemra. Soms weten ze de volgorde niet meer, maar in het geval van Corsten hebben we er een mannetje bijgezet, die elke gedraaide plaat opgeschreven heeft."

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws