PS Interview: Dzihan en Kamien

Partyscene Redactie | 22 februari 2005
headlines


Tekst: Jesse Voorn

Vanwaar nu een album met remixen?
Mario Kamien: “Daar vonden we het wel eens tijd voor worden. Het is een dubbel cd geworden met de beste remixen die we de laatste vijf jaar gemaakt hebben en waarvan we het de moeite waard vonden ze verzamelen op cd. CD 2 hebben we in ieder geval gemaakt in de ouderwetse jazz stijl.”

Wat is er zo interessant aan het maken van remixen?
Mario: “Nou, soms is het niet zo interessant hoor, haha. Maar het is meestal erg leuk om te doen. Het is fantastisch om de originele opnamen te beluisteren. Toen we die remix maakten van ‘Je T’aime…Moi Non Plus’ van Serge Gainsbourg en Jane Birkin, gingen we in gedachten echt terug naar die oude studio van hen in Parijs. Je voelt dan echt de vibraties van veertig jaar geleden en dat is heel nostalgisch. We veranderen het origineel wel grondig, maar we proberen altijd de oorspronkelijke energie te behouden.”

Jullie treden op met een band, maar ook vaak als dj’s. Waar gaat de voorkeur naar uit?
Mario: “Voor allebei is wat te zeggen, maar de ervaringen zijn totaal anders. Live doen we niet zo heel vaak, want dat is gewoon veel te duur, dat is het probleem. We treden heel af en toe met een heel orkest op en dat is te gek, maar dat is al helemaal niet te betalen. We hebben ook één live cd gemaakt met een orkest en dat is mooi. De nummers worden er totaal anders door.”

Jullie maken downtempo muziek, maar ook wat meer uptempo nummers. Hoe zou je Dzihan en Kamien als act willen omschrijven?
Mario: “We zien onszelf gewoon als mensen die muziek maken. Er zijn zo veel categorieën en steeds is er weer een andere hip. Dan zeggen mensen dat wij die hippe act uit Wenen zijn en een jaar later dan zijn we weer die gasten van die slechte muziek uit Wenen.”

Jullie willen niet hip zijn?
Mario: “ Het is niet ons doel om hip te zijn en in de hitlijsten terecht te komen. Onze muziek is toch nog redelijk apart, als je kijkt naar het mainstream aanbod. We zullen nooit dicht in de buurt van Britney Spears komen en daar zijn we niet bepaald droevig om.”

Wel eens overwogen om de andere kant op te gaan en een keer een stevige dance track te maken?
Mario: “In onze stijl doen we dat al wel eens. We hebben al een aantal nummers gemaakt die het prima doen op de dansvloer, maar we zullen nooit techno gaan maken ofzo. We maken nu en dan nummers die we ook alleen op vinyl uitbrengen en die niet op een cd komen. Die zijn meer dance gericht. Wij willen intelligente dance maken, die gericht is op een lekkere groove, maar die ook muzikaal goed in elkaar steekt.”

Waar komt jullie interesse in die oude muziek vandaan?
Mario: “Het is een belangrijk deel van ons verleden en onze vaders zijn ook jazzmuzikanten. Het gebruiken van die muzikale bagage is de enige manier waarop wij muziek willen maken. Alle moderne muziek is bovendien gebaseerd op die oude muziek. House en techno vinden hun basis ook in de oude jazz, soul, funk en disco. Op de een of andere manier is dat allemaal met elkaar verbonden.”

Nu dus het remixalbum. Wat wordt de volgende stap?
Mario: “Een nieuw studio album. Ik denk dat we daar over een paar maanden aan gaan beginnen. Dat zal meer in een band concept gedaan worden, met veel live instrumenten en een grote diversiteit aan electronica. Dat wordt wel leuk.”

Mario Kamien is vrijdag 25 februari in Amsterdam voor een dj-set in platenzaak Fame, in de Kalverstraat. ’s Avonds staat hij achter de draaitafels in de NL Lounge. Beide locaties zijn gratis toegankelijk.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws