Dave Clarke: ware technokunst in The Matrixx

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Wie echte techno wil zien en horen, moet zich beslist zaterdag 29 januari melden bij de deuren van The Matrixx in Nijmegen voor de tweede editie van Technotrixx. Want technogod Dave Clarke staat dan in de DJ booth! Hij zal weer het absolute uiterste van de decks vragen. Ik vraag niet veel van mijn apparatuur. Behalve absolute gehoorzaamheid.

Maar dat bedoelt Clarke minder lullig dan het klinkt. Ik bedoel, het is het mooiste om als DJ te zien dat het publiek techno echt begrijpt en ik met de decks een goede mix kan maken. Clarke geniet bekendheid als voorvechter van echte techno, waarbij hij een hele eigen stijl heeft. Die stijl is toegankelijk, maar niet plat. Open, maar ook voor fijnproevers. Voor liefhebbers, maar ook voor de toevallige passant. Kortom, Dave Clarke verenigt drie DJ-stijlen in n persoon.

Dat Dave Clarke naar The Matrixx komt, mag gerust bijzonder worden genoemd. Ten eerste is Clarke sowieso niet al te vaak in Nederland, maar daarbuiten had hij weinig zin in boekingen in januari. Dat zat m dan vooral in priv-omstandigheden - vader overleden en een manager die het leven niet meer zag zitten. Maar voor The Matrixx stapt Clarke toch op het vliegtuig en dat is een echte eer.

The Matrixx zette een maand geleden opnieuw een zeer succesvolle techno-avond neer met Speedy J, Marco Baily en Amok, en het is nu voor het eerst dat Clarke in de befaamde DJ Booth plaats neemt. De Technotrixx-avonden voldoen in een grote behoefte bij het partypubliek uit heel Nederland. Niet zo vreemd, want echt goede techno-avonden zijn betrekkelijk dun gezaaid in Nederland. The Matrixx krijgt tijdens Technotrixx een industrieel (en ietwat donker) tintje door de aangepaste decoraties en sfeer. Techno is nu eenmaal een bijzondere dance-stijl, en dat mag gerust gezien worden.

Dave Clarke laat in The Matrixx vrijwel zeker werk horen van zijn jongste album (Devils Advocate), dat het goed doet. Het album is zeer de moeite waard, al is het alleen om de fenomenale track in samenwerking met Chicks on Speed. Het album is geen recht toe recht aan techo-album geworden, net zo min als Clarke een recht toe recht aan techno DJ is. Hij blijft in zekere zin behoorlijk onvoorspelbaar. Wie goed luistert, hoort disco-invloeden en zelfs een vleugje hiphop. Misschien dat dit album eindelijk eens wat vooroordelen over mij beindigt, zegt hij. Waarmee hij bedoelt dat hij techno niet zo rechtlijnig ziet, als soms wordt gedacht. Kortom, Clarke blijft een mate van onvoorspelbaarheid houden en dat komt zaterdag ook zeker tot uiting: techno a la Dave Clarke. Inmiddels zijn er al vijf singels van het album getrokken, en die duiken zeer regelmatig op in de tracklistings van andere grote DJs.
In The Matrixx zal Clarke overigens niet echt veel aan de fraaie draaitafels zitten. Clarke is overtuigd van het einde van vinyl - voor hem liever de geavanceerde CD-decks. Vinyl is uitgerangeerd als medium voor deze muziek. Het zal wel dat er nog steeds mensen zijn die vinyl erg promoten, maar daar hoor ik niet bij.

Hij toert de halve wereld over en was het afgelopen jaar onder meer in Japan, Singapore, Maleisi, Australi en Brazili, om even de meest exotische locaties te noemen. Als ik zoveel reis, besef ik wel hoe gelukkig ik ben om iets te mogen doen dat ik aanbid, zegt Clarke. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de afgelopen tien jaar enorm veel gereisd heb, maar pas de laatste paar jaar heb ik het gevoel dat ik daarnaast ook nog leef. Trouwens, ik ging een paar dagen geleden nog naar bed met koorts, maar ik werd gezond weer wakker. Een hard toerschema doet mij kennelijk goed.


Technotrixx
zaterdag 29 januari 2005
Dave Clarke (UK), Steve Rachmad, Jan Liefhebber
22.00 uur - 05.00 uur
Entree: 13 euro (alleen deurverkoop)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws