Interview: DJ Pavo exclusief in Heineken Music Hall

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Eind januari is het dan eindelijk de beurt aan die ndere grote DJ van Nederland: DJ Pavo. Ik doe wat ik leuk vind. Ook op X-Qlusive wil ik laten blijken dat ik veelzijdiger ben dan alleen maar hardstyle.

Door Dirk-Jan Stip

Van Pavo (alias Paul van de Vooren, 33) kun je veel zeggen, maar niet dat hij arrogant is of zichzelf de grootste ster van de DJ-wereld vindt. Sterker nog, hij blijft bescheiden onder het enorme succes van de afgelopen jaren. En dat is opmerkelijk, want het is hard gegaan. Van zijn eerste echte feest in 1994 (Ghosttown) klom hij naar de top. Aanvankelijk in een rustig tempo, maar vooral de afgelopen drie jaar mag Pavo blij zijn als hij tijd heeft zijn kat te voeren in zijn Haarlemmer appartement. Hij is minimaal elk weekeinde op pad, met grote feesten zoals Defqon.1 festival, Q-BASE en Qlimax. En ook in het buitenland - van Polen tot Griekenland - kennen ze Pavo maar al te goed met zijn gedreven houding, harde stijl en uitzinnige feestvreugde achter de draaitafels. Als Tisto de Rolls Royce onder de DJs is, dan is Pavo op zn minst de drag-racer op nitroglycerine. Hij is een soort merk geworden: als het cht hard moet, dan bel je Pavo, van Balkbrug tot aan Lloret del Mar. Al schijnt mijn naam in Spanje niet helemaal goed te werken, hoorde ik. Pavo betekent in het Spaans namelijk kalkoen. Klinkt niet zo h? Make some noise for DJ Kalkoen!

Maar ach, Pavo kan er ook wel om lachen. Lachen is in elk geval een ding dat hij graag doet. Als ik het niet meer leuk zou vinden, ben ik weg. Laat mij lekker blijven doen wat ik leuk vindt. Vaar mee op mijn boot, of stap niet aan boord.

Dat is eenvoudig gezegd, maar binnen de verhokte dancescene is dat niet altijd even makkelijk. Pavo is een boegbeeld van de hardstylescene in Nederland, en dus kan een ander genre er volgens sommige fanatici niet zomaar even tussendoor. Het draaien van een technoplaat of iets uit de hardtrancehoek, komt onmiddellijk op kritiek te staan van een vaste kern hardstylers.

Tja, op een feest als Qlimax staan er bij wijze van spreken vijfentwintigduizend DJs en ze zijn bijna allemaal kritisch. Ik kan er soms niet zo goed tegen als ze op websites wat wauwelen, al prik ik er nu wel makkelijker doorheen dan vroeger. Maar wat is hardstyle nou eigenlijk? Het is iets dat niet helemaal vast staat. Ik zie het in de breedste zin van het woord. Dus als ik een leuke technoknaller tegenkom, draai ik die k. Dat moet ook kunnen. Dan moet niemand je in de weg staan. Dat is mijn smaak, laat horen! Dat mg best. Ik hou gewoon van muziek die ontzettend dansbaar is, feestplaten. Ik zal daarom nooit slaaf van het publiek worden. Daarbuiten heb ik een heel eigen wil, een eigen sound. Waarom zou dat minder zijn dan alle doorsneeplaten? Mijn hart ligt gewoon bij goede dansmuziek, stvige dansmuziek. Of het nou hardstyle of techno is. Ik ben van nature namelijk een echte partyganger, ik ging naar allerlei feesten, van Mayday tot Awakenings.

Maar op 29 januari is er een feest dat zelfs voor deze partyveteraan even wennen zal zijn, Q-dance presenteert: DJ Pavo X-Qlusive. Een goede vijfenvijftighonderd man in de Heineken Music Hall die allemaal voor n DJ komen: Pavo. Het is een absolute must liefhebbers van de harde kant van de dance - een feest waar al maanden naartoe wordt geleefd - en terecht. Het is het hoogst haalbare voor iemand die voor de muziek leeft, zoals Paul. Maar hij moet af en toe zelf weer even wennen aan de roem. Ik heb wel door dat ik hoog in de ladder sta, maar echt de top tja. Ik heb het nooit aan zien komen in elk geval. Zeker in de tijd dat ik underground draaide, heb ik vaak gedacht: wat moet ik nou met mijn leven? Tot ik een paar jaar geleden echt een boost heb gekregen, samen met Dana.

Het was de geboorte van de hardstyle in Nederland, inmiddels de meest populaire stroming. Er gaat geen weekeinde voorbij zonder tenminste een of twee hardstylefeesten, met als hoogtepunten Qlimax (vijfentwintigduizend bezoekers) en Defqon.1 (dit jaar groeiend naar dertigduizend bezoekers). Binnenkort opent in Rotterdam zelfs de eerste grootschalige club met vooral hardstyle.

Op een feest als X-Qlusive ligt het heft volledig in handen van de DJ. Pavo zal het helemaal alleen moeten doen, inclusief alle stress die daarbij komt. De hele maand januari staat Pavo daarom droog wat betreft boekingen, ter voorbereiding op het monsterfeest. Niet dat er ook maar n seconde aan Pavo getwijfeld hoeft te worden, maar de hele set, zeven uur lang, moet doordacht zijn. Ik heb vijftienduizend platen liggen, en het hele systeem zit in mijn hoofd. Wat dat betreft komt het goed van pas dat ik jarenlang inkoper ben geweest voor allerlei platenzaken. Ik weet van al die platen het label waarop ze zijn verschenen, en vaak kan ik je het catalogusnummer ook nog vertellen. Ik ben wat dat betreft een freak.

En het luisteren naar al die 15.000 platen (plus de vele duizenden die zijn collectie niet hebben gehaald) hebben van Pavo niet alleen die freak gemaakt, maar ook een gewaardeerd mixer. Hij tekende voor het mixen van onder meer de succesvolle Qlimax-reeks, HouseQlassics en zijn eigen mix-CD. Samen met DJ-maatje Zany produceerde hij drie succesvolle platen, waarbij het thema seks verdacht vaak terugkeert. Heerlijk thema toch? Je moet er niks achter zoeken, het is gekkigheid. Al ben ik natuurlijk niet blind als ik sta te draaien. Maar ik ben geen player, daar vind ik mijn vriendin veel te leuk voor.

Een soloset, de hele avond lang, doet elke DJ watertanden, ook een grootheid als Pavo. Het wordt aanpoten, zeker. Ik wil feesten achter de draaitafel, terwijl ik tegelijkertijd mijn concentratie nodig heb voor de goede mix. Maar op een feest als X-Qlusive kan ik het helemaal zelf opbouwen, dat is het mooie. Als ik wil, kan ik de hele mikmak door elkaar gooien, en dat zal dan ook wel gebeuren. Want ik vind het heerlijk om veelzijdig bezig te zijn.

Event: X-Qlusive Pavo
Organisatie: Q-dance
Datum: 29 januari 2005
Locatie: Heineken Music Hall, Amsterdam
Event website: http://events.q-dance.nl/2005-01_29-januari_x-qlusive-pavo/
Meer info: Q-dance.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws