Vraag het Duncan.... zijn 50 antwoorden!

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Ludo (superfeesten.tv): Als je zelf op stap bent, wat verwacht jij dan van een evenement, club?
Dat hangt natuurlijk heel erg af van met wat voor een idee ik uitga. Ga ik alleen een drankje drinken of ga ik naar een DJ luisteren? Ikzelf ga nu minder naar een DJ luisteren, maar soms ben je wel eens benieuwd. Ik ga ook minder nog los. Maar als ik echt los ga, en dan bedoel ik ook echt een pil nemen en gaan, dan wil ik gewoon dat er een goede sfeer is. Ik hou heel erg van techno en progressive, toch wel iets diepere muziek. Niet minimalistische techno, het moet wel rollen en pompen. Club vind ik te gek. De sfeer vind ik belangrijk en het geluid vind ik natuurlijk heel belangrijk. Dat is ook waarom we niet meer teruggegaan zijn naar Thialf, omdat 97 dB op de vloer het gewoon niet is. En we doen het ook niet meer, dat is moeilijk om te zeggen, maar dat is echt een eis van onszelf. Jaarbeurs aan de andere kant van het complex? We doen het niet meer, sorry Jaarbeurs. Ik ga geen feest geven waar 97 dB de limiet is terwijl je op 100 dB de muziek gewoon lekker hoort. Het geluid moet lekker zijn, dat is de basis. Licht? Interesseert me minder. Decor vind ik leuk als ik een biertje drink, als ik een pil op heb sta ik liever met mn ogen dicht, maar het kan wel een versterker zijn. Als je de ArenA binnenkomt, en dat is waar ik twee jaar geleden ontzettend van baalde, dan moet mijn mond openvallen van wauw! Dat gevoel moet ik hebben. Afgelopen jaar was dat wel zo. Dat het op je afkomt. Of het nu in een club is of op een feest, als je voelt dat het klopt dan zijn dat de mooie momenten van het uitgaan, jezelf erin verliezen. Mystery Land bijvoorbeeld op het moment dat de lichten s avonds aangaan in het sprookjesbos. Ik word nu niet meer zoveel verrast, dus als dat het geval is dan sta ik er wel van te kijken. Of het nu een DJ is of een act. Op Ibiza heb ik wel eens gehad dat de stroom uitviel en ik dacht dat het onderdeel van de show was en daar ruzie over kreeg. Op een feest moet het gewoon goed geregeld zijn. Je wilt niet in een file staan in een gang, je wilt niet dat je in de pis staat te pissen. Je wilt niet wachten op de bus. Dat moet gewoon goed zijn. Als je een auto koopt wil je dat die lekker rijdt en dat de airco het doet.

Madr (love2party.nl): Stel je had de RoXY kunnen doen of je eerste Jaarbeurs, zou je dan nog dezelfde keuze hebben gemaakt en waarom?
Sinds drie, vier jaar begrijp ik de RoXY pas. Nu begrijp ik dat jongetjes van 18 jaar zoals ik die gewoon willen gaan, daar niet in de sfeer en het beeld pasten van de RoXY. Alsnog ben ik tegen weigeren. Overal bij ons kom je naar binnen, punt. Sundale, Bloomingdale, clubmuziek, hoge hakken en een bikini? Je komt gewoon binnen. Het fenomeen van de hallen en het grote vind ik nog steeds tien keer leuker om te doen. Leuk die feestjes in Cineac met vijfhonderdman en met Oud & Nieuw op de tafel dansen, maar geef mij dan toch maar een hal en de massa. Dat zit bij mij dieper erin dan kleine dingen. Terwijl mijn priv-leven nu zich absoluut afspeelt in de kleine dingen. Dat je toch even gaat kijken als The Mansion opengaat. En nu ik getrouwd ben en kinderen heb ben ik in een fase beland dat het me eigenlijk helemaal niet meer zo interesseert. Dat ik als ik uitga met Lisca (Duncans vrouw, red) gewoon wil relaxen. Ik ben niet meer bezig met wat in is of niet.

Madr (love2party.nl): Je kon een ander beroep hebben en daar ook succesvol in zijn. Wat zou je dan willen zijn?
Als ik het opnieuw zou kunnen doen ik heb altijd wel iets met mensen die echt een passie hebben voor een sport. Als June (oudste dochter van Duncan, red) ouder wordt zou ik het wel te gek vinden als ze zou zeggen ik ga wakeboarden of snowboarden. Vooral dat vrije. Dat je met je board de wereld overgaat. Dat vind ik wel stoer. Als ik heel goed zou kunnen autorijden, autocoureur tuurlijk. Ik wilde vroeger altijd straaljagerpiloot worden. Ik heb ook wel eens gezegd als ik een jaartje een strandtent zou mogen doen lijkt me dat helemaal te gek. Maar dan als je dan ook verder niets anders aan je kop hebt, niet zoals Duncan Stutterheim die ook een bedrijf heeft. Nee, een strandtent runnen als een echte strandman. Korte broek aan en de zonnebedjes klaarleggen, en dan loop je daar op het strand. Dat lijkt me helemaal te gek.

M.J. (phono.nl): Is je leven erg veranderd sinds je vader bent en kijk je anders tegen bepaalde zaken aan en dan vooral de zaken gerelateerd aan je werk?
Je gaat door kinderen nog meer je priv en je werk gescheiden houden. Je gaat meer zien wat werk is en wat priv. Ik heb helemaal niets met Jan- Peter Balkenende, ik heb echt niets met die man, maar de familie als hoeksteen daar heeft hij wel een punt. Dat is een belangrijke basis. Sinds ik dat zelf heb kijk ik toch anders naar dingen. Clichs zijn er omdat ze waar zijn. Je relativeert de dingen meer, dat is gewoon echt zo. Ook bij mij"

Dummy (partyflock.nl): Wat doe je zelf tijdens een feest en wat is je meest risicovolle of moeilijkste beslissing die je ooit hebt genomen tijdens een feest?

“Ik heb tijdens de eerste Innercity een pilletje genomen. Net toen ging de garderobe mis. Toen stond ik dus uit mijn dak daar op die balie met een pil op. Dus dat heb ik nooit meer gedaan, op mijn eigen feest een pilletje nemen. Ik ben ook geen directeur van onze feesten dus ik ga echt als bezoeker daarheen. Sensation pak ik de taxi en daar ga ik in mijn witte kloffie heen. Ik ga ook niet meer kijken bij de opbouw. Bij Mystery Land afgelopen jaar ben ik vanaf Hoofddorp in de bus gaan zitten. We zijn met de trein naar centraal gegaan, blikje bier gekocht om 12 uur ’s middags, bus in. Ik vind dat heel erg belangrijk. Ik voel dat ook als geen ander, toen dacht ik nog toen ik bij Mystery Land aankwam met de bus ‘hmm, krap geregeld hier’. Wat blijkt achteraf? Te druk bij het weggaan. Dan is dus je eigen gevoel kloppend. Met die gang bij Innercity zag ik dat het mis zou gaan en belde ik meteen op dat het geregeld moest worden. Helaas duurde het twintig minuten voor vijfduizend man, maar omdat ik als bezoeker ga sta je er middenin en voel je en kijk je en ruik je. Ik heb daarin echt een zesde zintuig ontwikkeld over wat mis is en wat niet en hoe de sfeer is.”



TheFluke (dancelinx.com): Waarom kosten kaartjes van feesten/festivals in België en Duitsland zo ongeveer de helft van wat ze in Nederland zouden kosten met een vergelijkbare line-up?

“Ga er maar eens heen. Decor kennen ze niet. Productie kennen ze wel maar die is standaard. Ik moet zeggen dat in België het personeel een stuk goedkoper is. Line-up weet ik niet maar we hebben in Nederland die prijs omhoog lopen bieden. Die Belgen schrokken zich helemaal rot van wat wij betaalden in de RAI. We betalen hier dus meer, dat moeten we zeker veranderen. Ik denk dat een productie als Sensation gewoon helemaal niet te vergelijken is met de rest, dat bestaat gewoon niet in het buitenland. Maar Nature One of Mystery Land, het is toch anders. Bij ons is het 1/3, 1/3, 1/3. Je line-up, je productie en je leuke dingen. Die derde hebben ze niet in het buitenland, ze hebben geen sprookjesbos of dure fotografen, decors en showacts. Irfan wilde een ‘back 2 classics’ om die derde eruit te halen, maar is dat het nou? Waar zeuren we over? Hoeveel feesten doen wij? Hoeveel echt grote feesten, dat zijn er drie. Mystery Land, Sensation, Innercity. En dan heb je Trance Energy en die is 35 euro en N-Joy komt erbij maar dat is voor de komende jaren want dit jaar willen we tienduizend bezoekers. Maar Sensation, 55 euro. Madonna kost 75 euro, waar heb ik het dan nog over? Als wij op Mystery Land een derde zouden bezuinigen kan het kaartje een derde goedkoper. En het is ook niet de helft. Nature One is geen 25 euro. Maar misschien verdienen we ook wel meer, als mensen dat willen horen. Als het uitverkocht gaat verdienen we inderdaad. Ik vind ook wel achteraf dat 55 euro voor Innercity echt teveel was. Is gewoon arrogantie van ons geweest omdat we vorig jaar uitverkocht gingen. Wouter heeft bewezen met 42,50 in het Gelredome een fantastische productie neer te kunnen zetten. Dat is ook de prijs waar wij heen moeten gaan. In oude guldens schrik je nog steeds ervan wat het kost.”



Go (dancelinx.com): Hoe groot is het hart en de betrokkenheid van ID&T voor de dance als cultuur/muziekstroming? Met andere woorden…is het van mij echt te naïef om te denken, dat je in de toekomst kleinschaligere feestjes gaat geven met (nog) onbekende talenten om hen een kans te geven zich te bewijzen en zo dance zal laten groeien en ontwikkelen? Of is het eerste dat je dan denkt: daar valt geen geld mee te verdienen?

“Escape is net begonnen. Daar ga ik niet alleen maar Erick Morillo boeken. Juist nieuwe dingen! Gisteren met Irfan Thunderdome besproken. Thunderdome moet zoals Awakenings worden. Het gaat niet altijd maar om één keer per jaar voor twintigduizend man. Nee, misschien moeten we met Thunderdome voor duizend man een feest geven ergens driehoog achter in een loods. We kwamen van die grote feesten en dat is zo gegaan. We doen Convertible voor drieduizend man, dat is naar ID&T maatstaven klein. Voor Amsterdam is het weer het grootste clubfeest, maar we gaan steeds meer kleinere dingen doen. Je ziet ook de ontwikkelingen op de festivals, dat die kleine dingen het gewoon heel goed doen. Al die eilandjes, dat bij elkaar opgeteld maakt dat er een hoop mensen komen. We willen juist die kant op, dat vind ik heel belangrijk. We hebben een radiostudio waar vijfhonderd mensen in kunnen, daar gaan we kleine dingen doen. En in de avondprogrammering komen er absoluut DJ’s langs die ook nieuw zijn. Dat is voor ons heel belangrijk en dat zeg ik ook zakelijk. Vernieuwing is van essentieel belang.”



Faceoff (dancelinx.com): ID&T heeft zich ontpopt als een groot media orgaan, enorme feesten, radio, magazine, noem maar op. In dit rijtje ontbreekt iets, televisie. Wanneer mogen wij ID&T televisie verwachten?

“Niet. Ik heb sowieso besloten om de naam ID&T van de mediatakken af te halen. Ik sluit niet uit dat er ooit een programma komt maar het is het eigenlijk nooit geweest. Sowieso die vertaling van feesten naar beeld. Ik heb er nog steeds niets mee. Ik kijk niet eens naar de registraties van mijn eigen feesten.”



DaHuge (dancelinx.com): Wanneer kunnen we verwachten dat de mediakanalen worden gebruikt voor politieke en maatschappelijke boodschappen daar het toch een krachtig medium is?

“ID&T wil ik nooit inzetten voor politiek. Het past er gewoon niet bij. Duncan Stutterheim? Ja… maar dan in een column. Er moet betrokkenheid zijn maar ik vind niet dat we kleur moeten bekennen voor een politieke partij. Het is overduidelijk waar wij achter staan. We zijn niet met z’n allen heel erg CDA minded. ID&T zweeft politiek tussen de VVD, D’66 en PvdA. Sociaal maar ook wel liberaal, dat je vrij moet zijn in de dingen die je doet. Dingen als ‘release’ en uitgaan vind ik belangrijker om te communiceren voor ons dan politiek.”



David (superfeesten.tv): Een hele simpele vraag; hoe zie je de toekomst van het Shockers concept? Langzaam dood laten bloeden of opnieuw leven in blazen?

“Shockers was heel moeilijk. Het was het net niet, maar wel weer te goed om te zeggen ‘dat doen we nooit meer’, alleen hoe? In elk geval is voor ons wel duidelijk dat als we het gaan doen, het zonder hardstyle is. Die twee moeten we gewoon gescheiden houden. Dus een puur op techno gericht feest en dan ook echt voor de liefhebbers. Maar of we dat dan op een kleine locatie moeten doen of juist misschien toch wel een grotere? We kijken dat nog even aan. Rocco zit komend jaar met een overvolle agenda bijvoorbeeld. Ik snap dat niet helemaal maar goed, ik ben benieuwd. Daarbij hebben we op dit moment op kantoor ook niet echt iemand met de passie die daarvoor nodig is die we daar op zouden kunnen zetten, maar als iemand met een goed plan komt hoor ik het graag.”



David (superfeesten.tv): Ik zie dat NJOY festival 2005 al weer gepland staat.. Kun je daar al iets over vertellen?

“Sander Groet heeft dat opgepakt vorig jaar omdat hij er heel erg in geloofde. En wij ook. We zijn alleen heel laat daarin gedoken en we hebben heel kort door de bocht gewoon maar wat geboekt. Het klopte niet helemaal. Er komt gewoon geen hoofdpodium meer. We gaan juist allemaal verschillende gebieden creëren met verschillende muziekstromingen. Ibiza wordt de club-area. Salou wordt meer Cooldown. Zonder echt naar een hoofdpodium te kijken waar Do staat. Do past gewoon echt niet. Ali B, Lange Frans, alles wat er leeft nu, absoluut! Het hele rappen, battelen, het voetbaltoernooi wat we hadden met ‘panna’. Het is gewoon wat er leeft op de straat. Dat vind ik ook te gek. Het is ook leuk om die bandjes te zien van Spits Breakthrough. Daar hebben we meer dan tweehonderd reacties op gekregen. Bandjes die echt goed konden spelen. Lange Frans is daar 2e geworden, zo snel kan het gaan. Het komt niet door ons natuurlijk dat hij zo populair is maar er is enorm veel behoefte aan een platform. Er zijn zeventigduizend mensen in Nederland die muziek spelen. Bij Lowlands krijgen ze geen kans hoor, en bij Pinkpop ook niet. Als we het over 1 bedrijf hebben is dat het. 100%, beursgenoteerd, Clearchannel. Gewoon de beurskoers als leidraad nemen, punt. Lowlands is volop met de grote hark werken. Maar als je zelf in een Saab rijdt, jezelf voordoet alsof je nooit iets verdient… hij (Leo Raaijmakers, voormalig eigenaar Mojo, red) heeft tachtig miljoen gulden in zijn zak gestoken. Ik hoop zelf persoonlijk dat ik ook ooit zoiets verdien, maar ik kom er eerlijk voor uit. Dat is het verschil tussen ons. Dat wij ervoor uitkomen. Bij ons rijden de mensen in mooie auto’s. Hij heeft het slim gedaan op dat punt, ik heb altijd maar ID$T moeten horen. Mojo nu is honderd procent Amerikaans. Maar er durft nooit iemand iets te zeggen over Mojo, omdat al die podia van die schijtbakken zijn die van Clearchannel afhankelijk zijn voor hun acts. Toen wij dat artikel deden over het monopolie van Mojo durfde niemand zijn mond open te doen. In heel Nederland. Allemaal angst. Het is zo’n machtsblok daar. Ik ga er niet eens aan beginnen, het proberen om populaire bands te krijgen daar. Het was een grappig streven bij ons, ik had het heel graag gewild al die jaren, maar ik ga toch echt niet twee ton neertikken voor weet ik veel wat. Laten ze dan lekker naar Mojo gaan in het popcircuit, ik zit er niet mee. Bij N-Joy hebben we dan nieuwe talenten en nieuwe bandjes. N-Joy moet vooral een straatfestival worden, en meerdere muziekstijlen waarbij er echt geen grenzen zijn. Van Cooldown tot dance, en dance krijgt waarschijnlijk twee of drie tenten. En een urbantent en een salsatent. En vooral heel belangrijk is de camping. Dat moet gewoon een groot ding gaan worden in de loop der jaren. Een kleine vakantie op zich waar geen hokjesgeest is. Vooral lachen. Veel lachen met elkaar. Lekker drinken en plezier hebben. Wat dat betreft willen we een tegenhanger van Lowlands zijn. Daar moet het allemaal verantwoord zijn. Het moet helemaal niet verantwoord zijn! Het moet vooral veel lol en veel pret zijn en vooral niet te serieus. We nemen onszelf wel heel serieus, ook in de dancescene, ook in ons blad. Daar moeten we af en toe ook iets aan doe. Als ik de forums lees. Iemand maakte laatst een mooie opmerking, het is niet meer de housescene maar de zeikscene. Er zijn wel dingen veranderd. Ik denk wel eens ‘Jezus, dat je zo’n levensstijl hebt dat je het allemaal opschrijft. Als ik het ergens niet leuk vind ga ik weg. Dan ga ik niet op internet complete epistels opschrijven.’ Dat je dance als lifestyle hebt is prima, maar sommigen maken er een vak van. Er moet structureel wel iets te zeiken zijn. Wat ik zei ‘de Q-zaal was te druk ik kon geen drinken krijgen, niet goed geregeld.’ Ik ben er zelf drie keer geweest, dan denk ik ‘ja, één rondje om het podium en je had gewoon drinken. Kom op zeg!’ Dus ja… N-Joy moet vooral veel lachen worden. Alle muziekstromingen en we proberen daarbij gewoon gave activiteiten te bedenken. Voetbal op een festival? Eerst zou je dat niet kunnen denken. Maar het was afgeladen vol dat weekend. Iedereen wilde maar tegen die gasten voetballen. Zelfs gasten die gewoon met kisten aanliepen en toen ze er eenmaal gingen staan wilden ze winnen ook. Dan zie je ineens dat die gasten op kisten ook gewoon op een voetbalclub zitten. We hebben alle abonnees op het magazine de mogelijkheid gegeven om te komen. We hebben daar best veel goede reacties op gehad. Ook wel mensen die zeiden ‘dit is niet mijn ding’, ook goed, maar toch wel reacties van mensen die het echt naar hun zin hebben gehad en die hebben gelachen, van Wipneus & Pim tot… maar goed, N-Joy is wel een speerpunt binnen ID&T, er zitten vier mensen fulltime op.”



John Wilbier (superfeesten.tv): Hoe zit het met dat partyeiland wat jullie zo graag willen en waarvan een mooie tekening staat in jullie mooie boek. Komt dat er nou echt ooit of is dat een droom?

“Het is meer een metafoor. Ik moest wel lachen omdat metaforen soms nog waar worden ook. Dat boek is kennelijk op Aruba beland. Ik werd opgebeld door een zakenman, ‘ik zie dat je een eiland wil’. Je moet soms dromen hebben om jezelf in fantasie te kunnen laten gaan. Maar als je dan zo’n belletje krijgt uit Aruba met de opmerking ‘ik heb een eiland hier’, dan wordt het ineens wel reëel. Of, zoals in Dubai, we bouwen het zelf. Ik sluit het niet uit, maar het is natuurlijk niet iets wat bij ons op de jaarkalender staat van ‘we gaan even een eiland ontwikkelen’. Het is in de eerste plaats een mooie metafoor.”



Naomilovestechno (phono.nl): Waarom heb je nooit zelf zoiets georganiseerd als Dance4Life? Ik vind het heel mooi dat jullie 25 eurocent van elk verkocht kaartje van dit jaar hebben geschonken. Maar heb je nooit zelf de behoefte gehad om iets als een benefiet/non profit feest te organiseren waar je gelijk draait in je kosten en je winst schenkt aan een goed doel?

“Dat hebben we wel vaker gedaan. Met de brand in Volendam hebben we voor de slachtoffers een nacht verzorgd op Sensation. Zij werden in het uitgaan natuurlijk heel veel bekeken en we hadden ze een skybox gegeven en alles wat daarbij hoort. Ik vond Dance4Life een goed initiatief omdat het zo dichtbij ons stond. Er werd gedanst voor het leven. Q produceerde dan ook nog het feest dus ik vond het bij ons passen. Wij zijn nu wel aan het kijken wat we dit jaar willen doen, ik vind het wel belangrijk dat wij ook iets maatschappelijks bijdragen. Nu vind ik al dat we iets maatschappelijks bijdragen, ik heb Lisca ontmoet in het uitgaan en uitgaan is een heel belangrijk deel van het maatschappelijk leven. Ik heb mijn huidige vrouw ontmoet op een feest. Uitgaan is geen goed doel, maar het heeft wel een maatschappelijke betekenis en ID&T heeft ook een rol daarin. Het goede doel moet wel bij ons passen. We hebben ook wel eens een actie voor Jantje Beton gedaan, maar daar hadden we niets mee. Dan komt er iemand van Jantje Beton, die vertelt zijn verhaal en dan geef je daar aan en vervolgens hoor je er nooit meer iets van. Wat heb ik daar nu aan? Het moet echt bij ons passen, misschien is de volgende stap wel iets ontwikkelen. Of dat je iets parallel laat lopen aan je feesten. We zijn aan het kijken.”



JEM (phono.nl): Kan je de drie belangrijkste factoren noemen in het succes van ID&T?

“Thunderdome. En waarom zeg ik dat? Omdat Thunderdome 3,5 miljoen CD’s heeft verkocht. Dat is de gewoon de fundering van het bedrijf. We hebben ook geld verloren toen, maar we hebben wel als bedrijf kunnen bestaan. In die tijd verdienden we helemaal niets aan feesten maar we hebben wel kunnen leren hoe je goede feesten geeft. Thunderdome is van essentieel belang geweest. Alle anderen zijn gestopt, afgevallen, van de Hellraisers tot die en die en die, maar wij hadden 3,5 miljoen CD’s verkocht en daardoor konden we doorgaan. Toen het allemaal minder ging en toen we een jaar moesten stoppen hadden wij 3 miljoen gulden op de bank staan. Dat heeft ons gered.

Ik denk dat wij toch wel een paar mensen om ons heen hebben met visie. En dat we vanaf dag 1 altijd wel hard gewerkt hebben. Vanaf dat ik 19 was en begon. We hebben ook best wel talent gehad. Mijn vaders visie is ‘zien wat iedereen ziet, doen wat niemand doet’. De ArenA, iedereen had kunnen bellen hoor! Dat deed niemand. De RAI, iedereen dacht dat we gek waren. Cineac, iedereen zegt weer ‘je bent gek’. Als je met ondernemen geen lef hebt… Die waardering hebben we nooit gehad. Als je iets doet zoals N-Joy nu, word je meteen afgezeken. Misschien staat er over vier jaar wel een festival met veertigduizend mensen en zijn er veertigduizend mensen die het wel leuk vinden. Er zijn mensen die Thunderdome leuk vinden en Trance Energy. Dat zijn heel verschillende mensen. Ik vind dat ik trouwens daarin naar UDC wel moet nuanceren wat ik net gezegd heb. Ze moeten zelf weten wat ze doen. Ik moet op dat punt ook niet lopen zeiken.

Een beetje geluk moet je ook hebben. Ik denk dat je wel een beetje mazzel moet hebben. Thunderdome is natuurlijk gewoon mazzel, dat het doorbreekt internationaal is gewoon geluk. Dat overkwam mij en Arcade zat overal, brengt die CD uit dan verkoop je er tweehonderdduizend. Daar heb ik zelf niet veel aan gedaan hoor. Er heeft wel eens iemand tegen me gezegd ‘dat geluk gaat je misschien nooit meer overkomen’ en ik denk dat die gelijk heeft. Ik heb met Dick (de Groot, voormalig A&R manager ID&T Music, red) jarenlang op de muziek gezeten, we hebben nooit een hit gehad. Nooit echt meer die grote hit, dat kan je niet afdwingen. Een artiest kan ik dit niet afdwingen. Hij kan er één jaar over doen, hij kan er tien jaar over doen. Zelfs een Wessel van Diepen die heel professioneel een hit wilde maken overkwam het tien jaar niet, het elfde jaar kwam Vengaboys. Er moet wat geluk ergens zijn dat net op dat moment een balletje valt. En geluk kan je niet afdwingen…En het worden er wel meer dan drie maar ik wil toch eindigen met één van de belangrijkste redenen… passie. Dat je doet wat je ook echt leuk vindt. Dat is een heel belangrijke drijfveer.”



Nick Blanc (phono.nl): Is er nog sprake (eventueel of concreet) van dat hardcore festival of is dat idee compleet van de baan?

“Ik wil het heel graag doen. We zitten nu in een gesprek om het samen met Matthijs (Hazeleger, organisator Master of Hardcore feesten, red) te doen. Wouter voert die gesprekken, hij voert die namens ID&T en Q-dance. Dus één hardcorefestival. Maar niet te groot, maar wel echt een festival. Ik zou het ook wel goed vinden als Thunderdome dat zou doen. Dat zou het kunnen zijn. Of Thunderdome vs Masters, daar zijn we over aan het praten. Ik heb Matthijs daarin wel hoog zitten. Die jongen is altijd jaren doorgegaan en als één van de weinigen daarin overeind gebleven. Dat respect krijgt hij gelukkig ook terug van de bezoekers. Matthijs heeft goede dingen gedaan en toch voor een groot deel wel de hardcore overeind gehouden. Op dat punt zou ik wel graag met hem samenwerken omdat hij wel tekst heeft, hij heeft het altijd gedaan. Het is zeker niet van de baan.”



Sven (phono.nl): Sensation is een wereldwijd gewaardeerd en beroemd concept. Uberhaupt kunnen veel andere landen leren van de manier hoe dingen in NL aangepakt worden. Zie jij het zelf ook zo? In welke landen zou je ID&T in de markt willen zetten met bijvoorbeeld een Sensation?

“In België gaan we ID&T in de markt zetten. Daar was Tiësto in Concert, daar komt Mystery Land. Echt op zijn Belgisch, we verkopen ook alleen maar kaarten in België. We adverteren niet eens in Nederland dat het eraan komt. In april hebben we een Sensation daar in het Sportpaleis en daar zijn al vierduizend kaarten voor verkocht dus dat gaat goed. In Duitsland willen we ID&T neerzetten met twee of drie dingen. Ook een nieuw ding, we zijn een nieuw festival in Hamburg aan het ontwikkelen. Maar we hebben 23 aanvragen uit de wereld liggen voor allerlei dingen. Irfan gaat dat oppakken. We gaan nu per land kijken wat we willen. Willen we een ID&T opbouwen dan moeten het wel echt mensen zijn waarvan we denken ‘die gaan het flikken!’ We willen het wel met mensen die doen die echt verstand hebben van de lokale markt. En anders alleen het licenseren. Zoals in Israël, of in Istanbul of Zwitserland. Maar het is niet zo makkelijk, ik heb daar heel veel tijd en geld ingestoken en verloren. Dance Valley is op z’n bek gegaan in Barcelona. Dat moet je niet onderschatten, je moet de lokale taal ook echt begrijpen en de tone of voice, dus je moet lokale mensen hebben. Het heeft geen nut om daar als Nederlander te zitten en te denken ‘dit doe ik even’. Wat we waarschijnlijk gaan doen is Sensation doen in een paar landen die willen, met mensen die al zelf feesten geven. Of met iemand die al radiostations heeft, zoals in Moskou, en een Sensation wil organiseren. Daar kunnen we mee praten. In Duitsland en België praten we weer met jongens die echt feesten hebben gegeven jarenlang en daar bouwen we ook echt een ID&T mee op.”



Chrizz (phono.nl): In het verleden is er gesproken over dat ID&T haar assortiment uit wilde breiden met diverse niet dance gerelateerde producten onder dezelfde sterke merknaam met de bekende hoge kwaliteit. Ik heb toen onder andere het woord fitness horen vallen, meen ik me te herinneren. Hoe gaat het met de vorderingen op dit vlak en kan je wellicht een kleine tip van de sluier oplichten zodat we weten wat we zoal kunnen verwachten?

“Daar ben ik helemaal van teruggekomen. ID&T Mobile was de grootste flop ooit. Ons leek dat gewoon leuk, ID&T Mobile, kan je dingen downloaden… allemaal te ver van je bed. Heeft niets te maken met uitgaan. We doen dat niet meer. Ook geen fitness, ik heb zoveel aanbiedingen gehad om ID&T op te plakken.”



Xqlusively (q-dance.nl): Waarom wordt het verbeteren van feesten altijd voornamelijk gezocht in: decor/aankleding (meer lichten, VJ’s, schermen) en grootte (meer zalen, meer stijlen), terwijl de kleine dingen het hem juist doen. Denk aan: vernieuwing in line-up, kwaliteit van het geluid, ruimte in de zaal, korte wachttijden?

“Ik wil daar wel een nieuw punt aan toevoegen. Ik vind dat wij moeten brainstormen over echt nieuwe dingen. Waarom moet DJ Dana er altijd maar staan? Het is best nu wel voorspelbaar. We moeten zoiets krijgen dat je echt weer verrast wordt. Wat wachtrijen betreft is er echt geen peil op te trekken. Je weet het gewoon niet. Zelfs wij met jarenlange ervaring overkomt zoiets op Innercity toch. Dat kan ik niet helemaal uitsluiten. Je kunt het niet overproduceren. Ik kan nog wel honderd man achter de bar zetten maar dat past allemaal niet. Dat is een beetje part of. Het hoort erbij. Ik kan moeilijk één lange bar langs de zijkant van de zaal maken. Sowieso pakken we al het maximale formaat wat je tussen de nooduitgangen mag hebben. Dat nog verbeteren kan gewoon niet, of moet ik vijfhonderd man van Major Tom laten rondlopen met hun vlaggetjes? Even wachten bij de bar op een feest hoort er een beetje bij. In Cineac, daar word je goed bediend. Daar kan ik alle aandacht aan je geven. Je weet dat als je ergens naartoe gaat waar bijna vijftigduizend mensen lopen dat je moet wachten.”



Jeroen Both (partyflock.nl): In hoeverre gaat ID&T zich richten op strategische allianties met partijen die verder gaan dan nu al gebruikte samenwerkingsvormen op feesten?

“Ik vind het heel belangrijk om op Mystery Land en Innercity te blijven werken met partijen die wij leuk vinden. En we willen helemaal geen lange termijn of vastigheid aan gaan. Expornstar? Ik weet niet of we met hen op Mystery Land weer iets gaan doen. Ik vind namelijk niet dat het een invuloefeningetje moet worden. Dat is me te makkelijk. Maar sommige partijen zoals Cocoon, ja, daar is het elk jaar echt top. Dan zeg ik niet ‘laat maar zitten’. Maar het goede van Cocoon is dat ze zelf ook vernieuwen. Met sommige partijen dus wat langer, maar soms misschien ook maar één keer.”



ADM (partyflock.nl): Denk je dat je een trend hebt gezet met de prijsverlaging vanaf 2005?

“Ze moeten wel. Als wij echt gaan zakken met de prijzen, wat gaat de rest dan doen? Rocco is al een stuk goedkoper. We waren ook de duurste, dus op dat punt denk ik niet dat er enorme veranderingen zullen komen. Ik denk wel dat het goed is dat het bespreekbaar is dat we het over veel geld hebben en dat we dat ook moeten erkennen dat het over veel ging. Maar het moet niet de rode draad worden. Op een gegeven moment zeg je ´dit is de prijs´, dit is het waard vinden wij. En als er niet genoeg mensen komen hebben wij iets niet goed gedaan. Er is ook geen discussie namelijk over een schoen of een auto, daar weet je ook wat het kost. En je koopt het of je koopt het niet. We gaan wel verlagen, ik streef nog steeds naar tien procent maar Sensation zal bijvoorbeeld helemaal niet veranderen.”



Xenith (partyflock.nl): Wat is nu de meerwaarde voor ID&T om bijvoorbeeld zoiets als de Clio cup te sponsoren? Kost dit nu geld of levert het ook wat op?

“Dat vind ik wel een goede vraag. Ik snap ook waar die vandaan kwam want mensen zagen toen een deel van hun geld rondrijden. Als ik het zou sponsoren en daar dik geld tegenaan zou gooien hebben de mensen die zo denken gelijk. Maar dit is part of the deal met Renault, Renault is ook sponsor bij ons. We verdienen er zelfs nog een beetje geld aan. We zijn ook sponsor van Christian Albers (Formule 1 coureur, red), maar we steken er natuurlijk geen tonnen in. Ik ga echt niet een euro per kaartje in Christian Albers steken. Dat is waanzin, doe ik ook niet. We sponsoren een snowboarder om naar de Olympische Spelen te gaan. Heeft dat met uitgaan te maken? Ik weet het niet, ik vind wel dat het te maken heeft met ID&T en talent en leuk en nieuw. Ik zie snowboarden wel als een vorm van uitgaan, het is wel ontladen. Ik zou geen Ankie van Grunsven sponsoren. En ik vind ook niet dat het ten koste moet gaan van enorme budgetten binnen het bedrijf.”



Neil-S (partyflock.nl): Gaat ID-T niets meer doen met de verkoop van muziek?

“Jawel, maar we laten het verzorgen door Dick de Groot. We hebben zelf geen artiesten meer onder contract. Wat heel belangrijk voor ons is zijn de dancetunes die Denis Doeland (medewerker ID&T, red) aan het bouwen is. Eén dezer dagen gaat de beta draaien met drieduizend mensen. Daar staan nu zo’n dertigduizend dancetitels op. Mijn streven is dat je bij ons alles aan dance kunt vinden. Het gaat ‘ID&T dancetunes’ heten. Je kunt één liedje kopen, je kan er tien kopen, je kunt er mixen vinden en ik hoop ook dat we straks bijvoorbeeld sets van Innercity kunnen verkopen. Alleen sommige DJ’s blijven moeilijk doen. ‘Ja, maar mijn nieuwe plaat zit erin’ of weet ik veel. Dan denk ik ‘waar heb je het over man, het is toch leuk als je dat kan verkopen?’ Dat is wel een streven. Dus op dat punt kunnen er ook weer een paar vooroordelen de deur uit over dat we de DJ Awards zouden manipuleren omdat we er baat bij zouden hebben. Dat hebben we helemaal niet. Ik heb net zoveel baat bij Marco V als bij Armin als bij een nieuw talent. Ik heb baat erbij dat er wat gebeurt. En niet omdat, zoals in het verleden, je met Dick gaat praten over de line-up omdat er artiesten bij je onder contract staan. Wij hebben in elk geval geen contracten meer en geen muziekafdeling. En de DJ blijft ook wel muziek maken dus het is niet zo dat het allemaal maar verdwijnt. Onze compilaties en DVD’s worden verzorgd door Dick of door anderen. Zo vrij zijn we ook. Met Cineac wil ik een compilatie maken, dat doe ik dan met de DJ die daar draait en een andere platenmaatschappij.”



Miech (partyflock.nl): Waarom geen hardhouse op ID&T feesten?

“Tom Harding heb ik jarenlang willen boeken, kreeg ik niet. JP hebben we jarenlang willen boeken, kregen we niet. Afgeblokt door UDC. Dat hebben zij allemaal geclaimed. Dat is dus een vraag van iemand die kennelijk heel erg van die stijl houdt. Welke DJ’s zou ik dan moeten boeken? Yoji staat nu weer op Trance Energy. Sensation Black, wie zou ik daar neer moeten zetten? Ja, Tom Harding, die willen we al heel lang. Maar als je die niet krijgt…”



Dopey MHL (partyflock.nl): Wat vindt je van de oude organisaties die het afgelopen jaar ineens weer hardcorefeesten zijn gaan geven nu er weer een markt is? Ik noem een Dance2Eden, Nightmare in Rotterdam enz.

“Kansloos. Echt compleet kansloos. Hardcore is weer populair, zo dan trekken we het weer uit de oude schoenendoos. Dat kunnen ze van Thunderdome niet zeggen. We zijn er één jaar tussenuit geweest en voor de rest altijd door blijven gaan. Ook op kleine basis. Maar Dance2Eden, alsjeblieft… dat zijn diezelfde jongens uit Utrecht met de Vechtsebanen toen. Zo’n Nightmare is ook typisch weer zo’n UDC verhaal wat inhaakt dan met Midtown, zo… hardcore is populair, we geven een feessie. En dan hoor ik achteraf dat het ook niet echt een goed feest was.”



Robske (partyflock.nl): Hoeveel 'last' heb je precies van de Nederlandse overheid, ben je niet idioot veel kwijt aan vergunningen, belasting, overdreven veiligheidsregels omtrent verlichting/vuurwerk/beveiliging etc.?

“Beveiliging zullen mensen echt van schrikken want security is onze grootste kostenpost. Dan heb je het echt over tonnen per feest. Op zich is dat ook wel goed, maar mensen realiseren zich dat niet. Op Innercity heb je het over meer dan anderhalve ton, ik weet het niet precies eigenlijk, maar in elk geval veel. Echt veel. Security is toch wel een belangrijk onderdeel geworden. Ook voor de routing en ook voor als het echt misgaat. De uitgaven daaraan zijn de laatste vijf jaar echt wel verdubbeld. Educare, dus medische zorg, meer dan verdubbeld. Maar wel belangrijke dingen! Het is wel veilig en ondanks alle gekte en drukte is er niets gebeurd. Ook de kennis en de ervaring van de medische zorg is tien keer beter geworden. Vroeger werden GHB gevallen of mensen die spastische uitingen hadden gewoon vastgebonden en die hebben daardoor een hartaanval gehad, dat soort dingen overkomen je gewoon niet meer. De medische zorg is gewoon goed geregeld. Helaas moet je daar veel geld aan uitgeven, maar het is ook wel goed. Het is niet zo dat ik vind dat je er niets voor terugkrijgt. Bezuinigen daarop is ook geen discussie bij ons. Dat kan niet. Daar wordt niet eens over gesproken. Wij willen volgend jaar tien procent omlaag met de kaarten en dus ook met onze kosten. Ik hoor nu al dat security vijf procent omhoog gaat volgend jaar, omdat de lonen weer veranderen en arbo-dingen, maar ja, dat moet dan maar.”



M. Huydink (mail): Waarom zit ID&T niet al jaren in Ibiza met een eigen avond met Nederlandse en Internationale toppers? Had de naam ID&T in het buitenland nog niet genoeg bekendheid voor voldoende (Nederlandse) bezoekersaantallen of is het een financiële kwestie dat het opkopen/huren van een avond in een van de toplocaties (Amnesia, Space enz.) gewoon niet haalbaar is.

“Ik heb mezelf altijd voorgenomen dat ik op het eiland waar ik zelf mijn vakantie doorbreng zelf geen activiteiten wil. Ik wil op Ibiza uiteindelijk ook een huis kopen want ik kom er graag. Dat is voor mij toch belangrijk, op dat punt privé en werk gescheiden houden. En Dance Valley heeft ook laten zien dat het toch niet zo makkelijk is. De Nederlanders die daar kwamen dachten ‘ik ga echt niet naar Dance Valley want als ik hier ben wil ik iets anders zien’. Terwijl de Engelsen juist heel chauvinistisch naar hun eigen avonden wilden.’ En Ibiza is wel een druk bezocht eiland, maar Nederlanders staan pas op de 6e of 7e plek. Er komen volgens mij nog meer Zweden. En dat vind ik persoonlijk wel lekker omdat ik op een strandje kan liggen zonder Nederlands te horen, maar eigenlijk is het heel bizar. Kennelijk gaan we op vakantie allemaal naar Kreta, Kos, Salou of Thailand. Misschien wel omdat we al zo’n danceland zijn, dat we onze vakantie daar niet op afstemmen. Daarbij moet ik ook zeggen dat als je er nu heengaat je niet meer zoiets hebt van ‘dit is het!’ Het is leuk, maar als Nederlander ben je hier zo verwend dat je daar geen dingen mee gaat maken die je nog niet gezien hebt. En de prijzen daar zijn belachelijk. Zelfs ik die niet snel van prijzen schrik, ga daar uit en denk ‘Jezus Christus man, waar gaat dat over?’ Die Spanjaarden denken gewoon ‘schijt eraan, harken’. Ik heb wel eens zitten rekenen wat daar omgaat en dat gaat ons vermogen te boven. Zo’n Pacha is een laundrymachine, dat is een andere league. Maar ook een Amnesia, wat daar binnenkomt en dan een heel seizoen door en als je dat uit gaat rekenen hoeveel miljoenen dat zijn, giga. Daar verbleken onze feesten mee. Dat is gewoon vijfduizend man, twee keer in de week en dan nog eens andere feesten, met zestien euro voor een baco’tje en dan nog eens veertig euro entree. Omdat mensen ook maar één of twee weken komen betalen ze het lachend. Dus ja…”



G. Luyken (mail): Zou je de samenwerking met Q-dance nader kunnen beschrijven? Hoe ver gaat deze?

“Op zich is dat geen samenwerking maar ben ik een aandeelhouder. En Wouter is directeur. Samen met Wildrik en Tamil hebben ze een zelfstandig bedrijf en daar werken nu een stuk of twintig mensen en ze zitten in Landsmeer. Ik ben daar een heel belangrijke aandeelhouder in, maar het niet zo dat ik tegen Wouter zeg ‘jij moet!’ We hebben wel onze Shockers vergunning voor de RAI laten gaan zodat Wouter In Qontrol kan doen en ik ben daar ook heel blij mee want het is gebleken dat In Qontrol toch meer gevoel had dan Shockers. Wouter wilde ook verder groeien, dus hebben we ook één vergunning in het Gelredome laten gaan daarvoor. Ik ben er geweest en ook mijn bek viel open van ‘wauw, wat is dit dan?’ Q-dance heeft zich in een korter tempo dan normaal zou kunnen ontwikkeld. Je moet het ook meer zien dat Duncan Stutterheim daar aandeelhouder is. Het is niet zo dat mijn mensen iets te vertellen hebben daar. Van mij neemt Wouter misschien iets aan, maar van de rest niet. Ik vind dat ook heel gaaf. Als ik met Wouter zit voel ik me ook echt onderdeel van Q en als ik bij ID&T terugben ben ik honderd procent ID&T. Producties hebben we geprobeerd samen te doen maar dat heeft niet gewerkt.”



Manne (love2party.nl): In de loop van de afgelopen jaren is jouw bedrijf marktleider geworden in de dance-evenementen industrie. Je richt dus uiteraard ook op een groot publiek. Mainstream kan echter niet bestaan zonder een voorhoede van underground. Ben je van mening dat je als marktleider ook een verantwoordelijkheid hebt om dit te ondersteunen? En zo ja hoe wil je dit in de toekomst gaan doen?

“Escape is dan een belangrijke. En dan gaan we echt niet alleen maar luxe clubben. En natuurlijk hoop ik dat Marco V daar een keer komt draaien, maar ook absoluut veel nieuwe talenten. Op Sundale hebben we podium. Rik (de Vries, voormalig werknemer, red), niemand kende hem eerst, maar hij is wel bij ons klein begonnen. En Ricky Rivaro binnen de club-DJ’s is toch wel het mannetje nu. Dus ik denk dat ID&T wel degelijk aan de basis staat van de carrière van heel veel DJ’s. En dat wil ik ook absoluut blijven doen. A om te vernieuwen, b is het noodzaak omdat er niets verandert als je maar één ding blijft doen. Je moet blijven vernieuwen. Het zit echt in de roots van het bedrijf om nieuwe dingen te blijven steunen. Ik vind ook dat Wouter dat goed doet, maar het is natuurlijk best wel moeilijk als DJ om ergens binnen te komen. Het bandje of CD-tje opsturen naar ID&T werkt niet. Dat zeg ik ook eerlijk, het heeft geen nut om ID&T een CD-tje te sturen. Daar zijn wij te groot voor. Op een gegeven moment horen en zien wij echt wel vanuit de markt wie we moeten hebben. Wij moeten absoluut één hand bij de kleine organisatoren en de clubs leggen en zo zelf feeling houden en talenten brengen, en rechtsaf moet je feeling houden met het grote publiek. Daartussen zit een spanningsboog.”



Lucas den Besten (superfeesten.tv): Wat is je visie op wat er is misgegaan met ID&T Radio?

“De naam. Een hele belangrijke. Je denkt toch bij ID&T aan ‘boem, boem, boem’. Op je werk de hele dag ‘boem, boem, boem’ dat werkt niet. Ikzelf kon er ook niet naar luisteren de hele dag en ik denk dat de hele dag dance gewoon niet te doen is. Dan gaat zelfs dance vervlakken. Er is zit toch een energie in dance en continu dance op de radio zuigt je energie binnen een half uur gewoon leeg. Wij hadden de kortste luistertijd van al die stations. 35 minuten hadden we, andere stations negentig. Veronica, Arrow, allemaal. Meer afwisseling dus, je moet soms een rustig moment hebben om er daarna wat energie in te kunnen gooien. Toch, we hadden driehonderdvijftigduizend luisteraars en ik dacht dat je daarmee wel geld kon verdienen maar wij konden zelfs niet aan adverteerders uitleggen dat je rondom Q-radio moest adverteren. Onbegrijpelijk vind ik het. Dan luisteren er veertigduizend mensen naar zo’n show. Hetzelfde verhaal als vroeger met Thunderdome. Dat de grote bedrijven toch denken ‘ja, ach… bij 538 bereik ik meer mensen’.”



J van Tol (mail): Hebben jullie ook plannen om de zwarthandel tegen te gaan? Voor feesten als Sensation en Tiësto in Concert worden er massaal kaarten door die figuren gekocht en die verkopen ze met veel winst. Kan er geen maximum worden gesteld aan het aantal kaarten per persoon en dat deze alleen met legitimatie gekocht kunnen worden en geregistreerd?

“Eerst vonden we het wel grappig. We konden er wel om lachen want het staat best stoer als er mensen tweehonderd euro voor een kaartje van jouw feest betalen. Maar als zelfs sigarenboeren stiekem al honderd kaarten uitdraaien en dan zeggen dat ze uitverkocht zijn en vervolgens bordjes ophangen ‘te koop’, dat gaat mij echt te ver. We zijn nu naar Ticketonline gegaan, dat is een onderdeel van het bedrijf van Joop van den Ende. Online kun je straks bij ons kaarten bestellen en dat kunnen er niet honderd zijn. Dat maximaliseren we. We proberen ook echt die fees omlaag te krijgen. Daaruit kan je dan al vier kaarten voor jezelf reserveren. Met die handelaren die ze opkopen en vervolgens weer verkopen heb ik minder moeite. Die lopen ook het risico dat ze met de kaarten blijven zitten en je bent er natuurlijk als bezoeker zelf bij of je ze koopt of niet, maar het is natuurlijk een schande als een sigarenboer structureel kaarten van Sensation voor zichzelf gaat uitdraaien. Daar kan ik niets mee.”



Big_Eyed (q-dance.nl): Hoe denkt ID&T om te gaan met structurele raddraaiers die voor velen het feest bederven. Zou de invoering van een pas niet voor een oplossing kunnen zorgen, zoals bij het voetbal?

“Ja, alleen vind ik dat het bij ID&T echt meevalt. Op Innercity hebben we vijf vechtpartijen gehad, waarvan helaas vier in de urban, maar verder niet. Mystery Land, je weet zelf de krantenkoppen over de hooligans, door zo’n pisjournalist die zelf naar Lowlands ging dat weekend en die dat verhaal had aangezwengeld, maar op Dance Valley is het echt losgegaan. Dan ben ik wel trots op onszelf. Ik ga niet zeggen dat het ons nooit zal overkomen. Maar op Mystery Land hadden zelfs de ware Ajax gasten, de ware Feyenoord gasten, de ware voetbalgasten het idee dat ze daar niets moesten proberen. We hadden echt een pak extra beveiliging. En we zijn er ook gewoon scherp op. We hebben sinds kort camerasystemen die helemaal top zijn. Systemen waarvan je echt tot driehonderd meter kan inzoomen tot op een peukje. Geweldig. We zagen iemand snuiven. Toen kwamen er vier man security bij die jongen, ‘even rustig aan’, precies bij die groep jongens die wilden vervelen. Een fantastisch systeem. Maar er was ook wel wat aan de hand. Op Extrema was iets gebeurd, op Dance Valley, als Mystery Land los was gegaan hadden we echt de poppen aan het dansen gehad in de dance. De NOS stond al klaar. Wel alles filmen maar niets uitzenden, alsof ze echt hoopten op een knokpartij. Maar we hebben nu zo’n camerasysteem en extra ploegen en we praten ook niet meer. Als wij zien dat je wilt vechten ga je eruit. Gewoon weg! En natuurlijk zou ik dan het liefste zeggen ‘jij komt er nooit meer in, weg’ maar dan moet ik naar een pasjessysteem. Ik heb juist het gevoel dat bezoekers helemaal geen pasje willen en membership en weet ik veel wat.”



Stanford (dancelinx.com): Hoe zie jij de dance industrie over pakweg tien jaar en wat voor invloed heeft een medium als internet hierop?

“Internet gaat heel belangrijk worden. Vooral omdat de verbindingen nu eindelijk op het niveau zijn dat je er ook echt iets mee kunt. Het was allemaal leuk hoor, zo’n filmpje bekijken, maar als dat tien minuten duurt voordat je het kunt zien ben je al weg. Dat is nu anders en het is absoluut het medium van de toekomst, straks kijken we allemaal televisie via het internet. Ook in de dance kan je er eigenlijk niet meer omheen. Q-dance gaat bijvoorbeeld straks alle promotie via internet doen. Hoe de dance over tien jaar eruit ziet zou ik echt niet weten. Dat is niet te zeggen. Maar het zal er zeker zijn dat staat voor mij als een paal boven water, dance gaat nooit meer weg. Nooit van z’n leven.”



Bien (dancelinx.com): Ik kan je terugkerende openheid over de beslissingen die je neemt (zoals bijvoorbeeld je interview op ID&T Radio toen je de programmering veranderde) enorm waarderen, maar denk je dat deze openheid en zelfkritiek iets verandert voor de grote massa? Oftewel, denk je dat de grote massa je gelooft? Dat dit het gewenste effect heeft en wordt gezien als een prettige karaktereigenschap van je of toch gewoon als een slimme media-actie? Loop je dan niet het risico je té 'kwetsbaar' op te stellen? Of is het effect wat je wilt bereiken al voelbaar voor je, dat je deze lijn onverminderd voortzet?

“Het mooiste in je leven is toch wel als je altijd eerlijk kunt zijn en eruit kunt flappen wat je eruit wilt flappen. Dat zou toch voor iedereen prettig zijn in deze wereld. Dus ik heb daar voor mijzelf een goed gevoel over. Waar ik me verneukt voel is met die openheid die je geeft en een Telegraaf die het alleen maar heeft over ‘Mystery Land-hooligans’. Op dat punt ben je niet meer zo open en eerlijk. Maar op mijn eigen mediakanalen of een interview als dit, waarom niet? Ik geloof juist in die eerlijkheid en daar waar we heengaan. En ik wil ook gewoon echt graag uitleggen waarom ID&T Radio niet gelukt is en waarom we het anders gaan doen. Of de mensen me geloven? Het interesseert me eigenlijk niet. Ik vertel wat ik vertel en daar kun je iets mee of niet. Het is wat ik vind en dat is mijn mening en meer is het niet. Misschien denk je ‘ik geloof hem niet’, nou prima. We zijn de laatste jaren heel gesloten geweest, we waren best wel een onbereikbaar fort. We beantwoordden mailtjes van mensen niet die ze naar ons stuurden, dat gaat nu echt veranderen. Als ik een mailtje naar KLM stuur dan wil ik ook gewoon antwoord. Wij hebben gewoon jarenlang die mailtjes allemaal in de prullenmand gegooid. Dat kan toch niet? Die mensen betalen gewoon geld om naar een feest van je te gaan en die hebben vragen. Op dat punt zijn de feesten wel terechtgekomen. Je gaat nu niet meer naar het NDSM terrein, stiekem met de bus, want er is een feest in een loods. Het is veranderd en op dat punt wil ik ook opener en eerlijker zijn. Dit doen we. Ik denk dat dit ook bij de tijdsgeest hoort. Als mijnheer Shell niet eerlijk is over zijn reserves wordt hij ook afgestraft.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws