Belgische popsensatie opent nieuw popjaar

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

D Belgische popsensatie van 2004 was ongetwijfeld Ghinzu. De vier mannen gekleed in strakke maatpakken rockten in het afgelopen jaar heel Belgi en half Nederland van hun geitenwollen sokken. dEUS, Radiohead, een beetje Muse dramatiek en dat alles opgefleurd met flarden frisse elektronica. Wegzweven op melancholische pianoballads, meeblren met de pakkende refreintjes en vooral genieten van de energie. Ghinzu opent op 8 januari het nieuwe popjaar van perron55_ in Venlo.

Het voorprogramma wordt verzorgd door de explosieve rock nroll van Blues Brother Castro: Huffende en puffende rock n roll uit de garage van The Strokes, de Pixies en The Thermals. Hou je goed vast anders word je gegarandeerd omver geblazen.



Ghinzu
Ghinzu (ook een Japanse messen merknaam) ontstaat in 1999. Hun eerste album, Electronic Jacuzzi, uitgebracht op 15 december 2000, is in eigen beheer geproduceerd. Het werd in slechts enkele sessies opgenomen te Brussel in de lente en de herfst van 1999 en 2000. Dit album, waarvan intussen al duizenden exemplaren (4500) werden verkocht, is een keerpunt in de hedendaagse pop. De 12 nummers wisselen van groove en geluid zoals geen andere groep dat doet.

De ritmische sectie is ontspannen, krachtig en vernieuwend. Ze genereert een elastische zwevende groove, in perfect contrast met de klanken van gitaar en contrabas. De muziek van Ghinzu kan worden omschreven als 'noise-pop'. Zij bevat de basiselementen van pop: piano, trash synthesizers, no-wave melodien, meeslepende ritmes en een unieke melodramatiek. Maar essentieel is haar experimentele karakter: bas-duos, piano-ballads begeleid door kordate ritmes, distorsies, teksten vol humor en zelfspot, speedpop en natuurlijk het lawaai. Het is hedendaagse muziek die uitnodigt tot een nieuwe manier om muziek te beluisteren en spelen: Ghinzu sleurt de klanken uit de instrumenten veeleer dan ze te bespelen op een conventionele manier.

Het laatste album Blow (februari 2004) werd overspoeld met lovende kritieken: Ghinzu is de beste band van Belgi!

Blues Brother Castro
Blues Brother Castro weet de vinger te leggen op dat ondefinieerbare maar wel essentile gevoel dat popmuziek nodig heeft: opwinding! (OOR). De bandjesscene van Amsterdam is weer leuk, en Blues Brother Castro is een van de sterkste argumenten om die bewering mee te onderbouwen. (Volkskrant). BBC nestelt zich wat ons betreft in de top der aanstormende bands die ons landje in de tweede helft van dit decennium opnieuw op de wereldkaart gaat zetten, jawel! (Musicfrom).

Op de middelbare school maakten ze samen al muziek: Tjeerd Meindersma en Leon Caren. Dus toen de jongens aan het begin van hun studententijd in Amsterdam ook nog eens hetzelfde studentenhuis betrokken, was het vormen van een band een logische stap voor de twee vrienden. Na een aantal bandwisselingen werd uiteindelijk begin 2003 een perfecte formatie gevonden met bassiste Mila en drummer Hajo: Blues Brother Castro was geboren.

Vanaf toen ging het snel: de in eigen beheer uitgebrachte EP 'Flirt' werd buitengewoon enthousiast ontvangen door zowel pers als programmeurs. Dit en de groeiende live reputatie van de band zorgden voor een aardig rijtje optredens: zo was BBC aanwezig op Metropolis, Parkpop, Werfpop en ook werd voor de eerste keer de grote zaal van Paradiso aangedaan. Tevens organiseerde BBC in datzelfde jaar zelf een tour door Kroati, wat een mooi verslag in Fret opleverde. Niet slecht voor een niet getekende band.

Nadat zo'n beetje alle 400 exemplaren van Flirt verkocht waren, werd het tijd voor een echte full length. Producer Corno Zwetsloot werd aangetrokken en in juni 2004 werd 'Money Maker Me' gelanceerd. Ditmaal niet in eigen beheer, maar bij het Groningse label Silent Minority Records, oftewel SMR. Dit gloednieuwe label bracht al eerder een succesvolle sampler uit waarop BBC ook te vinden was. Dus toen SMR vernam dat de band op zoek was naar een label op hun full length op uit te brengen, was het een makkelijke optelsom, de release was een feit.

Inmiddels zijn de eerste 700 exemplaren van 'Money Maker Me' al verkocht. Niet gek als je zoveel lovende recensies hebt gekregen: Volkskrant, OOR, Aloha, Fret, Platomania, etc. Allemaal waren ze unaniem louter positief over de debuut cd. En er waren meer hoogtepunten: een druk bezochte cd-presentatie in de grote zaal van Paradiso, een bezoek aan VPRO's 3voor12 en voorprogrammas van o.a. The Thermals, Pretty Girls Make Graves en Mando Diao.

BBC wordt ook wel de hardst werkende band van Nederland genoemd. Dat klopt, en er komt geen einde aan: op dit moment is de band volop bezig met de release van hun eerste single en videoclip 'Drunken Boy', en staan er tours naar Engeland en Duitsland op de agenda. Ook staat Blues Brother Castro op Noorderslag 2005 en zal er in januari een Nederlandse tour plaats vinden met de Belgische band Ghinzu. Hard werken is n ding, maar deze band raast door als een orkaan: u bent gewaarschuwd!

zaterdag 8 januari
Ghinzu (B) + Blues Brother Castro + DJ Ghetto & DJ Confetti
NOISEROCK / zaal open: 20:00u / aanvang: 21:00u
12,- / vvk 10,-

Belgische popsensatie opent nieuw popjaar
Ghinzu op 8 januari in perron55_

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws