Interview: Adam Jay

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

DJ Adam Jay zal op zaterdag 18 december 2004 zijn Nederlandse debuut maken tijdens de twaalfde editie van Integrate in het Haagse Paard van Troje. Phono interviewde de altijd sympathieke Amerikaanse Techno DJ.

Door Dan E

Je loop al een tijdje rond als DJ maar je hebt nog nooit in Nederland gedraaid. We kunnen je echter wel vertellen dat jouw live sets in Nederland gretig aftrek vinden bij een redelijk groot techno publiek. Je hebt dus aardig wat fans opgebouwd zonder dat je hier voet aan wal hebt gezet. Wat vind je daarvan?

Adam: Het is erg fijn om te horen dat er mensen genteresseerd zijn in mij en mijn live optredens, desondanks men mij nog nooit daadwerkelijk in actie gezien heeft. Die wetenschap is erg aanstekelijk voor mij omdat ik dan iets heb om naar uit te kijken als ik in Nederland kom draaien. Ik hou namelijk erg van de uitdaging om van iedere live set iets unieks te maken. Ik heb mijn live sets expres downloadbaar gemaakt omdat mijn live sets precies staan voor datgene wat ik graag on stage doe en dus niet te vergelijken is met een in de studio opgenomen mix cd of iets dergelijks. Het is natuurlijk ook zo dat niet iedereen mijn platen koopt dus op deze manier krijgen de mensen ook de kans om mijn muziek te horen. Ik bied mijn live sets daarom graag gratis ter download aan op mijn website (www.djadamjay.com - Red.)

Wat verwacht je van je eerste boeking in Nederland?

Adam: Ik heb al eens in Belgi en Duitsland gedraaid maar nog niet in Nederland. Ik vind het altijd erg spannend om ergens te moeten draaien waar ik nog nooit geweest ben. Wat ik van het publiek verwacht? Ik kan niet meer zeggen dan dat ik er erg veel zin in heb!

Wat heb je zoal gedaan de laatste periode?

Adam: Ik heb veel muziek geschreven en geproduceerd en hierdoor niet zoveel in gedraaid als dat ik normaal zou doen maar met een tour door Australi en boekingen in Nederland en Sloveni op het programma heb ik mijn live optreden eens kritisch onder de loep genomen en hier en daar wat aangepast. Ik heb dit laatste onder andere gedaan door veel optredens in kleinere clubs in Amerika. Dit is voor mij erg leerzaam geweest omdat je dan nogal eens een misstap of twee kunt maken, Dit genereert zoveel input voor mij dat ik precies weet wat ik wel en niet kan doen, welke risicos ik kan nemen en welke niet. Met andere woorden: ik heb veel tijd gespendeerd aan mijn live optreden en Nederland zal een van de eerste landen zijn die de unieke combinatie van mijn live optreden en een DJ set te zien en te horen zal krijgen. Ik heb er de afgelopen periode veel tijd in gestoken dus dat zal de 18e waarschijnlijk zijn vruchten afwerpen!


Detroit Techno DJs zoals Derrick May, Kevin Saunderson en Rolando, als hij op komt dagen tenminste, draaien regelmatig in Europa terwijl Europese Techno DJs zelden in de Verenigde Staten draaien. Wat is jouw verklaring daarvoor?

Adam: Iets wat je moet begrijpen over de Verenigde Staten is dat de economie daar wordt gedomineerd door populaire culturen. Als Techno niet populair is, en daarmee bedoel ik dat er geld aan wordt verdiend, dan zullen de mensen er niet warm voor lopen. De Amerikaanse economie is een machine en de Rave Act (http://www.emdef.org/s2633/- Red.) die onze regering heeft aangenomen is een manier voor de machine om te zeggen: aanpassen of stoppen. Aangezien de mensen hier nog liever stoppen dan dat ze aanpassen en de muziek verder commercialiseren zorgt het systeem er dus voor dat het allemaal langzaam doodbloedt. Ik denk dat de reden dat artiesten zoals Derrick en Kevin het zo goed doen buiten Detroit is omdat ze een plek hebben gevonden waar de mensen wl warmlopen voor hun muziek. Ik denk dat ene artiest altijd makkelijker trekt naar een plek waar men jouw muziek waardeert, ook al kom je daar oorspronkelijk niet vandaan. Ikzelf kan me daar ook wel iets bij voorstellen.

Hoe is de Techno scene in Amerika op dit moment?

Adam: Het is nu meer ondergronds dan ooit en dat heeft zo zijn goede en slechte kanten. De goede kant is dat we min of meer onze eigen regels bepalen als het op produceren van muziek en optredens aankomt. De slechte kant is dat er te weinig mensen in Amerika zijn die naar Techno luisteren. Ik ben wel van mening dat de mensen in de Verenigde Staten op zoek zijn naar nieuwe en innovatieve dingen. Die nieuwe en innovatieve dingen gebeuren wel in de Techno scene maar zoals gezegd is die dus niet zo toegankelijk als deze zou moeten zijn. Wat dat betreft zitten we dus zeker op een laag punt maar zeker niet op het allerlaagste punt! Er is licht aan het einde van de tunnel en ik ben dan ook van mening dat het over een paar jaar beter zal worden. Desondanks het nu wat slechter gaat en er wat minder mensen luisteren zal ik zeker gaan minderen met muziek gaan maken.

Prefereer jij als Amerikaanse DJ: de Detroit Techno of ga je toch liever voor de Europese varianten?

Adam: Het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. De muziek die ik prefereer is muziek met een stuwende kracht die een diepe en emotionele indruk achterlaat bij de luisteraar en dat soort muziek wordt eigenlijk over de hele wereld gemaakt. Ik kan de vraag dus niet echt goed beantwoorden omdat ik niet in hokjes denk. Ik den meer per plaat. Ik draai namelijk veel platen in veel verschillende stijlen

Wat kunnen we van Adam Jay verwachten in de nabije toekomst?

Adam: Eens even kijken. Ik heb een release gepland op het Duitse Monoid label. Ik heb ook wat releases in de planning op mijn Azure label. Dat zullen releases zijn van nieuwe Amerikaanse artiesten die de fans van diepere Techno zeker zullen aanspreken. Ik wil bovendien meer live en dj optredens doen in 2005 met de nadruk op een combinatie van beide.

Tot slot: heb je nog iets te vertellen tegen de Nederlandse technofans?

Adam: Jazeker! Ik zou ze willen bedanken voor de interesse in mijn muziek en Techno in het algemeen. Ik heb erg veel zin in mijn Nederlandse optreden en ik hoop dat ik kan voldoen aan de verwachtingen van het publiek. Mijn live optreden in combinatie met een DJ set is tot nu toe redelijk uniek dus wat dat betreft hebben jullie in Nederland een primeur!

Integrate vindt op zaterdag 18 december 2004 plaats in het Haagse Paard van Troje met dj's zoals Adam Jay en Marco Carola. Klik hier voor meer informatie.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws