PS Interview: Munk

Partyscene Redactie | 11 oktober 2004
headlines


Tekst: Jesse Voorn

Jullie zijn wel op de juiste tijd op de juiste plaats zeg?
Jonas: “Dat lijkt wel zo ja, maar wij zijn ons label Gomma al in 1999 begonnen, omdat niemand onze muziek uit wilde brengen. Daarom hebben we het zelf maar gedaan.”
Mathias: “Van huis uit zijn we house dj’s. Maar we vonden dat in de jaren negentig behoorlijk saai worden en daarom hebben we Munk opgericht. We wilden uniek zijn en iets anders doen dan wat er toen op het gebied van muziek gebeurde.”

Vanwaar die drang om zo anders te zijn?
Mathias: “Anders zijn staat bij ons voorop. We houden van veel verschillende soorten muziek en we willen gewoon niet op andere electronische acts lijken. We zijn niet geïnteresseerd in iets dat toevallig heel verantwoord is.”
Jonas: “Het kan ons ook niet schelen of het niet nieuw is voor anderen, zolang het maar nieuw is voor onszelf.”

Toch is het heel verantwoord wat jullie nu doen.
Mathias: “Misschien hebben we inderdaad iets gemaakt dat heel populair is. Maar dat is goed, want daardoor verkopen we veel platen en krijgen we veel aandacht. We krijgen dan genoeg geld binnen om weer muziek te maken die heel slecht verkoopt. Vanuit die gedachte zijn we ook begonnen en nu schijnt ons album dus heel populair te zijn. Dat is te gek.”

Proberen jullie wel eens expres slechte muziek te maken?
Jonas: “We doen ons best, haha. Maar we doen wat ons gevoel ons ingeeft en we zijn er niet echt mee bezig of dat nou goed of slecht is. Onze muziek heeft een eigen karakter en het interesseert ons echt niet wat anderen ervan denken We verzamelen al platen sinds we veertien zijn, dus onze invloeden reiken ver.”

Die hele punky disco new wave muziek is nu dus heel populair. Voelen jullie je onderdeel van die scene?
Mathias: “Het is een kleine wereld met mensen die dezelfde interesse delen. Je ontmoet dan ook veel mensen die jouw muziek leuk vinden en daarom wordt er veel samengewerkt.”
Jonas: “Zo zijn we ook bij LCD Soundsystem uitgekomen. We hebben James Murphy via een gezamenlijke vriend ontmoet en nu zingt hij samen met bandgenoot Nancy Wong op onze eerste single Kick Out The Chairs.”

Hoe moeilijk is het om tegenwoordig nog origineel uit de kast te komen?
Mathias: “Als je je eigen weg volgt dan is het niet moeilijk. Wij wilden ons toen we begonnen ook afzetten tegen al die artiesten die elkaar maar aan het kopiëren waren. Muziek is namelijk alleen interessant als het geen kopie is. Als muziek geen eigen identiteit heeft, dan heeft het ook geen zin om het te maken.”
Jonas: “Het gaat niet alleen om de muziek, maar vooral ook om het idee dat erachter zit.”

Is Munk nou een dance band?
Jonas: “Mensen moeten natuurlijk wel dansen op onze muziek, maar dat maakt ons geen dance band. Mensen dansten ook op rock ’n roll, tango en Johan Sebastian Bach, maar dat noem je ook geen dance.”

Partyscene geeft binnenkort kaarten weg voor het event op 23 oktober in de Melkweg. Hou de winnenrubriek dus goed in de gaten!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws