Nat Lowlands komt tot een zonnig einde

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Een aanvankelijk regenachtig Lowlandsfestival is zondag in Biddinghuizen geindigd in de zonneschijn. De vermoeide festivalgangers lieten zich de zon welgevallen en ploften en masse neer op het droge gras en de houtsnippers naast de muziektenten. Ongeveer 52.000 mensen, 4000 meer dan vorig jaar, bezochten het afgelopen weekeinde de twaalfde editie van Lowlands.

De organisatie had dit jaar relatief weinig tegenvallers te verwerken. Donderdagavond blies de harde wind een scheur in de relatief kleine Higher Ground tent, waarna die vervangen moest werd voor de officile opening op vrijdagmiddag.

Ondanks de regenbuien op donderdag, vrijdag en zaterdag veranderde het terrein niet in een modderbad, zoals in het verleden wel eens het geval was. De verbreding van de verharde paden van het afgelopen jaar toonde zijn nut.

White Stripes
Lowlands bracht dit jaar een programma met in alle grote genres wel grote namen. Slechts een drietal acts zegde af. Onvervalste garage rock kwam van de populaire Hives, rock 'n roll van The White Stripes. Velvet Revolver nam een halve eeuw aan rockervaring met zich mee, met drie ex-leden van Guns and Roses en de voormalige zanger van de Stone Temple Pilots.

Met het programmeren van N.E.R.D en The Darkness haakte de festivalorganisatie in op de actualiteit in popland. N.E.R.D, de band van het succesvolle producerscollectief The Neptunes, bracht vrijdag een volgens sommingen gelikte rockshow. The Darkness deed het een dag later met veel meer theater nog eens dunnetjes over.

Mysteryand
Van een strijd om de bezoekers met Mysteryland, het dancefestival dat zaterdag plaatshad, wil festivaldirecteur Eric van Eerdenburg niets weten: "Wij hebben hier dance-acts waar ze daar nog nooit van gehoord hebben." Van de Belgische Deus-zanger Tom Barman kwam in elk geval een optreden uit onverwachte hoek. Nadat hij 's middags met rockband Deus had opgetreden, bracht hij 's avonds met dj CJ Bolland house en techno.

Behalve de geheide succesnummers Faithless en Chemical Brothers stonden diverse minder bekende artiesten op het programma. Uit Zwitserland kwam 'electroqueen' Miss Kittibden, uit Duitsland Chris Liebing met beukende techno en uit de VS de hippe Felix da Housecat.

Smaakmakers
Organisator Van Eerdenburg keek zondag tevreden terug. "We hadden vele grote namen, maar ook goede kleine acts. Groepen als El Gran Silencio uit Mexico zijn toch echte smaakmakers. Die spelen in eigen land voor volle stadions." Wel vond hij het jammer dat hij geen grote metal-band had kunnen strikken.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws