Sense in oktober naar Tivoli

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Na twee succesvolle edities in Nighttown (Rotterdam) en 013 (Tilburg) strijkt Sense nu neer in Tivoli (Utrecht). Het muziekevenement voor doven n horenden verlegt weer zijn grenzen met trillende vloeren, videoprojecties, een geurenjockey, gebarentolken en optredens van dove en horende dansers. De grootste dance-artiesten verbinden hun naam aan dit unieke feest: op 15 oktober treden niemand minder dan de dance-formatie Soulvation en de topdeejays Laidback Luke en Lady Ada op!

Naast de muzikale line-up staat een groot aantal kunstenaars klaar om de rest van de zintuigen te prikkelen. De teksten, grooves en emoties van de muziek worden door de tolken in gebaren omgezet, terwijl de video-kunstenaars Switchdoctors, Soundshadow en Viviane Overbeek alles in visuals projecteren. Nog een stap verder gaan de dove en horende dansers van het New Artists Institute: expressieve dansers met gebarentaal. Met zijn geuren brengt Aroma Jockey ODO7 iedereen in de mood van de muziek. En boven op het balkon kan het publiek zelf de muziek vertalen in fluorescerend beeld in de Neon Painting Area van de Westvest Academie.

In de dovenwereld zijn Sense en organisator Stichting Skyway intussen een begrip. Op het halfjaarlijkse evenement komen horende en dove jongeren vanuit heel West-Europa om uit hun dak te gaan. Elke editie opnieuw wordt er door Skyway gepeild hoe de muziek nog beter omgezet kan worden in beeld, gebaar, geur en gevoel. Maar ook in de wereld van de horende dance-liefhebber begint het nu langzaam te dagen: op Sense worden alle zintuigen geprikkeld en krijgt muziek meerdere dimensies. Uitgaan wordt zo een totaalervaring met uitingen die de bezoeker van top tot teen verrassen!

Sense in 2003 begonnen als Deaf Valley in Rotterdam is meer dan een feest. Het is een continu scheppingsproces: dove dansers zijn in opleiding bij het New Artists Institute om hun eigen performance te ontwikkelen, de muzikanten (in het verleden stonden Zuco 103, Hind, Eboman en Ronald Molendijk op het programma) zijn in contact met vjs en gebarentolken om hun muziek te vertalen en er is een Tense Team van creatieve doven die een denktank vormen voor Sense. Een onderliggend doel is dan ook om doven te stimuleren hun eigen cultuur te ontwikkelen en uit te dragen. En langzaam maar zeker wordt dat verschil gemaakt!

Wat? SENSE
Wanneer? 15 oktober
Waar? Tivoli, Utrecht
Hoe laat? 21.00-04.00 uur
Hoeveel? 15 ex. vvk.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws