JEFFERSON’S HIGH FIVE 126

Partyscene Redactie | 19 augustus 2004
headlines


Het maken van ‘loops’ door middel van gesampelde stukjes geluid, is nu heel normaal.
Wat ik niet wist, is dat al gedurende de tweede helft van de jaren ’50, wetenschappers in het Netlab (Philips) in Eindhoven, zich daarmee bezig hielden.
Met gigantische bandrecorders werd er driftig geexperimenteerd, er werden stukjes geluid opgenomen op band, die daarna werden geknipt en ‘gelust’ (de voorloper van het ‘loopen’).
Voor het eerst was het mogelijk om muziek te componeren door middel van stukken geluid en zonder uitvoerende artiesten.
Alles werd echter gedaan vanuit wetenschappelijk oogpunt. (De heren liepen ook in de traditionele lange, witte jassen!)
Zonder het te weten, legden deze mannen in Eindhoven de basis voor de hedendaagse dance.
Ze hadden nooit kunnen voorzien tot wat voor moois hun experimenten zouden leiden.

--------------------------------------------
:: Luister naar de tracks
--------------------------------------------

1- ADAM BEYER & JESPER DAHLBACK – REDEMPTION / SOMA
Deze samenwerking tussen Beyer en Dahlback pakt verrassend goed uit, getuige dit fraaie werkje op Soma. Al moet ik eerlijk zeggen dat de A-kant ‘Number in between’ mij niet zoveel doet. Ik kies voor ‘Redemption’, die track swingt, maar gaat ook lekker de diepte in. Mooie langerekte akkoorden en ‘dramatische’ strings, ik vind het heerlijk!

2- EVANZ D. – DIE PUNK! / STOMP
Dit fraais komt uit Spanje en wel van producer Evanz D. ‘Die punk!’ staat er in 3 mixen op, waarvan de Evanz D mix verreweg het best uit de bus komt. Het is een kruising tussen Chicken Lips en Mathew Johnson, misschien niet zo origineel, maar wel verdomd lekker!

3- SMITH & SELWAY – THE WAY IT IS / UNDERWATER
Techno producers Smith en Selway (In-tec) komen ditmaal met een Acid productie op het Underwaterlabel van Darren Emerson.
‘The way it is’ bevat alle gebruikelijke Acid-ingredienten: diepe stem, 303, roffeltjes, lekkere baslijn. En het resultaat rockt!

4- CHARLES SPENCER – CARLTON HOTEL / GRAYHOUND
Er staan 3 tracks op deze Greyhound promo van Charles Spencer. ‘Carlton Hotel’ is een coole Deephouse tune met Disco invloeden. ‘Beats and Things’ is een funky werkje met een hoop ratelende percussie. En op de bonus track ‘Beats’ hoor je ( je verwacht het al..) alleen beats.

5- VARIOUS – MANY SHADES OF HOUSE EP / NORDIC TRAX
Op deze promo van Nordic Trax staan tracks van een drietal artiesten, I;Shead, Kelvin K en Dj Harri & the Revenge.
‘Slackjaw’ van Dj Harri is de vetste track van de 12”, Harri is ook verantwoordelijk voor de hit van enige jaren geleden van Daddy’s Favorite – ‘I feel good things for you’. ‘Slackjaw’ is een dikke House productie, funky en toch diep, valt moeilijk te omschrijven, maar werkt wel!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws