PS Interview: Dave Clarke stopt met vinyl

Partyscene Redactie | 29 juli 2004
headlines


Tekst: Jesse Voorn

Je laatste album is alweer even uit. Hoe lang kun je teren op het succes ervan?
Clarke: “Het is niet gezond om dat langer dan anderhalf jaar te doen. Het is eigenlijk beschamend om dat wel te doen. Er komt nu nog één single van dat album en dan is het wat mij betreft gedaan. Ik ben wel bezig met een dvd, met veel tof materiaal en live shows. Het zijn eigenlijk de twaalf jaar dat ik muziek maak op een dvd. Daarna ga ik World Service 2 doen.”

Hou je ervan om voortdurend in de belangstelling te staan?
Clarke: “Nee, meestal niet, maar soms heb ik het even nodig. Het is een vreemd dilemma waar ik mee zit en ik heb nog steeds niet uitgevogeld wat het beste voor me is. Ik ben een introverte extrovert.”

Ben je een buitenbeentje in de dance scene?
Clarke: “Kijk, je moet me helemaal niet dance scharen, maar onder alternatief. Het woord dance is ook niet cool, tenminste niet in Engeland. De media hebben het daar enorm opgeblazen en verkeerd geïnterpreteerd. Het is een goedkoop woord geworden, waar ik totaal niet mee geassocieerd wil worden. Er zijn ook teveel kliekjes in die scene. Wat ik doe is zit op de rand van wat er commercieel gezien gebeurt.”

Ben je commercieel?
Clarke: “Ik denk dat ik dat in zeker zin wel ben ja. Ik ga niets uit de weg om iets commercieels te maken. Maar ik geef er helemaal geen fuck om of iets nu hip of modern is. Mode is een absolute misvatting. Muziek is een levensstijl en geen modegril.”

Je draait al erg lang mee. Is het lastig om nog coole platen te scoren?
Clarke: “Ehm, Ik haat het echt om dit te zeggen, maar ik heb het kopen van platen opgegeven. Ik heb deze week eindelijk besloten dat vinyl voor mij verleden tijd is. Ik zie er het nut niet meer van in. Je betaalt je soms blauw aan 12” Inches, terwijl je een nummer bij i-Tunes bijvoorbeeld voor een paar centen kunt kopen. De platenhandel is dood. De romantiek en de mystiek zullen deels verdwijnen, maar uiteindelijk heb je veel meer tijd om andere dingen te doen.”

Draai je nu nog wel met vinyl?
Clarke: “Nu nog wel ja. Maar ik ben bezig om alles te digitaliseren. Als het allemaal doorgaat zoals ik het gepland heb, dan draai ik binnen een jaar niet meer met vinyl. Ik ga helemaal over op cd’s. Daarvoor heb ik die nieuwe Technics CD Decks gekocht. Het is een professionele beslissing, waar ik heel erg blij mee ben. Mijn rug vindt het ook een stuk fijner, want ik hoef die loodzware platen niet meer te tillen.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws