PS INTERVIEW: DJ Koenie viert 15-jarig jubileum met grote tour

Partyscene Redactie | 28 juli 2004
headlines


Tekst: Liesbeth Strobbe

Als je terug kijkt op 15 jaar draaien, wat is er in dancescene het meest veranderd in vergelijking met vroeger?

Koenie: “Vroeger werden alle genres meer door elkaar gemixt: house, techno en breakbeats. Het is nu over het algemeen toch wat commercieler geworden en meer een en dezelfde stijl. De echte house is echter weer langzaamaan terug een undergroundstroming geworden en dat vind ik een goede ontwikkeling.”

Je hebt eens gezegd dat een dj de rol heeft van ‘muzikale opvoeder’. Is deze rol van dj op een feest veranderd de laatste jaren?

Koenie: “Een dj speelt nog steeds een grote rol, maar is niet zozeer meer een ‘muzikale opvoeder’. Het publiek is tegenwoordig toch meer bezig met zich te vermaken en uit te gaan om het uitgaan, niet zozeer voor de muziek op de eerste plaats. Het is toch lastiger nu om te experimenteren of moeilijker te draaien. Ik probeer het soms wel.”

Je kwam via Eddy de Clercq in de Roxy terecht op vrijdagavond. Wat is je het meest bijgebleven uit die tijd?

Koenie: “Voor mij was dat moment een grote verandering in mijn leven. Vooral de steeds veranderende en indrukwekkende decoratie in de Roxy is me bijgebleven. Dat was ongelofelijk! En uiteraard Dimitri blijft me nog steeds bij. Wat een sfeer!”

Spreek je nog veel dj’s uit die periode?

Koenie: “Soms, ik draai niet meer zoveel in Nederland als toen. De dj’s uit Parijs van die periode zie ik nog wel regelmatig. Er is toch een groot verschil ontstaan tussen Belgie en Nederland. Het is in Nederland moeilijke om echte deephouse te draaien. Mensen willen vaak toch meer actie in een set en op de dansvloer. Maar ik neem m’n pet af voor Rush Hour in Amsterdam en Clone in Rotterdam. Zij realiseren toch wel ongelofelijke dingen.”

Neemt Nederland een belangrijke plaats in bij de ontwikkeling van je carriere?

Koenie: “Zeer zeker. De Roxy heeft mijn muziekstijl heel erg beinvloed en dan vooral Dimitri natuurlijk. Maar ik denk dat dat voor veel dj’s geldt.

Hoe verhoudt de Belgische dancescene zich momenteel tot de Nederlandse volgens jou?
Koenie: “Nederland is meer party-minded. Er is meer trance, meer progressive. Belgie is groot geworden met techno. En we hebben toch voornamelijk nog veel kleine undergroundfeesten. Dat blijf ik het leukste vinden. Feestjes voor zo’n 300 mensen, des te meer omdat je dan zo dicht bij het publiek staat. Het laatste anderhalf jaar is electro zo groot geworden in Belgie dat het voor de ‘gewone’ housemuziek niet zo makkelijk is om te overleven.”

Voor welke muzikale stroming ligt volgens jou momenteel een grotere toekomst weggelegd?

Koenie: “Tsja, dat weet ik eigenlijk niet. Electro is nog steeds groot, ik denk dat die sound zich nog wel verder zal ontwikkelen. En breakbeat komt toch steeds meer terug, dat vind ik wel een leuke ontwikkeling. Ik had eigenlijk wel verwacht dat brokenbeats meer zoudoorbreken, maar dat is toch niet echt gebeurd.”


Wat zijn je plannen voor de toekomst? Gaat het dj-en een kleinere plaats innemen naast het label?

Koenie: “Dj-en blijft belangrijk. Zeker om te weten wat er zich afspeelt in de scene, stijlen veranderen zo snel. Ik vind het nog steeds leuk om te doen en het ontspant me. Ik maak momenteel veel muziek onder de naam Mayaku en wil dit nog meer uitbreiden. In mijn nieuwe platenwinkel, WGW in Antwerpen, kun je nieuwe en tweedehands platen kopen. In de winkel staan ook computers om te checken welke platen we online verkopen. Dat zijn er inmiddels toch zo’n 30.000. Klanten kunnen deze dan ter plekke opvragen en beluisteren.”

Wat is een van de hoogtepunten uit je 15-jarige carriere?

Koenie: “Voor mij was dat een 9 uur-durende set in de Food Club in Leuven.
Tijdens deze avond heb ik de meest uitlopende dingen kunnen draaien.
En de zondagen in Cafe d’Anvers zijn telkens hoogtepunten. Er zijn er veel meer, maar deze twee liggen me toch wel na aan het hart.”

‘Orthodox’
Kick-off Anniversary Tour DJ Koenie
Vrijdag 31 juli
Hotel Arena, Amsterdam
(BBQ vooraf)


Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws