Concert Europa op de Dam: Thinking Forward

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Nederland presenteert tijdens zijn voorzitterschap van de Europese Unie het kunst- en cultuurprogramma Thinking Forward. Het openingsconcert Europa op de Dam: Thinking Forward vindt plaats op vrijdag 2 juli a.s. van 19.00 tot 00.30 uur op de Dam in Amsterdam en richt zich vooral op jongeren. Tijdens het concert treden bekende artiesten op, zoals Outlandish, het populaire Deense Hiphop trio. Ook is er veel ruimte voor jong Europees dans- en muziektalent. Jrgen Raymann presenteert het gratis toegankelijke concert dat live wordt uitgezonden op Nederland 3.

Europa op de Dam: Thinking Forward vormt de start van het halfjaar durend cultureel programma Thinking Forward in Nederland en in de nieuwe lidstaten en is georganiseerd door ROOTS&ROUTES. ROOTS&ROUTES heeft in mei workshops georganiseerd voor muzikanten en dansers in zeven Europese steden: Warschau, Boedapest, Brno, Lille, Berlijn, Barcelona en Amsterdam. De meest getalenteerde jongeren zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een internationale masterclassweek eind juni in Amsterdam n om op te treden op de Dam. De masterclasses worden voor een groot deel gegeven door artiesten die ook optreden bij Europa op de Dam: de Poolse popster Kayah, Mitsou uit Hongarije met eigentijdse Roma-traditionals, rumba-reggae-rappers Macaco uit Spanje, het Duitse DJ collectief Jazzanova Crew, afro sing-a-song-writer Lokua Kanza uit Frankrijk, Nae Věc met ongepolijste Tsjechische hiphop en uit Nederland souldiva Tashas World, Edison-winnares Hind en rising star JK. DOX Orchestra begeleidt de artiesten en The Partysquad sluit het geheel in party-style af.

Europa op de Dam: Thinking Forward in de media
Op Nederland 3 wordt op 2 juli uitgebreid aandacht besteed aan de start van het cultureel programma, onder andere door een live uitzending van het concert door de NPS. Deze uitzending wordt ook aangeboden aan alle Europese leden van de European Broadcasting Union. Onder de naam Planet Europe zijn zes documentaires gemaakt. Zij geven de kijker een beeld van de moderne stedelijke cultuur in Warschau, Boedapest, Brno, Lille, Berlijn en Barcelona. Het talentscoutingtraject van ROOTS&ROUTES loopt hier als een rode draad doorheen. De zes documentaries zijn vanaf 22 mei elke zaterdagmiddag om 16.30 uur te zien op Nederland 3 bij de NPS. De masterclassweek in Amsterdam wordt op de voet gevolgd door aankomende Amsterdamse mediatalenten. Zij schrijven artikelen en maken reportages voor lokale en regionale televisie.

Start internationaal netwerk
In samenwerking met De Balie en de European Cultural Foundation wordt op 29 juni een besloten expertmeeting gehouden getiteld Connected?... Keep thinking forward! Jongerenwerkers, talentscouts en culturele beleidsmakers uit de zeven landen die bij Europa op de Dam zijn betrokken delen kennis en ervaring op het gebied van scouting, beleidsontwikkeling, financiering en verankering. Deze werkbijeenkomst vormt de start van een internationaal netwerk.

Credits
Thinking Forward is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en
het Ministerie van OCW en wordt in opdracht van het Fonds voor Amateurkunst en
Podiumkunsten en de Mondriaan Stichting ontwikkeld door een programmateam onder leiding van intendant Han Bakker.

Stichting DOEN heeft een financile bijdrage geleverd aan Thinking Forward, vanwege de confronterende en verbindende kracht van het programma.
Europa op de Dam: Thinking Foward is georganiseerd door ROOTS&ROUTES. ROOTS&ROUTES is een initiatief van R2001, NPS en Mira Media. ROOTS&ROUTES krijgt bij de organisatie van Europa op de Dam support van: Gemeente Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Doen, European Cultural Foundation, Phenix Foundation, Ministerie van OC&W, Prins Bernhard Cultuurfonds, Kamer van Koophandel Amsterdam. De samenwerkingspartners van ROOTS&ROUTES zijn: Nederlandse Programma Stichting (NPS), Mira Media, Dox Records, ISH, the Battle of Amsterdam, Paradiso, Pieter Teepe Producties.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws