PS Interview: Kevin Yost

Partyscene Redactie | 28 mei 2004
headlines


Tekst: Liesbeth Strobbe

Tot op heden, want vandaag komt daar verandering in. Na tien jaar de hele wereld over gereisd te hebben en in elke dj-booth van alle toonaangevende clubs van Colombia tot Japan te hebben gestaan, komt de getalenteerde Amerikaan naar Nederland voor een optreden. Vanavond draait hij in de Lichtfabriek in Haarlem. Partyscene belde de dj deze week uit z’n bed en stelde hem een paar ochtendvragen om wakker te worden…

Hoe komt het dat je nog nooit in Nederland hebt gedraaid?

“Ik heb er eigenlijk geen goed excuus voor. Ik ben een aantal keer gevraagd, maar uiteindelijk is het nooit tot een boeking gekomen. Het is in ieder geval niet met opzet. Ik heb altijd graag in Nederland willen draaien, en nu lijkt het dan toch een keer te gebeuren.”

Tijdens je dj-sets draai je alleen maar eigen platen. Wat is de reden daarvoor?

“Het heeft een aantal redenen. Het publiek dat speciaal voor mij naar een festival of club komt, wil mijn ‘sound’ horen. Het geluid dat ze kennen van de platen die ik maak. Dat wil ik ze graag geven. Wat heb je er dan aan om andermans werk te draaien? Wie weet is de plaat die je op hebt staan, ook al door de dj voor jou een keer gedraaid. Tegenwoordig is de helft van de mensen die op de dansvloer staat zelf een dj of op een of andere manier met muziek bezig. Je moet proberen jezelf te onderscheiden. Bovendien is de muziek die ik maak best uniek. Het is dus lastig om die sfeer weer te geven met andere platen dan die van mezelf. Ik ben beinvloed door jazz en luister veel naar klassieke muziek. Ik haal mijn inspiratie eigenlijk niet uit housemuziek, zoals vele dj’s. Begrijp me niet verkeerd, ik waardeer het genre heel erg en luister er uiteraard naar, maar mijn voorliefde ligt toch ergens anders.”

Je draait in Haarlem een set van vier uur, er komt dus geen enkele productie van iemand anders voorbij?

“Ik heb ontzettend veel geproduceerd. Het lijkt lastig om vier uur lang te kunnen boeien met eigen werk, maar ik heb zo veel ideeën om nieuwe muziek te maken. Vorige week nog heb ik drie cd’s vol met nieuwe tracks gemaakt.”

Je woont in Amerika, maar draait ook veel in Europa. Hoe verschillend is het publiek?

“Heel verschillend. Zeker voor het genre muziek dat ik maak. Amerikanen laten zich bijvoorbeeld bij het kopen van cd’s leiden door de media. Wat zij als leuk en goed bestempelen, wordt door de meeste ‘muziekliefhebbers’ gekocht. Zonder zelf echt na te denken of het wel zo goed is. In Europa zie je dat de echte muziekfanaten ook echt iets van de muziek (willen) weten. Ze zijn wat dat betreft beter opgevoed en hebben meer smaak. Ze laten zich misschien wel wat beinvloeden, maar hebben eerder een eigen mening.”

Check voor meer info kevinyost.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws