PS Interview: Movement Festival volgens dj Joachim

Partyscene Redactie | 24 mei 2004
headlines


Tekst: Liesbeth Strobbe

Het gratis festival is een ode aan de Detroit techno. Evenals de 250 afterparty's die er dit jaar zijn. Er staan artiesten uit verschillende genres, maar ze zijn allemaal geinspireerd door deze specifieke sound. Organisator Derrick May wilde dit jaar ook een podium gehost door Nederland. Zo’n 20 Nederlandse dj’s staan straks op dat podium, dat zich onder de grond begeeft. Een van die dj’s is Joachim Marijnen. Partyscene sprak met hem en vroeg de dj naar het festival over zee.

WAT BETEKENT HET MOVEMENT FESTIVAL VOOR JOU?

Joachim: "Het is voor mij een bedevaartsoord. Ik heb ook echt een tijdje terug de grond gekust bij aankomst in Detroit. Mijn favoriete producers komen daar vandaan of hebben hun inspiratie verkregen uit Detroit. Op een festival staan als Movement is dan ook een van de hoogtepunten die ik in mijn carriere als deejay mee zal mogen maken.”

JE WAS ER BIJ OM DERRICK MAY TE OVERTUIGEN, HOE GING DAT?

Joachim: “Tja, zeer ontspannen. Derrick vond het idee van begin af aan goed. Hij wilde dolgraag dat het zou gebeuren. Alleen het festival zelf heeft ieder jaar weer te kampen met geldproblemen en politieke tegenwerking vandaar dat het erg moeilijk is voor de organisatie om ieder jaar 1 miljoen bezoekers gratis te voorzien van een legendarische line-up. dit jaar ligt de nadruk dan ook meer bij de vernieuwende acts en deejays en niet de standaard namen die je normaal zou verwachten. Veel mensen zullen dan ook verbaasd zijn over het groot aantal onbekende namen. Ik vind het goed dat een festival zo groot als Movement het stokje doorgeeft aan de nieuwe generatie, dit zouden meerdere organisaties moeten doen.”

WAT MAAKT NEDERLANDSE DJ’S ZO BIJZONDER DAT WIJ EEN PODIUM MOGEN HOSTEN?

Joachim: “Het idee is ontstaan vanuit het feit dat er binnen Nederland veel artiesten zijn die een sterke affiniteit hebben met de sound uit Detroit van artiesten als Carl Craig tot Moodymann, Liquid Liquid tot Derrick May zelfs White Stripes tot Underground Resistance. Zo zijn er door de jaren heen veel artiesten die zich gevormd hebben door die muziek. Kijk naar artiesten als Duplex of Joris Voorn. Als ze hadden verteld dat ze uit Detroit kwamen dan had ik het ook geloofd. Aardvarck, Rednose Distrikt, Steve Rachmad (die helaas niet mee kan) idem. Neem bijvoorbeeld Orlando Voorn die is zelfs in Detroit gaan wonen omdat hij vindt dat Nederland gedomineerd word door trance en hardstyle. En ik geef hem geen ongelijk.Deejays Remy en Dimitri hebben samen met Derrick May de High tech soul avonden opgezet begin jaren negentig in de Roxy in Amsterdam. Kortom er is een speciale band tussen Nederland en Detroit. Derrick May heeft zelfs jaren lang in Amsterdam een appartement gehad dus zijn band met Nederland is er altijd wel geweest. En aangezien wij met ons kleine kikkerlandje de Detroit pioneers maar al te graag uitnodigen om hier te draaien voor veel geld mogen nu de rollen wel een keertje worden omgedraaid.”


WAT HOOP JE TE BEREIKEN MET OP HET FESTIVAL TE STAAN?

Joachim: “Ik geloof het zelf nog niet eens dat ik er sta. Derrick May liet me vorig jaar zomer al in Portugal weten dat hij mij wel wilde boeken voor Movement na het horen van mijn set tijdens "Isle of MTV", maar Derrick May zegt wel meer dus ik nam dat met een flink pak zout. Toen ik in februari in Detroit was bij hem op kantoor draaide hij een live-mix van de keer dat we samen in Off_Corso draaiden. De volgende dag had hij mijn mix loeihard aan staan tijdens een van z'n nachtelijke wilde autoritten door de getto's van Detroit. Kijk dan voel je je wel vereerd als de meester kan genieten van jouw eigen mix. Ik hou van muziek en nu ik op Movement mag draaien is dat voor mij een eer en een extra motivatie om door te gaan. Het is tevens een stap in de goederichting. Ik ben een hele mooie ervaring rijker binnenkort…”

BEN JE ZENUWACHTIG?

Joachim: “Ik ben voor een belangrijk optreden altijd zenuwachtig, maar dat is een goed teken voor mij. Ik weet dat ik dan echt het beste in me naar boven wil laten komen. Met de aarde van Detroit onder mijn voeten moet dit wel iets aparts gaan worden.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws