BVD wil eenduidig beleid over politie-inzet

Partyscene Redactie | 14 april 2004
headlines


Het past in het kweken en bevestigen van vooroordelen rond houseparties. Dit is in strijd met de realiteit. Deze jongerencultuur is namelijk, in weerwil van wat de politici ons willen doen geloven, uiterst vreedzaam en zorgt voor weinig overlast. Maar volgens het CDA-Tweede-Kamerlid hebben ‘houseparties geen maatschappelijk nut’ waardoor ze volledig voor de kosten van politie-inzet zouden moeten opdraaien.

Hij gaat hiermee nog een stap verder dan Minister Remkes van Binnenlandse Zaken die maximaal de helft van de kosten van de noodzakelijke politie-inzet wil terugvorderen van de organisatie. De uitspraken van de CDA-er zijn een goed voorbeeld van struisvogelpolitiek die blijkbaar blind is voor de maatschappelijk breed gedragen jongerencultuur die house is. Het ontkent de functie van deze evenementen voor de meer dan 600.000 bezoekers en de 2,38 miljoen dance liefhebbers die Nederland heeft. Voor Algra is dit blijkbaar niet overtuigend genoeg. Voor de BVD is het een bewijs dat dit soort politici het contact met de werkelijkheid hebben verloren.

Extra schrijnend is dat jaarlijks 338.000 uur politie inzet, enkel en alleen, bij voetbalwedstrijden wordt ingezet. Dit loopt de spuigaten uit en zet de organisatie van grote evenementen sterk onder druk. De BVD pleit er dan ook voor om eerder naar deze verspilling te kijken dan de inzet van politie tijdens house evenementen ter discussie te stellen.

De BVD verzet zich tegen een ongelijke behandeling van verschillende evenementen. Wie bepaalt wie betaalt? Is de politie-inzet rond North Sea Jazz wel legitiem en die rond Sensation niet? Is jazz wel nuttig voor de maatschappij en house niet? De BVD staat op het standpunt dat ieder evenement gelijk moet worden behandeld. Het huidige voorstel dreigt er een te worden die met twee maten meet. De BVD pleit voor eenduidigheid in het beleid. Hierover wil de BVD graag in overleg treden met de betrokken instanties.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws