ID&T brengt het verhaal van ID&T

Partyscene Redactie | 8 april 2004
headlines


Wie heeft het initiatief genomen om een boek over ID&T te schrijven?

Gert van Veen: "‘Release’ begon als een idee om een boekje te maken voor nieuwe ID&T werknemers, waarin de geschiedenis van ID&T kort en bondig zou worden verteld. Alleen voor intern gebruik dus. Maar toen reclamebureau Fresh Milk en designer Frank Burghout het idee verder uitwerkte, werd het groter en groter. Het is een prachtig boek geworden.
Ook werd het verhaal veel groter, omdat toen iedereen eenmaal begon te vertellen, er steeds meer verhalen naar boven kwamen.
Uiteindelijk is Release het complete verhaal van ID&T geworden, verteld door alle ID&T-ers die het bedrijf hebben helpen groot maken, Duncan Stutterheim, Irfan van Ewijk, Eric Keijer, Sander Vermeulen, Sander Groet, Bas Meijer, Denis Doeland etc
Een persoonlijke kijk op de ID&T-geschiedenis van 12 jaar, met alle ups en downs, triomfen en teleurstellingen en talloze grappige anekdotes, want het zijn allemaal heel goede vertellers.

Hoeveel mensen heb je geïnterviewd?

GvV: "Een stuk of 20, denk ik, misschien wel meer. Uiteindelijk heb ik 120 uur interviews op tape verzameld en uitgewerkt."

Had je volledige vrijheid bij het schrijven van het verhaal?

GvV: "Ja.
Omdat er een bepaalde vertrouwensband groeit als je zoveel met elkaar praat, gingen sommige gesprekken heel diep. Soms reageerden de geinterviewden na teruglezing zelf verbaasd dat ze zo openhartig waren geweest. Maar in geen enkel geval is gezegd dat iets niet in het boek mocht komen."

Wat is het meest opmerkelijke feit waar je tegen aan liep?

GvV: "ID&T is vaak afgeschilderd als een bedrijf waar alles draait om geld en geld verdienen. Mijn conclusie is een andere: bij de ID&T-ers, en zeker Duncan draait het vooral om de kick nieuwe dingen op te zetten, risico’s te nemen. Zoals Duncan het zelf zegt in het boek: ‘Dat is het mooiste dat er is: dat je ervan wakker ligt en het dan vervolgens flikt. Zoals eigenlijk alles wat we hebben neergezet, van een feest geven in de ArenA tot een eigen radiostation. Allemaal dromen die we hebben waar gemaakt.’
Risico’s nemen maakt het allemaal pas echt spannend. Een echte ondernemer heeft nu eenmaal lef, vindt hij: ‘Als je dat verliest is het over. No guts, no glory.’"

De titel van het boek luidt ‘Het verhaal van ID&T deel 1’. Komt er een vervolg en ga jij dat weer schrijven?

GvV: "Natuurlijk komt er een vervolg. Er is, sinds de voltooiing van het boek al weer zoveel gebeurd dat er zo drie hoofdstukken aan toegevoegd zouden kunnen worden. Als deze zomer een pocketversie van het boek uitkomt, moeten die er eigenlijk ook al weer in.
Of ik deel 2 ook ga schrijven? Ik hoop het, want het schrijven van dit eerste deel, het vertellen van het verhaal van die vriendenclub tegen de achtergrond van de dance-revolutie, was de grootste kick uit mijn loopbaan als schrijver."

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws