Verbod hasj en wiet, terecht of niet?

Partyscene Redactie | 6 april 2004
headlines


Het THC -gehalte (Tetrahydrocannabinol) in hasj en nederwiet is in de loop der jaren zo hoog geworden dat die middelen intussen kan worden beschouwd als harddrugs, aldus het Trimbos-instituut. Roel Kerssemakers is woordvoerder van Jellinek, de Amsterdamse instelling voor preventie en verslavingszorg. Hij vind het niet verstandig als het kabinet besluit om sterke hasj en wiet op de lijst van verboden middelen te plaatsen. “Je moet ook naar de zegeningen van het gedoogbeleid kijken. De coffeeshops hebben er aan bijgedragen dat soft drugs gescheiden zijn van hard drugs. Ook is de criminalisering tegen gegaan.”

Maar Kerssemakers ziet wel een taak weggelegd voor de coffeeshophouder. “Het is heel raar dat in Nederland op elk product dat je kunt kopen precies staat wat er in zit terwijl dit voor hasj en wiet niet geldt. Wat betreft de voorlichting over deze middelen is er nog veel werk te verrichten.”

Dat de sterkere hasj en wiet steeds meer gezondheidsproblemen opleveren, is volgens hem niet waar. De hulpvraag is al jaren stabiel. “Zo’n 3500 mensen kloppen jaarlijks aan bij de zorg omdat ze niet met hasj of wiet kunnen omgaan. In totaal heeft ongeveer 20% van de 400.000 gebruikers van hasj en wiet op de een of andere manier problemen met hun gebruik.” Kerssemakers vindt het dan ook niet zo erg als hasj en wiet van haar onschuldige imago wordt afgeholpen. “Vooral beginners zijn niet op hele krachtige soft drugs voorbereid, net als touristen.” Maar dat sterkere hasj en wiet tot acute gezondheidsproblemen leiden wil hij niet zeggen. "De meeste gebruikers stoppen er gewoon wat minder in." Hij wil benadrukken dat soft drugs voor veel mensen geen probleem zijn. “De meesten kunnen er verantwoord mee omgaan. We moeten niet vergeten dat het ook gewoon plezier oplevert.”




Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws