Interview: The Youngsters marcheren op

Partyscene Redactie | 25 maart 2004
headlines


De titel van het nieuwe album is The Army Of 1.0. Kunnen we ook een 1.1, 1.2 en 1.3 verwachten?

The Youngsters: “We hopen het. Maar feitelijk betekent deze titel dat we ons verzetten tegen de spanningen die hier in Frankrijk en de rest van de wereld steeds meer toenemen rond religie, het milieu en dat soort dingen. Maar het is ook ons persoonlijke strijd tegen de mensen die zeggen dat ‘Techno’ voorbij is. Die zouden eens wat vaker op reis moeten. Onze wapens zijn keyboards, samplers en computers. Pacifistischer kun je ze nauwelijks vinden.”

Beschrijf het album in vijf woorden:

The Youngsters: “Eclectisch, techno, nostalgisch, melancholisch en diep.”

Onlansg traden jullie op in Amstelveen. Wat vonden jullie er van?

The Youngsters: “Zoals altijd is het geweldig om in Nederland op te treden. De techniosche omstandigheden zijn altijd perfect, we hebben samen met Alexander Kowalski opgetreden en ondanks dat het publiek vrij jong was, gingen ze behoorlijk uit hun dak. We hadden een fantastische avond. Perfect.”

Slaapt Olivier Mateu nog steeds naast zijn laptop omdat hij bang is dat een goed idee hem ontglipt?

The Youngsters: “Jazeker. Hij zit altijd achter de apparaten, nachtenlang achter elkaar keihard te werken. Hij is altijd op zoek naar de beste sound en houdt van het ‘contact’ met de machines. Het is essentieel om op een goed idee te komen. We zoeken ook naar oude platen om daar goede ideeën op te doen.”

Hoe werken The Youngsters samen?

The Youngsters: “We hebben verschillende manieren om te beginnen. Het kan een sample zijn, een melodie die we op een van onze vier keyboards hebben gemaakt of iets anders; zoals een tekst die geschreven is. Elke dag beginnen we aan iets nieuws en ook als we het niet afmaken, vermaken we ons prima. De een zoekt een basslijntje en de andere een bijpassend ritme. We zijn net een band.”

Waarom zouden de lezers van Partyscene het album The Army Of 1.0 moeten kopen in plaats gratis te downloaden via internet?

The Youngsters: “Tja, downloaden is een persoonlijke en economische keuze. Als je een muzikant respecteert dan doe je het niet. Maar aan de andere kant heeft de muziekindustrie al jaren een heel groot probleem. De laatste zes a zeven jaar hebben ze zitten slapen. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat iedereen is wakker geschrokken. Wij geloven er in dat deze situatie tot nieuwe creatieve oplossingen leidt.”

Wat zou een goede reden zijn om uit The Youngsters te stappen en solo verder te gaan?

The Youngsters: “Als we elkaar niet meer begrijpen en niet langer bereid zijn om compromissen te sluiten. Omdat The Youngsters een totale mislukking blijken te zijn waar het publiek niet op zit te wachten. Er zijn talloze redenen te verzinnen. Maar op dit moment zien we geen enkele aanleiding. En het zal nooit een zaak zijn van Place, Race and Face!”

Het nieuwe album van The Youngsters, The Army Of 1.0, is nu verkrijgbaar in de winkel.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws