Jeroen van de Wiel nieuwe directeur van het Paard

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines


CULEMBORG | De ruim drie jaar dat Jeroen van de Wiel in Culemborg werkzaam was, is hij in zijn geboortestad Den Haag blijven wonen. En nu gaat hij dus ook in zijn Residentie aan de slag: als de nieuwe baas van het Paard van Troje.

Theater De Fransche School in Culemborg moet op zoek naar een nieuwe directeur. Het is een forse sprong voor Van de Wiel. Van een uitgewoond 130 stoelen tellend stadstheatertje naar een fonkelnieuw complex van allure met drie zalen dat nog maar een paar maanden geleden zijn deuren heropende na een 25 miljoen euro kosten verbouwing.
"Dit kwam plots voorbij, want ik was niet van plan te vertrekken," zegt de 39-jarige Van de Wiel. "Maar ik besefte: een volgende keer dat er zo'n kans komt, zijn we tien jaar verder." Bijkomend voordeel: "Dit scheelt me veertien uur reizen per week."

Het Paard van Troje geldt na de nieuwbouw als n van de zes A-locaties in het popcircuit. Andere zijn Paradiso en Melkweg in Amsterdam, Tivoli in Utrecht, Nighttown in Rotterdam en 013 in Tilburg. Er zijn zalen voor 1100 en 300 bezoekers plus en podiumcaf met 150 plaatsen.
Een pre die de nieuwe Paard-directeur aan zijn job hielp is ongetwijfeld zijn grote affiniteit met de popscene. Want Van de Wiel is in zijn vrije tijd niet onverdienstelijk als zanger actief bij het bandje Slau. Vorig jaar oktober was hij in die hoedanigheid nog solo op het podium te vinden in de voorrondes van het Haags Songfestival in het Volksbuurtmuseum. Solo, omdat bij het songfestival alleen de zang live mocht.

Van de Wiels opdracht is als opvolger van Pim Jonker die na tien jaar uit de hofstad vertrekt en de bouw heeft gerealiseerd een geoliede organisatie op te bouwen met de in totaal veertig betaalde medewerkers. Dat is hem wel toevertrouwd, getuige de erfenis die hij in Culemborg nalaat.

Trots
Van de Wiel trekt de eer voor dat resultaat niet naar zichzelf toe: "Ik ben er trots op dat ik er hier met mijn team in geslaagd ben een solide organisatie te bouwen op een goed financieel fundament. Daarnaast hebben we de sterke programmering kunnen voortzetten wat een stijgend aantal bezoekers heeft opgeleverd."

Maar helemaal lekker gaat hij ook niet weg. Al bij zijn aantreden was er sprake van dat Van de Wiel het cultureel centrum naar een nieuwe behuizing zou loodsen. Dat is niet gelukt. "Het hele proces rond de nieuwbouw heeft vreselijk veel energie gekost. En ng zijn we niets opgeschoten." Hij durft zelfs te stellen: "Waren we nu wl aan het bouwen geweest, dan had ik niet eens gesolliciteerd. Maar goed, de opdracht voor de nieuwe directeur van Theater De Fransche School is hierbij duidelijk." Jeroen van de Wiel heeft vanaf heden een nieuw doel. Hij wil de mythische uitstraling die het oude Paard van Troje had in een modern jasje terugbrengen. De kersverse directeur wil zich, met alle medewerkers, vooral richten op een inhoudelijk sterk en breed programma en daar heel veel publiek mee trekken. Al vanaf maart zal Jeroen van de Wiel regelmatig aanwezig zijn in de poptempel, zodat Pim Jonker het werk aan hem kan overdragen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws