Asta: Dance in Paard is oneerlijk

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

DEN HAAG | Discotheek Asta ergert zich aan de programmering van popcentrum het Paard van Troje. Volgens Coen Bom, baas van de Asta, worden in het Paard dancefeesten georganiseerd die sterk concurreren met die van de Asta. "Oneerlijke concurrentie", aldus Bom omdat het Paard gesubsidieerd wordt door de gemeente en Asta niet.

Het dit jaar heropende Paard van Troje aan de Prinsegracht krijgt subsidie onder meer om niet-commercile bands en artiesten een kans te geven. Bom ziet daar echter steeds vaker, met name op zaterdag, commercieel aantrekkelijke djs verschijnen die net zo makkelijk in de (ook dit jaar heropende) Asta aan het Spui kunnen staan.

Bom: "Ik moet er wel bij zeggen: ze vragen gewoon een flinke entree hoor. Maar het punt is dat zij gewoon tegen die organisaties kunnen zeggen: jij krijgt de helft van de omzet van de entree en van de bar. Dat zijn deals die niet-gesubsidieerde instellingen zoals de Asta nooit kunnen aanbieden. Kijk, ik wil er geen huilverhaal van maken en het is ook niet erg dat zij dancefeesten doen, maar het verhaal moet wel een eerlijk verhaal blijven."

Directeur Pim Jonker van het Paard kent de discussie wel en volgens hem is de Asta zelfs aantrekkelijker voor dancefeest organisatoren. "De subsidie die wij krijgen is slechts negen procent van ons budget. Bovendien betalen wij een veel hogere zaalhuur dan de Asta. Dat wij de helft van de inkomsten aan organisatoren kunnen afstaan, is pertinent niet waar. Ik denk dat organisatoren bij de Asta zelfs voordeliger uit zijn. Alleen, wij hebben dan weer meer faciliteiten tot onze beschikking. Daarom zijn we ook duurder."
Bovendien, meent Jonker, zijn er de afgelopen drie maanden maar drie djs (daar verdien je inderdaad wel het meest aan) geweest die ook in de Asta hadden kunnen staan.

Subsidieverstrekker de gemeente Den Haag gaat eerst de exacte verhuurprijzen plus wat andere cijfers bekijken, voordat er een goede reactie te geven is. "Oneerlijke concurrentie op commercile feesten willen we in elk geval niet", laat wethouder Engering (VVD, cultuur) via haar woordvoerder weten. "Op zich is het trouwens fijn te zien dat er weer zoveel te doen is in de stad."

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws