Negen vragen aan Roog over zijn nieuwe cd

Partyscene Redactie | 13 november 2003
headlines


Je noemt je stijl Hardsoul. Waar staat deze naam waarin hard en zacht samenkomen voor?

Roog: "Met de term hardsoul proberen we uit te drukken dat je muziek moet maken en draaien met liefde en volledige toewijding."

Voor veel artiesten is liefde een belangrijke drijfveer. Geldt dat ook voor jou en op welke manier?

Roog: "De diepere liefde die ik heb voor house (en muziek in het algemeen eigenlijk) heeft me de energie en kracht gegeven om door te gaan met wat ik nu doe."

Hoe pak je de samenstelling van een dubbelalbum aan?

Roog: "Het samenstellen van een mixcd is voor mij altijd een lijdensweg. Veel mensen denken dat je een paar platen uit je kast trekt aan elkaar mixt en weer een cd klaar hebt. Helaas werkt het niet zo. Eerst zoek ik platen uit die redelijk tijdloos zijn (of in ieder geval de aankomende jaren nog aan te horen zijn). Vervolgens moeten deze platen dan zo samengevoegd worden dat het een mooi geheel met opbouw wordt. Het moeilijkste komt dan nog namelijk het licenseren (toestemming krijgen van de platenmaatschappij die de plaat heeft uitgebracht). Omdat hier behoorlijk veel tijd in gaat zitten moet je hier zo'n 3 maanden voor het verschijnen van de cd al mee beginnen. Veel buitenlandse platenmaatschappijen vragen tussen de 500/1000 dollar/pond voorschot. Omdat Nederland een klein territorium is (en zulke voorschotten nooit terug te verdienen zijn) heb ik gelukkig de prijzen wat omlaag kunnen hosselen maar dat gaat ook niet zonder slag of stoot. Daarnaast moet je cd geperst worden, heb je artwork nodig, moet je cd in alle winkels komen te liggen en moet natuurlijk heel Nederland weten dat ie in de winkels ligt. Al met al ontzetten veel werk waar we de afgelopen 3 maanden non-stop mee bezig zijn geweest! Ik ben heel blij dat Greg en ik hulp hebben gehad van een heleboel mensen die het goed met ons voor hebben, maar een cd uitbrengen is iets wat je niet te vaak moet doen!"

Voel je enige ambitie om in de DJ Mag Top 100 terecht te komen?

Roog: "Het is mijn ambitie om bij de wereldtop in mijn genre te gaan behoren. Deze stroming is wereldwijd gezien nog steeds een stuk kleiner is dan de trance/hardstyle/techno scene dus veel van mijn dj helden staan erg laag of helemaal niet in deze lijst."

Zou je niet een keer een artiestenalbum met uitsluitend eigen producties willen uitbrengen?

Roog: "Het is mij grote droom een artiesten album te doen, maar dan wel volledig georkestreerd (dus compleet met echte disco-violen en blazers), aangezien dit behoorlijk wat investering vergt en ik het natuurlijk eigen beheer wil doen om volledige artistieke vrijheid te hebben, ben ik alvast aan het sparen! :-)"

Hoe hoop je dat je nieuwe dubbelaar ontvangen wordt?

Roog: "De mensen die hem al hebben gekocht op mijn cd-presentatie waren erg enthousiast. Nu de rest van Nederland nog!"

Zijn er tracks die je wel op de verzamelaar had willen hebben maar waar je geen toestemming voor hebt gekregen?

Roog: "Eh ja. De grap is dat de samenwerking met alle independent companies (Defected, Soulfuric, Pepermint Jam) erg soepel liep. Maar dat we met majors (ik noem geen namen) veel problemen hebben gehad. Dit zijn veelal grote logge organisaties waar bureaucratie hoogtij viert en de mensen die over je aanvraag moeten beslissen nog nooit van hun leven in een club zijn geweest."

Je bent een echte club dj. Hoe staat het er voor met het clubleven in Nederland?

Roog: "Hoewel ik hoor en lees dat het slecht gaat met de clubs (en de economie in het algemeen) merk ik daar zelf erg weinig van. Ik krijg nog steeds meer aanvragen voor optredens dan ik aan kan. En de vibe op deze feesten is voor het overgrote deel echt ontzettend goed. Ik merk echt dat mijn sound nog steeds in de lift zit en steeds meer mensen het echt goed (gaan) vinden..."

Waarom moeten mensen jou cd niet kopiëren maar kopen?

Roog: "Ik realiseer me dat de prijs die voor een cd in de winkels wordt gevraagd echt absurd hoog ligt en dat dit het kopiëren stimuleert. Dus het enige wat ik kan doen is hopen dat mensen de cd zo goed vinden dat ze het origineel willen hebben voor hun collectie."

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws