Cannabis bij de apotheek

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

RIJSWIJK - Volgende week is het zover. Ernstig zieke patinten kunnen dan op recept van de dokter legaal cannabis halen bij de apotheek. Zij hoeven niet meer naar de coffeeshop.

Bij de apotheek zijn twee varianten te koop. De goedkoopste kost 40 euro per vijf gram. De andere gaat 50 tot 55 euro per vijf gram kosten, aldus een woordvoerster van de apothekersorganisatie KNMP. Ook bij de apotheek zullen de patinten hun cannabis zelf moeten betalen, want vooralsnog zit het niet in het ziekenfondspakket. Zij zijn dan wel wat duurder uit dan bij de coffeeshop, waar een gram een euro of vijf, zes kost.

Cannabis

De cannabis bij de apotheek is afkomstig van twee Nederlandse telers, de eerste legale telers van cannabis in Europa. Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC), dat is ondergebracht bij het ministerie van Volksgezondheid, controleert de kwaliteit en organiseert de distributie.

Cannabis kan een gunstig effect hebben op klachten van veel ernstig zieken. Het kan helpen tegen misselijkheid bij chemotherapie en bestraling en het kan de vermindering van eetlust van aids- en kankerpatinten tegengaan. Ook vermindert het waarschijnlijk de pijn en stijfheid van MS-patinten. Een definitief bewijs voor de werkzaamheid is er nog niet.

Diverse landen overwegen het Nederlandse voorbeeld te volgen. Onder andere Canada, veertien Amerikaanse staten, New South Wales in Australi en Belgi en Duitsland hebben belangstelling voor de Nederlandse aanpak.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws