Report: Pop, Rock én Dance op eerste paasdag

Partyscene Redactie | 24 april 2003
headlines

Paaspop de naam doet twijfelen aan het raakvlak met de doorsnee interesses van de doorsnee Partyscene lezer. Toch was er voor de dance-liefhebber op dé opener van het festivalseizoen genoeg te doen. Naast de pop- en rocktent die de hoofdmoot vormen voor het festival was er ook ruimte voor dance in een door Extrema gehoste tent. Hier vertoonden de gehele dag bekende en minder bekende DJ’s hun kunsten. Zo was de dag ervoor Paaspop om 18.00 van start gegaan met o.a. Barth Hendrix en Joost van Bellen. Deze zonnige zondag stonden onder meer Benny Rodrigues en Michel de Hey geprogrammeerd.

Bij het betreden van de tent waar op dat moment Celsius stond te spelen was het eerste dat opviel de bezoekers. Liepen er honderden bezoekers over het festivalterrein, hier stonden slechts een paar handen vol mensen op de dansvloer. De andere podia waren duidelijk de publiekstrekkers.
De aanwezigen in de Extrema-tent waren ook niet de standaard dance-liefhebber. De dames bijna allen in zwarte shirts en spijkerbroeken die weinig huid lieten zien. Mannen liepen in leren jacks, hadden lange, zwart geverfde haren en armbanden met spikes. Heel anders dan een bezoeker van b.v. de Escape of Las Palmas. Opvallend is dat er bij een festival met veelal pop en rock als vanzelfsprekend een dance-tent wordt neergezet. Andersom zal bij Impulz of Innercity echt geen Rock Room worden ingeruimd.
De dansvloer was half leeg. Krezip zorgde voor Celsius voor hevige concurrentie. Het drietal maalde niet voor wie ze speelden. Met verve gaven zij hun live act weg. De bespeler van de vibrafoon en de zangeres zorgden samen met de DJ voor een brij aan intieme klanken. De stem van de zangeres klonk zwoel en de live toegevoegde drums die uit de vibrafoon en pauken kwamen maakten met wat de Dj uit de draaitafel toverde tot een geheel. Mooi om te zien dat de rockers zich ook op deze muziek kunnen laten gaan.

Na de live act van Celsius beklom Ryan Dent de snel omgebouwde DJ booth. De Zuid Afrikaan, die vanwege zijn naam ´the dentist´ wordt genoemd, stond zondag in het kleine Schijndel zijn act op te voeren. De rookmachines werden tijdens de set van Dent veelvuldig gebruikt. In de rokerige ruimte met felle lampen gingen mijn gedachten even naar mijn laatste tandartsbezoek. Dit beeld bleef gelukkig niet hangen want mijn oren vingen geen drillende boren en slijpende beitels op in de set van Dent. De DJ, één van de betere van zijn land die ook een eigen platenlabel heeft, bracht het publiek soulvolle en funky grooves. Dent stond hevig geconcentreerd achter de decks en kende weinig tot geen interactie met het publiek.
Iets wat zijn opvolger wel zocht.
Matthew Dekay liet op Paaspop een andere kant van zichzelf zien. Dekay had twee gitaristen en een percussionist meegenomen. Het tempo lag wat lager en de beat was minder hard om de live gespeelde muziek door te laten dringen in de door de Dekay gemixte platen. Eerlijk gezegd klinken die live-invloeden wel heel erg aangenaam. Jammer was dat de dansvloer het niet helemaal begreep. Er werd dan wel hevig gedanst, maar de pogingen van Dekay om met het publiek samen er een leuke middag van te maken mislukten. Vroeg de DJ om de handen in de lucht, dan bleven de armen in de zaal langs het lijf.
Benny Rodrigues die na Dekay stond geprogrammeerd had hier minder moeite mee. De jonge Rotterdammer voerde het tempo wat op en de beat werd voller. Hier zat het publiek al langer op te wachten.

Zelf gingen we even een frietje halen. Met een kleine omweg langs Rowen Heze die voor een volle zaal, veel groter dan de dance-tent, een optreden weggaf. Ondergegooid met bier vertrokken we naar de eet-tent die tevens het podium voor regionale rock en methal bands was. Snoeiharde gitaarsalvo´s en schorre, schreeuwende stemmen sloegen je om de oren. We zochten daarom een mooi zonnige plek op het gras naast de dance tent om de junkfood naar binnen te werken. Benny´s Beats waren buiten ook goed te horen. Reden om snel het eten naar binnen te schuiven en weer terug naar binnen te gaan.
De tent was intussen volgestroomd. Wat een naam allemaal kan doen. De dansende menigte had nu meer weg van een ander dance feest. Clubbers die de rest van de dag nog niet in de Tent van Extrema waren geweest kropen nu ineens uit hun schulp. Rodrigues had er duidelijk zin in. Hij stond mee te deinen op zijn eigen beats en trakteerde de aanwezigen naast goede energieke nummers op zijn brede glimlach. Nu gingen de handen wel op elkaar en de armen wel de lucht in. De sfeer kwam er goed in.
Hier maakte de opvolger van Rodrigues gretig gebruik van: de Eindhovense Gideon die wel vaker op Extrema feesten staat, gooide het roer een slag om. Van de relaxte house van zijn voorganger schakelde hij over naar de milde techno. Ook Gideon kreeg versterking van een percussionist. De dansvloer bleef gevuld en de menigte vermaakte zich duidelijk.
Na Gideon volgden nog Rho en Michel de Heij. Twee mannen die vaker stevige sets draaien. Twee DJ’s die ik niet meer heb kunnen zien, omdat na 11 uur geen openbaar vervoer meer vanuit Schijndel rijdt. Terwijl ik, na een weer eens wat andere eerste paasdag, in de bus en trein zat, zorgden de twee DJ´s ongetwijfeld voor een goede afsluiting van de tweede Paaspop-dag.

tekst by eetsl

(toegevoegd:24-04-2003/14:02)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws