D66 wil einde aan 'war on drugs'

Partyscene Redactie | 16 april 2003
headlines


D66 wil dat de Nederlandse regering op het VN-drugscongres in Wenen deze week stelling neemt tegen de zinloze 'war on drugs'. D66-Kamerlid Van der Ham: "Sinds 1998 vecht de VN voor een drugsvrije wereld. Het is een zinloze oorlog geweest."

"In Amerika gebuiken sindsdien méér jongeren XTC, de heroïneprijs in Europa zakt, en er wordt méér coca verbouwd in Zuid Amerika. Daarnaast floreert de georganiseerde criminaliteit en hebben politie en justitie hun handen vol aan drugszaken. Terwijl veel andere belangrijker zaken blijven liggen."

D66 wil softdrugs legaliseren en een wereldwijde aanpak van drugs die
gericht is op de beperking van gezondheidsrisico's. Dat is volgens Van der Ham veel effectiever dan een keiharde aanpak door politie en justitie. Van der Ham: "Op het gebied van harddrugs blijkt dat uit de succesvolle resultaten van de medische verstrekking van heroïne, uit het omwisselen van naalden waarmee AIDS-besmetting wordt voorkomen en uit het testen van XTC pillen waardoor mensen minder en bewuster gaan slikken."

D66 vindt dat CDA-staatsecrataris veel te weinig steun heeft gezocht bij andere landen voor het Nederlandse drugsbeleid. Hij zei tijdens het debat met de Regering dat de komende conferentie in Wenen een 'kans laat liggen' om een doorbraak te bereiken. Van der Ham: "Waarom komt de regering niet met een eigen voorstel tijdens het congres? Het is slappe hap."

D66 wees er in de Kamer op dat andere landen steeds meer neigen naar het Nederlandse standpunt, maar dat ze een zetje nodig hebben om echt zaken aan het VN-verdrag te wijzigen. Van der Ham wil dat de Regering actief op zoek gaat naar een alliantie van gelijkgezinde landen om bij een volgende VN-top een alternatief geluid te laten horen tegen het gedram van de Verenigde Staten. Een D66-motie hierover werd vandaag in de Tweede Kamer aangenomen.

(toegevoegd:16-04-2003/10:20)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws