9 prikkelende vragen aan Max 404

Partyscene Redactie | 4 augustus 2003
headlinesVoor de onwetenden onder ons die nog nooit van Max 404 gehoord hebben: introduceer jezelf even als je wilt.

Ik ben Erwin van Moll, 34 jaar en ik maak muziek en draai plaatjes. Nee, poeh! Hoe kan ik 10 jaar “in de muziek” samenvatten in 2 zinnen?

Je komt uit een dorp onder de rook van Eindhoven. Is het met die regio als geboortegrond eigenlijk wel mogelijk om iets anders dan techno te maken?

Tuurlijk! Je kunt ook Carnavalsmuziek maken. Het is wel grappig dat het etiket “techno” door de pers nog steeds op mij geplakt wordt, terwijl mijn laatste plaatje dat als “techno” gekwalificeerd kan worden toch alweer van een jaar of acht geleden is! En ook toen maakte ik weinig muziek die echt typisch “techno” is.

404 is de code die internetgebruikers op hun beeldscherm zien als de pagina die ze willen bezoeken niet oproepbaar is. Heb jij je via je naam al ingedekt voor eventuele fouten in de toekomst?

Nee, toen ik de naam bedacht (1992) was internet nog een klein netwerkje dat enkele Universiteiten met elkaar verbond. “max 404” is de naam van het titelpersonage uit de cult science-fiction film “Android”. Geen echt goede film, maar het idee dat juist de robot het meest menselijke personage in de film blijkt sprak me wel aan. Hij staat voor "de goede kant van techniek". Maar ik heb in de loop der jaren ook een stuk of vier andere verklaringen voor de naam verzonnen, waarvan die internet foutcode er een is!

Omschrijf je nieuwe album in 5 woorden.

Even ter verduidelijking: de laatste 3 jaar werk ik vooral samen met mijn muzikale partner-in-crime Jan Vanderlest als producersduo “Clashing Egos”. Zo hebben we productie (en muziek) gedaan voor Warm (single “It’s in the music” op United), de Eindhovense hiphopcrew Kemphanen en komen volgende week twee nieuwe 12”es uit onze koker. De eerste is “Jean Winner – a touch of ‘85” (Eskimo recordings, België) en is housey met een flinke p-funk en 80s injectie. De tweede “Clashing Egos – Love is the word” (L.E.A., België) is offbeat en bevat ook een Kirk Degiorgio remix. Onder de naam Clashing Egos komt in het najaar ook een album (en een tweede single) uit. Dat album kun je met vijf worden omschrijven als: atmosferisch, elektronisch, akoestisch, eclectisch, ongrijpbaar!

Er komt trouwens in het voorjaar ook een nieuwe max 404 single uit, ook op Eskimo recordings.

Wat doe je als je geen techno maakt?

Andere muziek maken. Van het leven genieten. En relativeren.

Waar valt Max 404 regelmatig te beluisteren in het wild?

Een keer per maand in de Effenaar (Eindhoven), verder overal waar ze me vragen. De komende komende paar maanden is dat:

26 april Vers, Effenaar (Eindhoven)

30 april Openlucht Koninginnedagparty, Emotion (Eindhoven)

3 mei The Unit (Glasgow)

8 mei 24hr party people release party, Effenaar (Eindhoven)

24 mei Club Risk, de Rechter (Eindhoven)

31 mei Club Risk, More (Amsterdam)

Waar doe je het eigenlijk allemaal voor? Is het geld, succes, sex of de waardering van het publiek?

Geen van vieren. In eerste instantie voor mezelf, omdat ik gewoon muziek MOET maken (als ik religieus zou zijn zou ik het een roeping noemen!). Helaas is geld wel essentieel om dat te kunnen blijven doen….

Aan welke Nederlandse (of internationale) producers voel jij je verwant?

Ik zou in Nederland geen producers kunnen opnoemen met wie ik me verwant voel of die me inspireren, behalve Dimitri die ik als dj erg goed vind. Wisselvallig misschien, maar altijd interessant. En misschien is dat wel juist omdat ie wisselvallig is: dj’s die altijd op safe spelen vind ik doodsaai. In het buitenland inspireren producers als Carl Craig, Bjork, Brian Eno, Tom Middleton, Jay Dee, Michael Brook me.

Waarom zouden de bezoekers van Partyscene jou nieuwe album kopen in plaats van illegaal downloaden via het net?

Omdat me dat in staat stelt weer een nieuw album te maken?

(toegevoegd:08-04-2003/10:24)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws