Initiatiefnemers Geweigerd.nl aan het woord

Partyscene Redactie | 13 maart 2003
headlines


Sinds kort is een site opgericht waar allochtone jongeren die geweigerd worden aan de deur van een discotheek hun ervaring kunnen achterlaten. De initiatiefnemers, Kamsa Etno-communications en Etno Mediar, leggen uit wat het doel van de site is.

Hoe zijn jullie op het idee geweigerd.nl gekomen?

“Vorige week zaterdag was ik van plan om met vrienden in Utrecht te gaan stappen. Wij wilden graag even dansen in een discotheek. Aangekomen bij de discotheek werd ons door de portier meteen meegedeeld dat wij niet binnenkwamen. Dit terwijl wij er wel netjes uitzagen. Het was voor de eerst in mijn leven dat ik geweigerd ben aan de deur van een club. Dit vertelde ik tegen een vriend, die vaker geweigerd was bij een discotheek. Hij kwam op het idee dat we er iets aan moesten doen, vandaar de
site.”

Wat is jullie uiteindelijke doel?

“Ons doel is om een discussie los te maken in de maatschappij. Mensen kunnen hun frustraties kwijt op de site en er wordt naar de jongeren geluisterd. Wat ik probeer te bereiken is dat mensen niet op grond van hun buitenlands uiterlijk worden geweigerd door portiers.”

Denken jullie door middel van de site het probleem op te lossen?

“Ik probeer niet iets op te lossen, ik wil dat iedereen de situatie van allochtone jongeren en het deurbeleid in Nederland leert kennen. Ik wil dat mensen zich er van bewust zijn dat wanneer je een donkere huid hebt het niet vanzelfsprekend is dat je binnen wordt gelaten in een discotheek.”

Kunnen Nederlanders die geweigerd worden bij een disco ook hun beklag doen op jullie site?

“Nee. Het probleem is dat allochtone jongeren geweigerd worden, dus Nederlanders mogen hun beklag niet doen op de site. Mensen met een gekleurd uiterlijk worden vaker geweigerd. Wanneer Nederlanders op grond van hun kledingkeuze worden geweigerd door de portier, dan kan dit komen door de kledingvoorschriften in het reglement. Het gaat bij allochtone jongeren niet om het weigeren,
maar de manier waarop dit gebeurd.”

Heeft jullie al veel reacties gekregen?

“We hebben veel positieve, maar ook veel negatieve reacties gekregen van mensen. Sommige mensen zijn enthousiast en die zeggen het idee heel goed te vinden. Er was ook een persoon bij die schreef dat alle allochtonen geweigerd moesten worden.”


(toegevoegd:13-03-2003/16:08)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws