De Rechter continu in verandering

Partyscene Redactie | 19 februari 2003
headlinesHet afgelopen jaar heeft De Rechter met goede feesten landelijke naambekendheid verworven. Dit komt mede door bijdragen van diverse landelijke organisaties als On, Club Risk, Supernatural en Shine. Het unieke monumentale pand met zijn diverse knusse ruimten en typische oude sfeer spreekt veel mensen aan. Maar juist omdat De Rechter op de lijst van beschermde gebouwen staat, zijn veranderingen aan het uiterlijk moeilijk te realiseren.

En dat maakt het voor eigenaar Rob van der Ploeg moeilijk om zijn club in een definitievere vorm te gieten. “De plannen om De Rechter een nieuwe look te geven, liggen op tafel. Alleen jammer dat je onderhand voor iedere te gebruiken spijker een bouwplan in moet dienen. Het financiële aspect speelt ook een rol, omdat het verkrijgen van gemeentelijke subsidies tijd in beslag neemt.” Hoewel subsidies verstrekt worden, is de Eindhovense club een commercieel bedrijf dat winst wil maken.

De Rechter heeft het afgelopen jaar, op een paar theatervoorstellingen na, voornamelijk dienstgedaan als dansgelegenheid. Van der Ploeg beoogt in de toekomst meerdere functies voor zijn uitgaansgelegenheid. “Veelzijdigheid is belangrijk. Ik probeer aan de grens van de mogelijkheden te zitten. Dit wil zeggen dat ik kunst en cultuur in de breedste zin van het woord in De Rechter in wil passen. Je moet hierbij denken aan exposities, theatervoorstellingen, vj-optredens en mogelijkheden om een hapje te eten.”

“Om dit alles in theorie ten uitvoer te brengen, wil ik een denktank oprichten onder de naam ‘vrienden van De Rechter’. Hierin zetelen een aantal creatieve mensen die in een soort woonkamer op de eerste verdieping denken over nieuwe mogelijkheden”, aldus de clubeigenaar.

Zoals gezegd heeft de Eindhovense discotheek inmiddels landelijke naambekendheid. Het steeds groter wordende aantal bezoekers uit de randstad is hier het bewijs van. Hoewel De Rechter aan het populaire Stratumseind is gevestigd, bestaat het publiek voornamelijk uit mensen die niet houden van het dronken gelal in de nabijgelegen kroegen. Ze komen om te dansen op de gangbare – en altenatievere dance.

Want die stijlen kun je onder andere verwachten. Recht toe recht aan house van bijvoorbeeld Roog of Erick-E, maar ook funk, breaks en soul. Voornamelijk gedraaid door Eindhovense jocks als Moose, Phenc en Drago. Techno komt (hoewel maandelijks vertegenwoordigd door Shine) minder aan bod.

Van der Ploeg ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. “Ik ontdek een stijgende lijn, hoewel de vrijdagavond best iets drukker mag worden. Zoals het er nu naar uitziet gaat er de komende maanden veel veranderen. De verbouwing van de wc’s staat als eerste op het programma.”

(toegevoegd:19-02-2003/15:00)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws