Eelko Anceaux wil nachtburgemeester Amsterdam worden

Partyscene Redactie | 14 februari 2003
headlines


Eelko Anceaux: “Amsterdam vertrut. Er kan steeds minder en er mag steeds minder. Bovendien stagneert de hoognodige vernieuwing in de stad door ouderwetse regelgeving en een conservatieve bestuurscultuur. De stad verliest haar (internationale) aantrekkingskracht. De gemeente voert een uitsterfbeleid als het gaat om nachtcultuur en maakt in de praktijk meer onmogelijk dan mogelijk. Dat moet veranderen!

Het initiatief om te komen tot een nachtburgemeester is goed!
Een nachtburgemeester die zich hard maakt voor een bruisend Amsterdam. Voor een levendige stad. Tolerant, vrij, multicultureel. Het nachtleven, het uitgaan is essentieel voor de stad. Maar het wordt teveel benaderd in termen van overlast en problemen. De nachtburgemeester moet ervoor zorgen dat de stad gepromoot wordt in binnen en buitenland. Daarbij moet hij alle positieve krachten die Amsterdam rijk is, inschakelen.

Ik ben gevraagd om kandidaat te zijn en ik doe graag mee. Ik ben al meer dan tien jaar actief in het Amsterdamse Nachtleven als clubpromotor en evenementenorganisator en het is mijn eigen belang als Amsterdammer en ondernemer om de stad leuk te houden. Ik zwengelde vorig jaar een discussie aan naar aanleiding van het verbod op Paaldansen en de ZebraLounge en zie deze kandidatuur als een logisch vervolg.

Ik zou als eerste de koninginnenacht van Amsterdam in ere willen herstellen en de betutteling op koninginnedag willen afschaffen. Omdat het hele gedoe rond koninginnedag (en nacht) symbool staat voor de vertrutting.
Bovendien bewijst het gemeentebestuur het imago van de stad een zeer slechte dienst door onze koninginnedag langzaam te vermoorden. Het moet toch mogelijk zijn om een keer per jaar helemaal los te gaan en goed te feesten. De nachtburgemeester begrijpt dat Koninginnedag een van Amsterdams visitekaartjes is.

Er moet een cultuuromslag in Amsterdam komen. Initiatieven moeten worden aangemoedigd in plaats van ontmoedigd. Veel (culturele) ondernemers proberen al niet eens meer wat; want je wordt toch tegen gewerkt. Terwijl het juist nodig is dat er nieuwe dingen gaan gebeuren!

Hoe wil ik dat bereiken?
Door de oprichting van het Ontwikkelings Buro Amsterdam. Dit OBA gaat als een ijsbreker door de kille bureaucratie van Amsterdam een hele vloot van nieuwe culturele activiteiten binnen halen. Het OBA helpt op weg, organiseert begrip en steun voor projecten, haalt subsidies binnen en verstrekt achtergestelde leningen. Het OBA benadert ook zelf theatergezelschappen, festivals, kunstenaars, horecaondernemers etc. en trekt ze over de streep om iets te ondernemen in Amsterdam.

Ik heb onlangs het OBA als stichting opgericht en ben momenteel in gesprek met aspirant bestuurders van naam om deze nieuwe motor voor de culturele vernieuwing van (nachtelijk) Amsterdam te gaan vormgeven. Het OBA moet gefinancierd worden uit fondsen en door economische Zaken.

De nachtburgemeester helpt verbindingen te maken tussen de officiële, gevestigde cultuur en jongeren (sub) culturen. Openbare gebouwen moeten open gegooid worden. Minder regels, vrije sluitingstijden. Musea ook ’s avonds open en ‘s nachts moet je ook uit eten kunnen.

De nachtburgemeester neemt stelling tegen agressie, vandalisme en overlast in het uitgaansleven. Maar weigert te accepteren dat een grote groep straf krijgt voor de wandaden van een kleine minderheid.

De maat is vol. Het roer moet om. De beuk moet er in!
Woensdag a.s. vinden semi-democratische verkiezingen plaats in Paradiso. Komt allen en kies Eelko Anceaux tot nachtburgemeester van Amsterdam!”

(toegevoegd:14-02-2003/16:24)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws