Rechtszaak over uitlevering Zwolse Dj

Partyscene Redactie | 30 januari 2003
headlinesDe rechtbank in Den Haag gaf in december 2001 toestemming voor de uitlevering van de van XTC smokkel verdachte mannen. De verdachten menen echter dat de bewijzen niet voldoende waren om uitgeleverd te worden. Nu vragen zij de rechter de zaak nogmaals te bekijken.

Bepaald het hof bepaalt dat de mannen inderdaad niet hadden mogen worden uitgeleverd, dan eisen de advocaten schadevergoeding van de Staat. Het duo zat namelijk al twee jaar vast in voorarrest en inmiddels hebben ze in Amerika er ook al een jaar achter de tralies opzitten.

De Zwolse Dj, die geregeld optrad in New York en Los Angeles, werd begin 2002 samen met zijn kompaan uitgeleverd aan Amerika. Dit was opmerkelijk omdat justitie in Nederland geen aanwijzingen had dat de twee ooit betrokken waren geweest bij de smokkel van XTC. Een getuige wees, in ruil voor strafvermindering, de Dj aan als brein achter een XTC-smokkel waarmee zeker 50 miljoen euro was gemoeid. De Nederlandse uitleveringsrechter had twijfels over het bewijsmateriaal, maar ging uiteindelijk overstag na Amerikaanse dreigementen.

Waarschijnlijk werd de uitlevering begin 2002 ingegeven omdat Nederland weer in een gunstig daglicht wilde komen te staan bij de Amerikanen. Dit omdat de Nederlandse regering als de dood is er door Washington van te worden beschuldigd niet mee te werken aan de bestrijding van deze florerende business. Nederland wordt toch gezien als één van de grootse XTC producerende landen in de wereld.

Het appèl dient maandag.

(toegevoegd:30-01-2003/14:44)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws