Earth viert driejarig bestaan, initiatiefnemer Per kijkt terug

Partyscene Redactie | 11 november 2002
headlines



1. Wat deed je voor Earth?

Tja, erg veel en van alles eigenlijk, ik ben altijd met feesten, muziek en draaien bezig geweest. Vlak voordat earth begon had ik 10 jaar Timemachine afgesloten. Daarvoor onder vele namen feesten gegeven (Beat Club, Go, Paradise etc) en met andere stijlen muziek bezig geweest (Ambient Weekend, Dance Hall Night, Groove Club).

2. Waarom ben je met Earth begonnen?

Ik vond dat veel dj’s eigenlijk helemaal geen plek kregen in Nederland, en ook bepaalde stijlen niet. Progressieve muziek had en heeft eigenlijk geen huisje, en wij waren daarin vrij uniek in de wereld. Ook wilde ik een concept beginnen waarin alle onderdelen bijelkaar aansluiten en mekaar aanvullen, van de beelden van de vj’s tot de foto op de flyer, van de kleur van de maand tot het licht op het feest. Een brede aanpak, waarin alle uitingen op 1 lijn zitten.

3. Earth heeft een hele sterke community van bezoekers die met elkaar contact onderhouden via messageboards. Was dit een bewuste strategie?

Die interaktie met de bezoekers en liefhebbers was vanaf het begin een uitgangspunt, niet alleen feestjes geven maar meer een community creeëren die ook op andere momenten met elkaar communiceren. Dat het zo opgepikt is door de ‘earthlings’ met pre-parties, dj-contests, messageboard en algehele betrokkenheid, daar kan je van te voren natuurlijk alleen maar van dromen!

4. Bezoekers van Earth zijn vaak een beetje VWO-erige jongens en meisjes voor wie een bezoek aan de avond het hoogtepunt van de maand is. Identificeer jij je met dit beeld?

Over dat hoogtepunt van de maand, natuurlijk! Maar ik denk dat we qua publiek een zeer gemeleerd geheel trekken waarbij de leeftijd onderling sterk verschilt. Uit een enquete onder de earth-bezoekers een paar maanden geleden bleek wel dat het opleidingsniveau vrij hoog ligt.

5. In de afgelopen drie jaar zijn er enkele personele wisselingen geweest. Aan welke heb je de meest vervelende herinnering en waarom?

Het nadeel van zo’n vervelende herinnering is dat het alles weer oprakeld uit zo’n periode, en daar heb ik niet zo’n zin in, het is achter de rug.

6. Wat is typerend voor de Earth avonden op het gebied van muziek, aankleding en stijl?

Dj’s die diep kunnen draaien, ‘hun ding doen’, publiek wat dat ook graag wil horen en dan ook vooral komt om te dansen. Ontspannen ‘clubbers’ sfeer zonder teveel aandacht voor het laatste truitje van een hippe ontwerper. Moderne strakke vormgeving met oog voor detail. Maar toch ook wel een soort bewustzijn uitstralen, waarin we onze ‘earth’ op waarde moeten inschatten.

7. Wat is de meest succesvolle Earth party tot nu geweest? (en niet gaan zeggen dat die nog moet komen!)

Nee hoor, ik zeg dat het er niet 1 was, maar vele.

7. En welke was de grootste flop en waarom?

Ik denk dat dit toch echt wel het feest in de 013 te Tilburg moet zijn geweest. Met een paar honderd man in een zaal van 2500 is niet gezellig, en financieel al helemaal niet. Vooral niet als je weet dat Sasha hier toen gedraaid heeft.

8. Op welke andere locaties dan de Melkweg heeft Earth nog meer gestaan?

Paradiso in Amsterdam, Nighttown in Rotterdam, Winkel van Sinkel in Utrecht, 013 in Tilburg, Innercity en Heineken Horizons in de RAI, en New Frontier in het Amsterdamse Bos.

9. Terugkijken op drie jaar Earth: is het geworden wat je er van gehoopt had?

In veel opzichten wel, ik denk dat we ons daarin gelukkig mogen prijzen. Maar er blijft natuurlijk nog genoeg te willen, en daar blijven we zeker nastreven met deze hechte groep. Iedereen is nog steeds zeer gemotiveerd, en er zijn nog plannen zat.

10. CHemistry bestond onlangs 7,5 jaar. Wat is volgens jou de uiterste houdbaarheidsdatum voor een partyconcept?

Ik denk dat deze houdbaarheid van hele vele factoren afhangt. Is er nog genoeg enthousiasme, creativiteit en geldingsdrang in de organisatie aanwezig? Is er een kloppend concept aanwezig, is er en werd er over alles wel genoeg nagedacht? Ontwikkelingen moet je voor blijven, nieuwe ingrediënten worden zeer snel gekopiëerd door andere organisaties. Kortom, indutten kan je je niet veroorloven.

11. Wat gaat de toekomst brengen voor Per en Earth?

Nog heel veel mag ik hopen.

NOVEMBER
3 year anniversary!!
friday the 15th
melkweg 020

area 1 dj's: lucien foort (singularity), cass (cass 'n slide, spundae), per (resident)
+ on beams nog harder
area 2 dj's: mr. c (the end), terry francis (fabric, wiggle)
area 3: dj h. henk supported by jansen met fortuin

+ partycipation pleestation + luid & duidelijk! + live natural high earth cam and partypics-service

22.30-5.00 = € 18 + memb

www.earth-link.nl

(toegevoegd:11-11-2002/10:31)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws