Paradiso start vrijdag met nieuwe Clubnight: Club Paradiso

Partyscene Redactie | 9 oktober 2002
headlines


De naam is evenzeer eenvoudig als helder met onomwonden intenties, een wekelijkse, vaste clubavond op vrijdagavond in Paradiso. Vrijdag 13 september opent deze club voor het eerst haar deuren met een introductie van alle bovengenoemde organisaties.

Wars van de totaalconcepten die doorgaans de randstedelijke clubscene beheersen, concentreert Club Paradiso zich op hetgeen waar het de initiatiefnemers in de eerste plaats om draait; de muziek zelf. Binnen een dansscene die het publiek inmiddels doet geloven dat een club niet meer is dan een conceptuele kapstok waaraan witte of zwarte aankleding hangt en waar het geluid gereduceerd is tot louter sfeer of een commerciële formule, is het boeken van een artiest zuiver om zijn of haar muzikale kwaliteiten al snel ongebruikelijk of tegendraads te noemen.

Desondanks werden artiesten die de dansvloer doen zweten, bloeden en huilen, maar in Nederland hun ster nooit zagen rijzen, tegen de stroom in door de initiatiefnemers van Club Paradiso sinds jaar en dag uit liefde voor hun repertoire, in Nederland geïntroduceerd. De muziek zelf is dan ook zondermeer de drijfveer achter deze nieuwe avond, die na een proces van jaren tot stand gekomen is. Muziek die men onderling deelde en slechts spaarzaam aan bod zag komen. Zo werden in het verleden pioniers zoals King Britt, Osunlade, Moodymann, Theo Parrish, Joe Claussell, Fertile Ground, Dego (4 Hero), Alma Horton, Recloose en vele anderen naar Nederland gehaald.

Met de wetenschap dat deze muzikale stromingen meer verdienen dan een sporadische avond en dito publiek besloten bovengenoemde organisaties de handen ineen te slaan en een vuist te maken voor een wekelijkse clubavond waarin deze voorliefde voor muziek de boventoon voert. Muziek die voortvloeit uit de clubscene en die op haar beurt diezelfde clubscene elke keer weer voedt, nieuw leven inblaast en daarmee een naam vergaart.

Namen die terugkeren in Club Paradiso, alleen nooit om hun symbolische waarde maar om hun inhoudelijke zeggingskracht; US Garage, Nu Jazz, Broken Beat, de ‘diepste’ Soul en Jazz, de ‘hardste’ Latin en Funk, Boogie en Disco, de meest ‘integere’ Hiphop, Braziliaans en Afrobeat, Soulfull House en alle futuristische nog niet benoemde muziekstijlen. Cruciaal in Club Paradiso is de combinatie tussen de kleine en grote zaal, waarin elke avond verschillende accenten te horen zijn. Voorts wordt er gestreefd naar een eenheid tussen de avond- en de nachtprogrammering.

Deze eerste avond introduceert naast bovengenoemde organisaties, Peven Everett uit Chigaco. Hij is de eerste die in verband wordt gebracht met een nieuwe stijl in wording; Nu Classic House, door de down tempo Nu Classic Soul van bijvoorbeeld Jill Scott en D’ Angelo in House te vatten. Volgende edities presenteren Brett Dancer, Larry Heard, Shaun Escoffery, N’Dambi, Karen Bernod, Sandra St Victor, Leroy Burgess, Kaidi Tatham.

(toegevoegd:10-09-2002/13:34)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws