In memoriam de RoXY. Een R.I.P. RoXY verhaal dus

Partyscene Redactie | 21 juni 2002
headlines


In de week dat de ene tent failliet gaat, het andere feest vroegtijdig de pijp aan Maarten geeft en als derde het Duitse voetbalteam (op dit moment) op voorsprong komt tegen de USA, kan een beetje terug denken aan die vreselijke gebeurtenis van 3 jaar geleden de boel niet veel erger maken

Je kent die vragen wel; “Waar was jij toen je hoorde dat President Kennedy (Wie?) vermoord werd?” (Nog niet geboren?) OK! Ietsje dichter bij huis: “Waar was je toen je hoorde dat de Twintowers doorboort werden door (2) passagiersvliegtuigen?” Of nog dichter bij huis (letterlijk): “waar was je toen je hoorde dat het CDA de grootste partij van Nederland geworden was...”
(Niet zo’n goed voorbeeld, ik weet het!)
Oftewel, ik wil naar de vraag:
“Waar was je (IK!) toen je hoorde dat de RoXY in brand stond?”
Op die bewuste maandagavond de 21ste juni 1999 was ik aan het fotograferen (werken) in een partycentrum aan de van Diemenstraat. In een donkere (sfeervolle) hermetisch van de buiten wereld afgesloten ruimte. Telefoontje op de stand “uit”.
Toen ik om een uur of 8- 9 klaar was en het “feestje” verliet, knipperend met de ogen vanwege het felle licht, en naar mijn auto liep zag ik in de verte een grote rookpluim. Onmiddellijk besloop mij een gevoel van: “Er is iets goed mis...” Ik bedoel daar niet mee, dat het niet mis zou zijn als de Stopera in de fik stond, maar toch... Het voelde bijna eng aan. Ik ben totaal geen sensatie zoeker die achter elke sirene aansjeest, maar nu werd ik als het ware getrokken naar die rookpluim. Ik herinner me nog dat ik de hele tijd dacht: “Het zal toch niet de RoXY zijn?” en “Het zal toch niet (het nieuwe) restaurant van Inez zijn?” Hoe dichter ik bij kwam, hoe angstiger ik werd. Ik reed als het ware om de rookpluim heen in steeds kleiner wordende cirkels. Uiteindelijk kwam ik op de Vijzelstraat alwaar ik de auto aan de kant zette. (Sorry parkeerbeheer)
Lopend richting de Munt, zag ik dat het restaurant van Inez “ongedeerd” was... Gelukkig! Maar ik bleef nog steeds denken: “Als het de RoXY maar niet is!” Op de hoek van de Singel aangekomen zag ik het:
HET WAS DE ROXY DIE IN DE FIK STOND!

Onbeschrijfelijk gevoel.
Daar stond de tent waar ik lief en leed deelde, vriendschappen kreeg, hoogtepunten en hoogtepunten beleeft heb in lichterlaaie. Nou stond de RoXY wel vaker in lichterlaaie, maar toch niet zo. Dit was zwaar kut! M’n huiskamer brandde daar voor mijn ogen af. Traantjes in de ogen. Telefoontjes plegen. Gesnotter aan de andere kant van de lijn. Iets moet pas gecremeerd worden ná de dood. Niet een club cremeren die nog midden in het leven stond... enz. Toch?

Wil iemand die fijne herinneringen aan de brand nog eens dunnetjes over doen? Of eens terugdenken aan de RoXY in betere tijden? Vast wel! Hedenavond een herdenkingsbijeenkomst in Bar West! We kunnen het daar natuurlijk ook over die kutvoetbalwedstrijd hebben van vanmiddag (De Duitsers hebben inmiddels gewonnen van de VS... Grom!) Ik dacht dat het de gewoonte was dat de USA ons van de Duitsers zou verlossen...?

Undercover

TOT SLOT DEZE HERINNERING AAN DE RoXY VAN MIJ:

GESCHIEDENISLES:
“Ooit lang, lang geleden was er nog een club RoXY genaamd. Dat was pas een mooie club; een club van en voor mooie mensen. Mensen die wanneer zij uitgingen er voor zorgden er mooi (en hip) uit te zien. Anders kwam je die mooie RoXY stomweg NIET binnen. Ondanks DAT mocht IK toch WEL naar binnen... Over het "waarom ik wel" naar binnen mocht in m'n doordeweekse kloffie, zullen we het nu niet hebben. (Ik ging zo vaak naar de RoXY dat de "Zondagse kleren" alledaagse kleren werden.) Afijn de HEREN portiers waren mij altijd goed gezind. Tot ik op een mooie avond met een vriend en vriendin aan de RoXY deur kwam. Twee bijzonder lieve mensen die altijd goed geluimd waren en ook van een dansje op zijn tijd hielden. Alleen erg "hip" zagen zij er niet uit, maar wat zou dat...Ik mocht er immers toch ook in? Helaas, een vriendelijke portier vroeg me even binnen en legde uit dat ik met "die twee" zo niet naar binnen kon. "Waarom dan?" vroeg ik. "Verkeerde kleding" kreeg ik te horen. OK, het zij zo... Weer buiten gekomen met die mededeling, kwamen we op het volgende "masterplan": We zouden terplekke voor die deur van de RoXY onze kleren verwisselen. Zo gezegd, zo gedaan. Daarna weer op de deur geklopt en deze zwaaide meteen open en er stonden enkele vrolijk lachende portiers in de deuropening. Ze vonden onze actie wel grappig en we waren van harte welkom!!!”

Undercover

Hedenavond Steve Malenka in Bar West”
U ARE CORDIALLY INVITED TO A CELEBRATION OF LIGHT, BRING SUNGLASSES & A BIG SMILE...
3 YEARS AFTER THE FIRE IS GONE!!!
"HET DAK IS AL AF, WIJ ZET ALLES OP ALLES EN GAAN WIJ VOOR " THE PLEASURE
PRINCIPAL!!!
MALENKA PLAYS CASSETTE DECKS...1974 THRU 2000000 AND BEYOND!!
PLACE BAR WEST 1STE HELMERSTRAAT 207
(HOEK GERARD BRANDT STRAAT)
TIME 21:00 HOURS >> UNTIL 4 AM... LAST DRINKS SERVED AT 3:30 AM...
THE LONGEST DAY...& CERTAINLY ONE BRIDGE TOO FAR!!!
PLEASE COME!!!

(toegevoegd:21-06-2002/15:25)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws