In gesprek met Speedy J.: "Fuck de copyright!"

Partyscene Redactie | 5 juni 2002
headlinesHoe is het?

Goed

Ben je blij dat je nieuwe album klaar is?

Loudboxer is al een tijd klaar, zes maanden om precies te zijn. Dat moet wel want het is een wereldwijde release. Het is eigenlijk heel raar om daar nu weer over te moeten gaan praten maar de reflectie leert je ook veel over je eigen werk.

En? Trots?

Mwah. Al mijn platen zijn tot nu toe wereldwijd uitgebracht, dat past ook bij deze soort muziek. De techno is bij uitstek grensoverschrijdend. Het appelleert blijkbaar bij mensen over de hele wereld aan exact hetzelfde gevoel. Aan dansen. Ik ben eerder blij met m’n positie. Dat ik kan doe wat ik wil doen.

Wat kun je over Loudboxer vertellen aan mensen die jou werk nog niet kennen?

Het lijkt op een Mix-cd van een dj. Het is geen house, geen trance maar het komt het dichtst in de buurt van techno. De 15 tracks die er op staan zijn studioversies van nummers die ik live speel, nog had liggen of speciaal gemaakt heb om de boel tot een geheel te breien.

Hoe gaat het proces van het maken van zo’n mix in z’n werk?

Het verloopt heel rommelig. Je hebt veel meer materiaal nodig dan er uiteindelijk op de plaat terugkeert. Je moet kunnen selecteren. De onderdelen komen het best tot hun recht in de context. Ik had dan ook heel veel materiaal over. Daarom is van Loudboxer op vinyl ook een speciale loopversie uitgebracht. Hierop staan honderden grooves die ieder op zich al een apart nummer zijn.

Mooi is dat! Kunnen we binnenkort illegale ‘Speedy-J.-look-a-like’ optredens gaan aanschouwen?

Ik zou het niet erg vinden. Die techno tracks zijn gereedschap. Op zich zijn ze niks maar door de bewerking van degene die ze gebruikt worden ze iets. Ik zou het heel leuk vinden als ik straks allerlei mixen toegestuurd krijg ga krijgen van mensen die er iets eigens van gemaakt hebben. Ze mogen het samplen, bewerken, whatever. Fuck de copyright!

Je hebt ter gelegenheid van de release van je vorige album ‘A Shocking Hobby’ veel live-optredens gedaan. Wat kunnen we nu van je verwachten?

Ik ga wel op tournee maar weinig in Nederland. Daar hebben ze me wel even gezien op dit moment. Vorig jaar stond ik op ongeveer elk belangrijk festival. Scandinavië is ook al achter de rug dus ik ga nog naar Belgie, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Met de winter zit ik in Japan.

In 1999 zei je in het blad BG Magazine: "Als je alleen maar platen maakt met de motivatie om daar geld aan te verdienen, zal je altijd de heersende trend moeten volgen." Slaag je er in om daar nog steeds geen concessies aan te doen?

Wanneer mensen me gaan vertellen wat ik moet gaan doen dan doe ik het tegenovergestelde. Ik ben, zeg maar, eigenwijs. Als geld je motivatie is dan volg je niet je geest maar de trends. Ik heb daar geen bezwaar tegen. Maar het past niet bij mij. Ik ben me daarentegen wel bewust van het mechanisme dat wanneer ik een technoplaat uitbreng daar meer exemplaren van verkoop dan van meer avant-gardistischer werk.

Tot slot: ben je tevreden met Loudboxer?

Nee. De laatste maand voordat we er een streep onder zetten, wilde ik nog allerlei dingen aan toevoegen maar dat kon niet meer. Aan de andere kant: ik ben ook niet ontevreden.

(toegevoegd:06-05-2002/13:14)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws