Indrukwekkende showcase van 2step supersterren

Partyscene Redactie | 18 april 2002
headlines

Omdat Oxide & Neutrino gelieerd zijn aan de So Solid Crew pikt dit duo ook een graantje mee van de ronduit belachelijke boycot van de Engelse autoriteiten tegen So Solid en eigenlijk alles wat naar 2 step ruikt. Belangrijkste reden is een schietincident tijdens een So Solid gig. Gevolg: Oxide & Neutrino krijgen nergens een vergunning krijgen om op te treden vanwege angst voor ongeregeldheden en het duo heeft het label staatsgevaarlijk opgeplakt gekregen. Het laatste wapenfeit is trouwens dat de organisatie van het grote Homelandsfestival ze onder druk van de politie van het programma heeft gehaald.

Belachelijke boycot of niet, feit blijft wel dat 2 step meer leeft in Engeland en dat het er tijdens optredens heftig aan toe gaat. Helaas is dat in Nederland (nog) niet zo. De miljoenen verkopen in het vaderland staan in schril contrast met de 20 albums die de stand van de plaatselijke platenzaak gisteravond verkocht. Ze beginnen hier dus gewoon opnieuw. Dat moet een vreemde ervaring geweest zijn op het podium van de Melkweg. Je hoort ze bijna denken “Wat doen we hier in godsnaam?”.

Zuiver, vet en ontzettend zwaar
Oxide & Neutrino opereren op het podium als een hecht team. Indrukwekkend is vooral het werk van DJ Oxide. Het is tijden geleden dat ik baslijnen gehoord heb die een dag later nog in je maag natrillen. Geen overstuurde drum&bass baspartijen maar zuiver, vet en ontzettend zwaar. Daarnaast put Oxide uit een arsenaal van acid geluidjes, sirenes en een Prodigy sample.

Het enige minpuntje is eigenlijk het optreden van MC Neutrino. Hij rapt erop los alsof zijn leven er vanaf hangt (deze man heeft heel erg veel lucht!). Neutrino is eigenlijk een typische Engelse MC zoals je die vaker op Uk garage en drum & bass feestjes tegenkomt. Behalve Roots Manuva ken ik weinig rappers aan de overkant van het kanaal die weten waar ze pauzes moeten inlassen, accenten moeten leggen en van tempo moeten wisselen. De beperkte kwaliteiten van Neutrino zorgen ervoor dat het af en toe wat eentonig klinkt.

Roughnecks
Het publiek in de oude zaal van de Melkweg heeft een redelijk hoog ‘roughneck’ gehalte. De streetstatus van Oxide & Neutrino is ook hier langzaam aan het doordringen. Tegen de muur staat een groepje jongens gevaarlijke blikken uit te wisselen en interessante poses aan te nemen. Na een uurtje muzikaal geweld van Oxide & Neutrino vallen ze echter door de mand wanneer een vriendinnetje van een van de jongens klaagt over de hardheid van de muziek. Ze krijgt het voor elkaar om het groepje ‘roughnecks’ naar de uitgang te laten afdruipen. Het is typerend voor de houding van het publiek dat zichzelf erg ‘dope’ vindt maar eigenlijk geen kaas heeft gegeten van harde 2 step en UK garage.


Website: www.oxideandneutrino.nl.

Tekst: Juul Josselet

(toegevoegd:18-04-2002/13:52)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws