Interview Quick&Brite

Partyscene Redactie | 20 maart 2002
headlines




1. Het album heet 'Young Urban Professionals'. Is het tijdperk van de Yup niet definitief voorbij?
Mike.tv: Juist niet, zeker in deze tijd van bloeiende economie zijn yuppen erg actueel en duiken overal op.
Tonilittle: Nee, in deze tijd van verrechtsing is het juist hartstikke ‘hot’.

2. Het is bijna voorbestemd dat winnaars van de Grote Prijs gedoemd zijn om in de vergetelheid te geraken. Hoe ga je dit voorkomen?
Mike.tv: Het is geen kwestie van voorkomen. de Grote Prijs is niets meer dan een aantal leuke kansen die je kan aangrijpen, zoals het krijgen van meer optredens en wat persaandacht (naast het geldbedrag). Het is nu al weer zo'n anderhalf jaar geleden dat we de prijs wonnen, en in de tussentijd hebben we een goed ontvangen ep, single, videoclip en debuutlabum gemaakt. Daarnaast zijn we nog steeds druk aan het touren, dus wat mij betreft heeft de grote prijs van nederland niets te maken met het hebben van wel of geen succes. We werken er zelf hard genoeg voor.
Tonilittle: De reacties op ons debuut album young urban professionals zijn over het algemeen goed, de single wordt geregeld op de radio gedraaid, de clip is op tv, veel optredens…….. We zijn alweer een dik jaar verder en doen het op dit moment geheel op eigen kracht.

3. Jullie album is sterk op electro georiënteerd. Is het niet de taak van jonge muzikanten om iets nieuws te proberen?
Mike.tv: We zien onze muziek ook echt niet als het herkauwen of kopieren van een genre. Feit dat het als electro wordt bestempeld betekent absoluut niet dat er andere stijlen worden genegeerd (zo bevat het album ook techno, 2step, ambient, idm en breakbeat invloeden). We hebben een eigen sound, waar electro een onderdeel van is.
Tonilittle: Electro in retro is super nieuw!!

4. Voel jij je meer verwant aan de dancescene of aan de alternatieve scene?
Mike.tv: Geen van beiden eigenlijk. We staan regelmatig voor een heel divers publiek, en dat is eigenlijk juist heel leuk omdat je zo constant nieuwe dingen meemaakt, andere sferen proeft..
Tonilittle: Geen voorkeur. Het is te gek om in een dance-club te spelen en lekker te gaan jammen met de 909 maar het spelen in het zaaltjes c.q. club-circuit is ook altijd errug gezellig.

5. Waar ga je uit?
Mike.tv: Ik ga niet uit.
Tonilittle: Meestal speel ik in het weekend. Verder ben ik op verschillende plekken te vinden.

6. Je hebt geen zin om te koken. Wat laat je thuisbezorgen?
Mike.tv: Pizza met erg veel verschillende soorten kaas, tomaat, ui, spinazie en een flesje bier.
Tonilittle: Ik heb altijd zin om te koken!


7. Hoe kijk je terug op de periode dat je 'Young Urban Professionals' aan het produceren was?
Mike.tv: Druk. Het was de eerste keer dat we echt met een duidelijke deadline moesten werken. In zulke situaties kan je dan vastlopen, maar dat gebeurde gelukkig niet. We zitten allebei vol inspiratie en wakkeren dat ook alleen maar meer aan bij elkaar. dat was toen ook zo en dat zal hopelijk ook zo blijven.
Tonilittle: Best wel een pittige tijd. Echt hard werken, weinig slaap. Het resultaat maakt een hoop goed!


8. Wie zijn, muzikaal gezien, je grote voorbeelden en hoe is dat terug te horen op het album?
Mike.tv: Onze muziek op plaat is altijd meer op luisteren gericht dan onze live optredens, die dansvloer-gerichter zijn. Omdat we zo lang (zo'n 8 jaar) samenwerken, is onze muzieksmaak ook erg naar elkaar toe gegroeid zonder dat we onze brede interesse zijn verloren. Ik hou zelf erg van oude releases op het warp label (autechre, black dog, afx) - een warme melodieuze sound.
Tonilittle: Op dit album ging ik echt terug naar mijn roots: new order, new beat, old school house, electro en pet shop boys. De baslijn van de eerste track ‘breakeven’ is zwaar geinspireerd op duran duran.

9. Is muziek maken hobby of werk?
Mike.tv: Beide. Het is iets wat ik doe om mezelf te ontspannen en uit te dagen. Daarnaast is het serious business geworden. Het muziek maken zelf niet, maar wel de zaken eromheen zoals promotie, ontwerp van de hoezen en live beelden, het onderhoud van de website, boekhouding etc.
Tonilittle: Een luxe hobby die steeds meer richting werk gaat.

10. Meestal stellen live-acts in de dancescene niet zo veel voor. Hoe onderscheidt Quick & Brite zich daarin?
Mike.tv: Het is inderdaad nog steeds zo dat een dance act óf een jongen achter een computerschermpje is, of een halve lounge act met allerlei gastmuzikanten. We gebruiken apparatuur die flexibel is en ons in staat stelt om elk optreden anders in te vullen en in te spelen op de sfeer van de zaal en het publiek. Live zijn we niet verstopt achter onze apparatuur; we zijn duidelijk druk met musiceren (er staat dus ook niets op tape!). Live hebben we wel een drummer erbij als aanvulling op de electronica.
Tonilittle: We spelen lekker live. We hebben wat gove lijnen afgesproken waarbinnen we lekker kunnen jammen. Een nummer klinkt dan ook nooit hetzelfde. Hiernaast hebben we onze drummer michel die zo lekker rauw en funky drumt dat ik, nu ik dit opschrijf, alweer zin krijg!

11. Wat kunnen we de komende tijd verwachten van Quick & Brite?
Mike.tv: Heel veel optredens. op dit moment zitten we nog midden in de release en promotie van het album en de single. Er komt uiteraard nieuw werk, dat tijdens deze optredens ook zeker getest zal gaan worden
Tonilittle: Lekker veel optreden, zie www.quickandbrite.nl onder shows. Hiernaast weer hard aan het werk. Ik heb een jaar geleden een nieuw apparaat gekocht (mpc voor de insiders) die ik nog helemaal moet leren bedienen. Ga ik dus maar eens mee aan de slag. Hiernaast gaan we underground parties organiseren in de Vloer i.s.m. Jason (Bong-ra).

(toegevoegd:20-03-2002/12:33)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws