X-Ecutioners geven Melkweg lesje beat-juggling

Partyscene Redactie | 19 februari 2002
headlines



Wij waren erbij, en keken toe met open mond. Meer over dat beat-juggling, een korte dancehall uitstap en een soms verwarde reporter.

Eerst maar eens even een korte introductie, want menig partyscene nachtdier zal het al snel duizelen bij alleen al de naam. De X-Ecutioners gingen vroeger door het leven onder de naam X-Men. Het feit dat ze niet alleen met elkaar battlen maar ook artiesten in de ruime zin van het woord zijn was de reden voor deze verandering in naam. De groep bestond vroeger uit vier leden, Roc Raida, Total Eclipse, Rob Swift en Mista Sinista. Laatstgenoemde (ondermeer de huis-dj van de feestgroep de Beatnuts) stapte er onlangs uit waardoor er een vrolijk scratchend drietal overbleef. Beats en scratches werden er gemaakt voor ondermeer Organized Konfusion, Pharoah Monch, de Jungle Brothers en Common.

Groot werd de groep door het zogenaamde beat-juggling. Beat-juggling? Ja! Beat-juggling! Een techniek geintroduceerd door X-Men oprichter Steve Dee waarbij er door afwisseling van een individuele kick en snare een andere drum patroon (en daardoor ander ritme) ontstaat. Goed, wie dit nog steeds goed volgt zit vast op een cursus beat-juggling of was er afgelopen vrijdag ook bij. Ik weet het, het is een moeilijk verhaal, maar het was dan ook een moeilijke avond.

De verwarring was namelijk groot zo nu en dan. Deze reporter wist niet waar die moest kijken, zo snel ging het allemaal. Drie scratchende dj’s die dingen doen waarbij je mond van open valt. En wat moet je schrijven over iets onbeschrijfbaar? Nee, voor deze ene keer had je erbij moeten zijn. Was je erbij? Mooi. Gemist? Pech. Maar ik kan je wel meer vertellen over de avond.

Het was namelijk een magische avond, waarbij de Melkweg “en masse” met open mond stond toe te kijken. Er waren duidelijk veel mensen speciaal voor de X-Ecutioners gekomen, want het stroomde na afloop van de battle behoorlijk leeg. Helemaal niet erg, want zo bleven de liefhebbers van hip hop (DJ SP had zijn politiek correcte Snoop Dogg collectie meegenomen) en drum&bass (Chaos en L-dopa draaien dat al langer dan vandaag, maar maakten ook een korte dancehall uistap) tenminste over. Het was dan ook vooral gezellig na afloop. Dat vonden de X-ecutioners ook, want zij stonden rock steady achter de dj. Uiteraard met borrel. Maar na al dat beatjuggling hadden ze dat wel verdiend.

Door: Gijs van der Togt

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws