KaZaA stopgezet

Partyscene Redactie | 17 januari 2002
headlines


Het is nu pas kenbaar geworden dat KaZaA in hoger beroep is gegaan tegen de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank. Eind november bepaalde de rechter namelijk dat KaZaA stappen moest ondernemen om het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal tegen te gaan. KaZaA vind deze regel onduidelijk en wil meer duidelijkheid hebben. Hierover komt op 31 januari een uitspraak.

Het besluit te stoppen met het downloaden heeft te maken met het vonnis. KaZaA wil een boete ontlopen door het downloaden stop te zetten. Voor elke dag dat KaZaA verzuimt kan een boete van 45.000 Euro worden aangeslagen. Bronnen om dit te betalen zijn er niet, dus stoppen. Dit wil niet zeggen dat het daadwerkelijke uitwisselen van mediabestanden een halt is toegeroepen. Wie KaZaA nog op zijn computer heeft staan, kan nu nog onverminderd doorgaan met het schenden van auteursrechten. Buma Stemra en KaZaA zijn nog aan het onderhandelen over een eventuele legale dienst.

KaZaA houdt vol dat het onmogelijk is het uitwisselen te stoppen, maar kenners denken dat het Amsterdamse bedrijf wel degelijk in staat is dit te doen. Eerdere maatregelen bewezen dat: gebruikers werden verplicht een upgrade op te halen. Als je dit niet deed, weigerde het programma. Sinds vorig jaar is KaZaA een van de populairste peer-to-peer programma's. De software is wereldwijd al meer dan 30 miljoen keer gedownload.

(toegevoegd:17-01-2002/18:20)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws