"Ecstacy gebruiker loopt gevaar"

Partyscene Redactie | 18 december 2001
headlines


Gisteren stond in NRC Handelsblad een artikel van de psychofarmacaloog P. Moleman. In het verontrustende stuk legt hij uit welke verwoestende werking XTC heeft. De wetenschapper schrijft: “Al lang is bekend dat MDMA bij proefdieren ernstige schade aan zenuwcellen in de hersenen veroorzaakt. Deze schade blijft jaren na toediening bestaan.”

Vervolgens legt hij uit dat deze schade ook bij mensen ontstaat. De gevolgen van recreatief gebruik zijn: agressieve uitbarstingen, slaapstoornissen, depressies, paniekaanvallen, psychosen en geheugenstoornissen. Die schade komt doordat MDMA een uitstoot van serotonine veroorzaakt. Serotonine is het stofje dat je zo’n euforisch gevoel geeft. Tijdens die boost raken je zenuwcellen beschadigd. En eenmaal stuk, blijft stuk. Mensen die in hun leven meer dan 50 tabletten hebben gebruikt, lopen dit risico.

Moleman schrijft in zijn stukje ook dat het incidenteel overlijden van XTC gebruikers vaak ten onrechte wordt toegeschreven aan oververhitting en uitdroging. Het kan, zo heeft onderzoek uitgewezen dat in het tijdschrift Lancet is gepubliceerd, ook direct het gevolg zijn van MDMA.

De psychofarmacaloog eindigt zijn stukje met een waarschuwing: “Het is hoog tijd dat de tienduizenden regelmatige gebruikers van MDMA in Nederland en de aanstaande gebruikers doordrongen raken van de gevaren waaraan ze zich blootstellen.”

(toegevoegd:18-12-2001/11:13)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws