Trimbos pleit voor testen XTC

Partyscene Redactie | 14 december 2001
headlines


De rituele dans rond het testen van XTC is weer een nieuwe ronde ingegaan. Minister Borst van D’66 heeft, als een van de weinige politici met een gezond gevoel voor realiteitszin, woensdag aangedrongen op het testen van pillen op feesten. Onderzoeksinstituut Trimbos uit Utrecht wil de proef gaan uitvoeren.

Het is de bedoeling dat het proefproject inzicht gaat bieden in de ontwikkelingen op de pillenmarkt. In november doken in Heerlen en Eindhoven nog pillen op met de levensgevaarlijke stof PMA.
Minister Borst (Volksgezondheid) gaf woensdag al aan pillen te willen blijven testen op housefeesten. Maar zij wil dit niet standaard laten doen. Het moet wat haar betreft incidenteel blijven. Een meerderheid in de Tweede Kamer (VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie en SGP) wil zelfs helemaal stoppen met de testen op locatie. XTC is verboden, zo stellen zij.

Henk Maurits van Trimbos gaat door met het opzetten van de proef tot ze teruggefloten worden door de tweede kamer, zegt hij. “We zijn nu nog bezig met het voorstadium. Pas als er een motie wordt ingediend die het testen verbied, stoppen we. Tot die tijd gaan we door op de ingeslagen weg.”

Maurits legt uit hoe het testen in zijn werk zal gaan: “We gaan werken met gecertificeerde medewerkers die speciaal opgeleid zijn. Binnen de testopstelling werken we met een database waarin de te testen pillen worden getoetst aan de pillen die we al hebben onderzocht in het laboratorium. Hierdoor kunnen we vrij nauwkeurig vertellen met wat voor soort pil we te maken hebben.”

De kritiek uit de Tweede Kamer dat van het testen een ‘verkeerd signaal’ zou uitgaan weerlegt Maurits: "Het enige doel dat wij stellen is dat we inzicht krijgen. Testen is puur preventief. De gezondheidszorg staat voorop. Uiteindelijk blijft de verantwoordelijkheid bij de gebruiker liggen.”

(toegevoegd:14-12-2001/11:54)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws