Dance Valley chaos kwam door onderschatting

Partyscene Redactie | 27 november 2001
headlines



Het werd weer een typisch Hollands middagje in Velsen. De schuldvraag werd behendig verdeeld tussen de organisatie van Dance Valley en de gemeente Velsen. Op de laatste editie van Dance Valley kwamen zo’n 90.000 mensen af, 10.000 meer dan verwacht. ’s Ochtends ontstonden al grote problemen bij de aanvoer van alle bezoekers. Maar ’s avonds ging het pas echt mis. Door een groot gebrek aan bussen, de weg blokkerende taxichauffeurs en talloze bezoekers die met eigen vervoer weg wilden komen ontstond een enorme verkeerschaos. Dit werd verergerd doordat het, na een stralende dag, ging stortregenen. Zo’n 700 bezoekers raakten onderkoeld tijdens de 16 kilometer lange tocht van Spaarnwoude naar station Sloterdijk.
De opstellers van de evaluatie, het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA) en onderzoeksbureau ES&E, concluderen dat de chaos het gevolg was van slechte voorbereidingen. Burgemeester Hertog van Velsen onderschrijft deze bevindingen. Zowel de organisator, de gemeenste Velsen als de betrokken hulpdiensten hebben de omvang en de organisatie van het evenement onderschat. De organisator had, volgens het rapport, het vervoersplan moeten vernieuwen. Er was te weinig rekening gehouden met de afstanden tussen de verschillende overstapplaatsen. Ook had men verwacht dat slechts 30% van de bezoekers gebruik zou maken van het openbaar vervoer. Dit zouden er 60% worden. De bezoekers zelf krijgen er in de evaluatie ook van langs. Wie schaars gekleed onder invloed van pillen en drank niet meer precies weet waar die is, houdt onvoldoende rekening met de voorbereidingen voor een evenement als Dance Valley.
Toch is de burgemeester niet van plan om Dance Valley volgend jaar te verbieden. De nieuwe editie zal wel kleiner van omvang en anders van opzet moeten worden.

(toegevoegd:27-11-2001/11:10)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws